Kurtulana kadar savaş

Haftalık dergisinden arayan Alper Aköz aktardı, sigara içmeyenlerin içenler üzerinde faşist baskı kurduğunu söyleyenler peydah olmuş.

Son günlerde hafif hafif alevlenen toplu kullanıma açık alanlarda sigara içilmesi tartışması üzerine bir haber hazırlıyorlarmış. Medyadan görüştükleri isimler arasından, sigara içen ve yasağa karşı bazı arkadaşlarımız, toplu yerlerde sigara içilmesinin yasaklanmasına yönelik taleplerimizi faşizan bulmuşlar.

Tok açı tok, aç toku aç sanırmış. Açın toku aç sanmasının bir zararı yok ama tok açı tok sandığında işler sarpa sarmaya başlar. Laf olsun torba dolsun diye konuştuklarını varsaydığım, aksi takdirde zeka ve sosyalleşme katsayılarından şüphe edeceğim bu arkadaşların, yıllardır tam tersine bir durum olduğunun bal gibi farkında olduklarından eminim. Sigara içenlerin, içmeyenler üzerinde kurduğu faşist baskı medeni ülkelerde gittikçe güçsüzleşirken, Türkiye’de tüm hızıyla sürüyor.

Türkiye’de, sigara içmenin yasak olduğu çok az sayıdaki şirket ve kamu kurumunun büyük çoğunluğu da dahil olmak üzere, her yer sigara içme cenneti. Sigara içmeyen bir Türk’ün, ya da Türkiye’yi ziyaret eden bir yabancının sigara içilmeyen bölümü olan restoran ve kafe bulabilme olasılığı Milli Piyango’da büyük ikramiye kazanma olasılığına eşit.

Eşim sigara içmiyor, ben de sigarayı bırakalı üç yıl oldu. Sigara içilmez bölümü olan kafe ve restoran bulamadığımız için kışları daha az dışarı çıkıyoruz. Sigara içilmez bölümü olan yerlerde bile, sigara içilmeyen bölümler o denli ahmakça yerleştirilmiş oluyor ki, sigara içilmeyen bölüme, sigara içenlerin pis nefeslerini koklayarak ulaşmak zorunda kalıyorsunuz.

Sonra da, bu durumdan şikayet edenler faşizan oluyor, öyle mi? Bunlarla aynı fikirde olduğunu hiç sanmıyorum ama Fatih Altaylı da geçenlerde yayınlanan bir yazısında sigara içmeyenlerin insanca yaşama taleplerini aşırı bulduğunu söyleyerek, bunlara istemeden destek olmuş; New York’ta halka açık yerlerde sigara içilmesini yasaklayan kararları, yasakçı zihniyetin ürünü olarak göstermiş.

Kendisi de içici olan Fatih Altaylı’nın üzerinde yeterince durmadan kurduğu mantıkla bakacak olursak; seçimlerde çifte oy kullanılmasını da, o çok şikayet ettiği dolandırıcılıkları da, topluma ve başkalarına zarar veren herhangi bir davranışı da yasaklamak, yasakçı zihniyet olur...

‘’Sigara yasağı New York’ta ekonomiyi vurmuş’’ diyor. Restoranlar, barlar boşmuş. Kaliforniya’da barlarda, restoranlarda sigara içmek beş yıldır yasak. Ama tüm restoranlar, tüm barlar tıka basa dolu. Başlangıçta orada da protestocu bazı sesler yükselmişti. Ama sonra herkes alıştı, restoranlar ve barlar da hálá dimdik ayakta.

Restoran ve barlara sigara içme yasağı getirilmesine düşünmeden tepki verenlerin çoğunluğunun düştüğü ortak bir hata var. Sanıyorlar ki bu yasak, sigara içmeyen müşteriler rahat etsin diye çıkartılıyor. Hayır efendim, eğer amaç bu olsa sigara içilen ve içilmeyen bölümleri ayırmak yeterli olurdu.

Restoran ve barlara sigara içme yasağı getirilmesinin nedeni, buralarda garson veya barmen olarak çalışanların da, tıpkı ofislerde çalışanlar gibi sigara içilmeyen ortamda çalışma hakkının olması. Buralarda sigara içmek toptan yasaklanmasa, sigara içilen ve içilmeyen bölümleri ayırmakla yetinilse sigara içmeyen personelin insanca yaşama hakkı gasp edilmiş olacak.

Bizdeyse bırakın restoran ve barları, THY’nin CİP salonlarında bile sigara içenler, içmeyenlerle aynı salonu paylaşmak zorunda bırakılıyor. Hangisi faşistlik? Sigara içmeyen birinin insanca soluyacağı bir ortam talep etmesi mi, sigara içenlerin içmeyenleri zorla zehirlemesine zemin hazırlanması mı?

Siemens Mobile’ın CeBIT şovu

2004 yılına çok önem veren Siemens Mobile, CeBIT’te üç yeni cep telefonu, dört yeni kablosuz ev telefonu modeli tanıttı. Sabit telefon hattından multimedya mesaj gönderme ve bas-konuş teknolojisi de Siemens’in üzerinde durduğu konulardı.


Siemens Gigaset SL740/SLX740isdn

Siemens, kablosuz ev telefonlarında da yenilikler ile donattığı modellerini sergiledi. Evdeki kablosuz telefon ile de fotoğraf çekebilmek mümkün. Ayrıca çektiği fotoğrafları sabit telefon hattından GSM telefonlara multimedya mesaj olarak da gönderebilen bu telefonlar, arayan kişinin fotoğrafını da ekranında gösterebiliyor. Gigaset SL740’lar cep telefonlarından tanığımız polifonik melodi özelliğini de ev telefonlarına taşıyor.

Siemens C65

C65 modeli MMS, entegre kamera, 65 bin renkli ekran özellikleri ile üst seviye telefonlarda bulunan pek çok teknolojiyi giriş seviyesine taşıyor. Işıksız ortamlarda fotoğraf çekimi için eklenebilen flaşı sayesinde fotoğraf çekmek bir eğlenceye dönüşüyor. Telefonda bulunan Photopet, sanal bir evcil hayvanı yaşatmak için onunla ilgilenmeyi gerektiren ilginç bir oyun. 3 bantta çalışma, Java, GPRS ve WAP da C65’in diğer özellikleri.

Siemens M65

Optimum performans için multimedya özelliklerle donatılmış M65, doğa sporları ile ilgilenen kullanıcılar için suya, şoka ve toza dayanıklı olarak tasarlanmış. 3 bantta çalışma özelliği, fotoğraf ve video çekimi için özel koruma kapaklı entegre VGA kamerası, yüksek çözünürlüklü ekranı ve multimedya özellikleri ile gezginlerin yanlarından ayıramayacağı bir telefon.

Siemens S65

Siemens’in 1,3 Megapiksel’lik bir kameraya sahip ilk modeli olan S65, sevdiklerinizle paylaşmak veya hep hatırlamak istediğiniz anları MPEG4 formatında videolar olarak da kaydedebiliyor. Değiştirilebilir 32 MB MultiMediaCard üzerine kaydedilen fotoğraf ya da videolar kart ile ya da Mavidiş bağlantısı ile diğer telefon veya bilgisayarlarla paylaşılabiliyor. 132x176 piksellik 65 bin renkli TFT ekranı da görüntüleri kaliteli ve net bir şekilde göstermek için tasarlanmış. S65’in 3 bantta çalışabiliyor olması sayesinde Türkiye, Avrupa ve Amerika’da kullanılabildiğini de ekleyelim.

Gigaset Interactive TV

Yüksek kaliteli interaktif televizyon ve kablosuz genişbant iletişim teknolojilerini tek bir kutuda birleştiren Siemens Gigaset Interactive TV, eğlenceye yeni bir boyut katıyor. Bu kutu sayesinde televizyon istasyonlarından ya da İnternet’ten pek çok eğlence ve film kanallarını izlemek mümkün. Gigaset Interactive TV, cep telefonlarından ya da kablosuz ev telefonlarından gönderilen MMS mesajların ve resimlerin doğrudan televizyon ekranına gelmesini sağlayan ilk sayısal yayın alıcısı (DVB) olma özelliğine de sahip.

CeBIT’te megapiksel modası

CeBIT’te tanıtımı yapılan bir diğer megapikselli telefon ise Nokia 7610 oldu. 2004 yılının ikinci çeyreğinde tüketicilerin kullanımına sunulacağı belirtilen telefon, 65 bin rengi destekleyen bir ekrana sahip. 1 megapiksel çözünürlükte, 1152 x 864 ebatlarında fotoğraflar çekebilen telefonun 4x yakınlaştırma özelliği de bulunuyor. 7610’da bulunan Sinema Direktörü (Movie Director) programı sayesinde kullanıcılar görüntülerin üzerine müzik, metin, farklı renkler ve hareketli objeler ekleyerek video klipleri kişiselleştirebiliyorlar. 7610’un bir diğer özelliği ise kullanıcının çektiği fotoğrafları, mesajları ve videoları bilgisayara aktararak Lifeblog adlı program ile bir zaman çizelgesi üzerinde takip edebilme imkanı sunan sayısal bir günlüğe sahip olması. Telefonla birlikte gelen Adobe Foto Albüm yazılımı da kullanıcıların fotoğraflarını bilgisayarda düzenleme ve düzeltme imkanı sunuyor. MP3/AAC müzik çalar, İnternet tarayıcı, 8 MB dahili hafıza, 64 MB değiştirilebilir hafıza kartı, USB, Mavidiş ve Java teknolojisi de telefonun diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Hem ara hem çek

Sony Ericsson’un ilk megapiksel seviyesinde fotoğraf çeken modeli S700i de CeBIT’te sergilendi. Hızlı fotoğraf çekip gönderebilmeyi sağlayan Quickshare teknolojisine sahip telefon, 1,3 Megapiksel CCD kamerası ile yüksek kalitede fotoğraf çekebiliyor. S700i, 2,3 inçlik 262 bin renkli TFT ekranı ile de dikkat çekiyor. Memory Stick Duo hafıza kartı kullanarak çok sayıda fotoğraf ve video kaydı yapmak da mümkün. Kameranın kapağı açıldığında fotoğraf çekme moduna otomatik olarak geçen cihaz, 1280 x 960 ebatlarında fotoğraflar çekebiliyor. 8x sayısal yakınlaştırma özelliğine de sahip olan S700i aynı zamanda MP3 müzik çalma, mobil müzik servisi, melodi düzenlemek için Music DJ programı ve 40 polifonik melodi ile de göz dolduruyor.
Yazarın Tüm Yazıları