Kurthan Fişek: Gülme komşuna geliverir başına

Kurthan FİŞEK
Haberin Devamı

KADİM dostumuz, can müttefikimiz Amerika, 1946 seçimlerinin gidişat ve sonucundan tedirgindi. Gönülleri Demokrat Parti'den yanaydı, ama, İsmet Paşa faktörünü göz ardı edemiyorlardı.

Marshall Yardımı'nı da kapsayan Truman Doktrini çerçevesinde, ‘‘Ya demokratik seçim yapıp çok partili rejime geçersiniz, ya kapik yardım çalışmaz!’’ demeye getirdiler.

Paraya ihtiyacımız vardı.

Girmediğimiz İkinci Dünya Savaşı, ekonomimizi felç etmişti.

21 Temmuz 1946 günü sandık başına gittik.

Seçim sonrası gazetelere bakalım...

* * *

Seçimlerin CHP'li devlet görevlilerinin büyük baskısı altında yapıldığı söylentisi çıktı. Sandıkların çalındığı, oyların yakıldığı söylendi.

‘‘Demokrat Parti hemen bütün memlekette dün tazyikin birdenbire artıp son haddini bulduğunu iddia ediyor...’’ (Cumhuriyet, 22.7.1946)

‘‘İstanbul'da, İzmir'de, Aydın'da, Manisa'da, Konya'da ve diğer bazı yerlerde heyecanlı bir hava içinde şüpheler ileri sürülüyor. Demokratlar seçim mazbatalarının değiştirildiğini söyleyerek durumu protesto ediyorlar...’’ (Cumhuriyet, 23.7.1946)

‘‘DP seçimin feshedilmesini isteyerek, partinin milletvekili seçilen üyelerinin hep birden istifa etmeleri de muhtemel görülüyor...’’ (Cumhuriyet, 24.6.1946)

* * *

Aslına bakılırsa, şaibeli 1946 seçimlerinde Demokrat Parti başarılıydı.

465 sandalyeli TBMM'ye 66 milletvekili sokmuşlardı. CHP'nin 395, bağımsızların 4 milletvekili çıktı.

DP'nin aday göstermediği 16 tane il vardı. Çorum, Kırşehir, Niğde, Malatya, Gümüşhane, Rize, Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Bitlis, Muş, Ağrı, Kars, Van ve Hakkari...

12 ilde kazandı DP... Edirne, İstanbul, Çanakkale, Muğla, Burdur, Afyon, Bilecik, Bolu, Kastamonu, Sinop, İçel ve Kayseri...

* * *

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü seçim sonrası açıklamasında, ‘‘Şimdi Türkiye'nin milli hayatında yeni bir devreye giriyoruz... Seçim zamanının sinirli sözlerini karşılıklı bağışlayarak ve unutarak vatanda huzurlu çalışma devrinin açılması ilk vazifemizdir...’’ (Basın, 25.7.1946) dedi.

Celal Bayar sinirliydi. Duruma müdahale etmekle, seçimlere hile karıştırmakla suçladı hükümeti... Bu cevap 25.7.1946 tarihinde üç gazetede yayınlandı.

Sıkıyönetim vardı. Yeni Sabah ve Gerçek gazeteleri sıkıyönetimce kapatıldı, Tanin'e dokunulmadı.

İlginçtir, Orgeneral Kazım Orbay Genelkurmay Başkanlığından çekildi. Yerine Orgeneral Salih Omurtak getirildi (Basın, 31.7.1946)...

* * *

Aradan 54 yıl geçti, bu sefer Amerika'da seçim yapıldı.

Sandıklar çalınmış, sahte oylar kullanılmış...

Gore mu yoksa, Bush mu kazandı? O daha belli değil...

Sözde düşman kamplara bölünmüş, ama, politikacıların aynı kaba ettikleri bilinen bir ülkede, o kadar az oy farkı olursa, kim inanır Amerika'nın demokratik güvenilirliğine?

* * *

Sahte oyların kullanıldığı, sandıkların kaçırıldığı 1946 seçimlerini geçirdik.

Amerika resmen şantaj yaptı bize...

Bize gülüyorlardı, çünkü, kozlar ellerindeydi.

SSCB'yi güneyden çevirecek, çevreleyeceklerdi.

Bizim de paraya ihtiyacımız vardı. İster istemez boyun eğdik.

Şimdi gülme sırası bize geldi.

‘‘Sizin Marshall programınız, Truman doktrininiz varsa, bizim de İncirlik'imiz var...’’

Hırsızlık ve şantaj ‘‘evrensel’’ bir illettir.

Yazarın Tüm Yazıları