Küresel iklim için büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Küresel iklim için büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2004 00:01

Bir İngiliz araştırmacı, önümüzde birkaç 10 yılda turba bataklıklarından havaya milyonlarca ton karbonun çıkabileceği ileri sürdü ve ‘Dünyanın turbalarındaki karbon depoları alarm veren bir hızda boşalıyor'' dedi. Wales Üniversitesi'nden Chris Freeman’a göre ‘Bu tehlikeli bir halka. Problem gittikçe daha da kötüleşiyor ve hızlanıyor''.

Turba bataklıkları geniş doğal organik karbon depoları. Bir tahmine göre, Avrupa, Sibirya ve Kuzey Amerika bataklıkları, 70 yıllık küresel endüstri emisyonuna eşit düzeyde karbon tutuyor. Fakat, bu tarz bataklıkların çözülmemiş organik karbon (DOC) formunda giderek daha fazla karbonu nehirlere bıraktıkları düşüncesiyle endişeler artıyor.

İngiltere'deki Durham Üiversitesi'nden Fred Worrall, ‘Şu anda nehirlerdeki DOC seviyesinde, yılda yüzde 6 civarında bir artış var gibi görünüyor'' diyor.

Nehirlerdeki bakteriler DOC'u hızla atmosfere kabarcıklar halinde yükselen karbondiokside çeviriyor. Fakat turba bataklıklarının neden karbonlarını verdikleri hakkındaki spekülasyon muhtelif. Atmosferdeki karbondioksidin direkt etkileri üzerinde duruluyor. Freeman ‘Turba bataklıkları çözülüyor derken, İngiltere, Lanchester'deki Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nden araştırmacılar, 1988 yılından beri Welsh Dağı nehirlerindeki DOC seviyesinin yüzde 90 arttığını buldu.

Freeman ‘Artış oranı gezegenimizin karbon dönüşümü dengesini kontrol eden çok önemli bir şeye zarar verdiğimizi. Bu trendlere bakınca yüzyılın ortasına kadar turba bataklıklarından ve nehirlerden DOC emisyonu, fosil yakıtların yanmasıyla, atmosferdeki karbondioksidin kaynağı kadar büyük olabilir'' dedi.

Freeman aynı zamanda, çözülmemiş karbonun da sağlık için potansiyel bir tehdit oluşturduğunu söylüyor: ‘DOC, klorin dezenfekte edilmiş suyla bir araya gelirse, trihalameton denen kansere yol açan kimyasalların üremesine neden olur. Küresel ısınma işaretlerinden öte, bu toksinleri gidermek için daha çok su faturası ödemek zorunda kalacağız demektir''
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!