Küresel dalga sürüyor

2008 yılı tahminleri yaparken cari yılın geçmiş yıldan daha farklı, kazanmaktan çok varlıkları korumaya yönelik bir yıl olacağını bekliyorduk.

Yılbaşından itibaren geçirdiğimiz döneme baktığımızda piyasa beklentilerinde haklı olduğumuz ve yatırımcıların neredeyse her gün ekonomik veya finansal bir data takip etmek ve beklemek zorunda kaldıkları görülüyor.
 
Yine öyle beklentilerle dolu bir gün sonrasını değerlendirirsek, ABD kaynaklı resesyon endişelerinden kaynaklanan küresel dalganın devam ettiği görüyoruz.
 
Açıklanan datalara baktığımızda, ABD'de yüzde 1 düşüş beklenen aralık ayı konut satışları yüzde 1.5 düştü, Yıllık bakıldığında ise yüzde 24.2'lik bir gerileme söz konusu. Ayrıca, ABD hazine bakanı Paulson'un 'konut piyasası ekonomi için en büyük risk olmaya devam ediyor' şeklindeki açıklaması dalganın henüz durmadığını gösteriyor.
 
Merkez Bankalarının aldıkları kararlara baktığımızda, Avrupa Merkez Bankası yüzde 4 olan polika faizlerini piyasa beklentilerine paralel olarak değiştirmeyerek aynı seviyeyi korudu. Avrupa Merkez Bankası nın FED'i faiz indirimi konusunda takip etmesi için piyasalar tarafından bir baskı altında olduğu hissediliyordu. Toplantı sonrası açıklanan kararı yorumladığımızda, baskılara karşın Avrupa Merkez Bankası'nın kararlı olduğu anlaşılıyor.
 
RTÜK'ÜN ONAYI OLUMLU
 
Bu arada piyasalar açısından pozitif değerlendirilecek bir gelişme ise RTÜK tarafından geldi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ATV- Sabah satışına onay verdiğini açıkladı. Aralık 2007'de düzenlenen ihalede tek katılımcı Turkuvaz Konsorsiyumu 1.1 Milyar dolar teklif vermişti.
Yazarın Tüm Yazıları