Kurban etlerini 24 saat beklettikten sonra tüketin

Güncelleme Tarihi:

Kurban etlerini 24 saat beklettikten sonra tüketin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 10:32

Kurban etlerini 24 saat beklettikten sonra tüketin

Haberin Devamı

 

NİĞDE Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, sindirim sistemi şikayetleri olan vatandaşların, etleri en az 24 saat beklettikten sonra tüketmesi gerektiğini söyledi.
Kurban bayramında sağlıklı beslenme konusunda yazılı açıklamada bulunan Değirmencioğlu şunları kaydetti:
"Bayramlar aile bireylerinin bir araya geldiği, büyük sofraların kurulduğu ve dini geleneklerin yerine getirildiği keyifli zamanlardır. Kurban Bayramı’nda şerbetli tatlı, çikolata tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı artmaktadır. Kurban Bayramı boyunca dikkat edilmeden tüketilen etler ile kalp damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığına sahip bireyler risk altına girmektedir. Bu nedenle bayramda da sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme prensiplerine göre beslenmeye özen gösterilmelidir. Brusellozis, şarbon, kist hidatik, tüberküloz gibi hayvan hastalıkları ülkemiz için sorun oluşturmaktadır. Bu hastalıklara yakalanmamak için kurbanlığınızın, satın almadan önce veteriner kontrolünden geçmiş olması ve uygun steril ortamlarda kesimin gerçekleştirilmesini sağlanması gerekmektedir. Yeni kesilmiş hayvan etinde gerçekleşen ölüm sertliği etin sindirimini zorlaştırır, hazımsızlık yaratır. Özellikle mide ağrısı ve krampları, hazımsızlık, reflü, kabızlık gibi sindirim sistemi şikayetleri olan bireyler, etleri en az 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir. Kahvaltıda kızartılmış hamur işleri, yağlı ürünler, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı kahvaltılardan uzak durulmalı, sofrada peynir çeşitleri, bol salatalık, domates,maydanoz gibi sebzeler, haşlanmış yumurta veya yağsız sebzeli omlet, kepek, çavdar veya tam tahıllı ekmeklerin bulunduğu sofralar tercih edilmelidir. Mümkünse 3 ana öğün yapılmalı, özellikle de sindirim problemleri yaşanmaması için kırmızı et, geç saatlerde değil öğle yemeğinde tercih edilmelidir.’’

Ali KADI/NİĞDE,(DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!