Kurban bayramında beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Kurban bayramında beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2016 09:11

Kurban bayramında beslenme uyarısı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Lapseki Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu, yaklaşan Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme, kurban kesimi ve et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Lapseki Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Muammer Topaloğlu, hazımsızlık şikayetleri olanların kurban etini buzdolabında en az 24 saat bekletmeden tüketmemesi gerektiğini söyledi. Topaloğlu, kolesterol sorunu olanlarla kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini belirtti. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için yağsız veya az yağlı etlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Topaloğlu şunları söyledi:

"Etlerin pişirilme yöntemi olarak, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler kullanılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler, kendi yağıyla pişirilmeli ve ilave yağ kullanılmamalıdır. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Bazı parazitler hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Bu yüzden etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir."

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının da insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu dile getiren Topaloğlu, "Kurban etleri, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturabilir ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Pişirmek için buzluktan çıkartılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır" dedi.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!