Kurallar böyle biz ne yapalım

‘ARAÇ muayenede tezgâh’ (24.8.2012) başlıklı şikâyetini ileten eski milletvekili Uluç Gürkan’a TÜVTURK’tan yanıt geldi. “Bunları ben kafamdan yapmıyorum, bakanlık talimatına göre yapıyorum” diye özetlenebilir. Bakanlığa sorsak AB kuralları diyecekler. TÜVTURK bir yerde haklı olabilir ama bu denetimlerin sonucu vatandaşa ağır geliyor.

Haberin Devamı

Hatırlanırsa Gürkan yazısında, “15 bin lira etmeyen araca 12 bin lira masraf çıkarıyorlar” diyor ve bazı iddialarda bulunuyordu.
TÜVTURK’un açıklamasıyla her şey daha iyi aydınlanıyor:
“TÜVTURK, 2008 yılından beri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın (UDHB) denetiminde hizmet vermektedir. TÜVTURK’un görevi sadece geçerli mevzuatı uygulamak olup mevzuatla ilgili hiçbir konuda karar alma yetkisi yoktur.
2- Türkiye’de binek otomobiller, ilk 3 yaş sonunda ve sonrasında 2 yılda bir, ticari araçlar ise her yıl muayeneye gelmek zorundadır. Son zamanlarda sosyal medyada yer alan ‘Muayene sürelerinin (binek araçlar için) 1 yıla indirildiği/indirileceği’ bilgisi kesinlikle doğru değildir. Bu iddia bakanlık tarafından da yalanlanmıştır. Mevcut süreler birçok AB ülkesi ile uyumlu olmakla birlikte, yine bu ülkelerde 10 yıldan yaşlı binek araçlar her yıl muayene edilirken ülkemizde bu da uygulanmamaktadır.
Servis araçları ile ilgili konu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2005 yılında, yani bizim faaliyete geçmemizden 3 yıl önce belirlenmiş mevzuat gereğidir ve büyük oranda sonradan tadil edilen araçlarla ilgili yaşanan bir durumdur. Buna göre, fabrikasından ABS olmadan panelvan kamyonet olarak üretilen araç, sonrasında koltuk eklenerek minibüs veya otobüs olarak tadil edildiğinde, yani yük değil insan taşıdığında, araç sahibi ABS fren sistemini de aracına taktırmak zorundadır. Sonradan takılan ABS sistemi için bu konuda bakanlığın yetki verdiği teknik hizmet kuruluşlarından onay alması gerekmektedir. Bu yetkiye sahip teknik hizmet kuruluşlarının sayısı sınırlı olup, yetkilendirme yine ilgili bakanlık tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle TÜVTURK’un bir yönlendirmesinden bahsedilemez.
EGZOZ GAZI ÖLÇÜMÜ
Bu vesileyle ABS’siz ve belirtilen değerlerde araçlarla yolcu, yani can taşınmasının ne kadar doğru olduğunun değerlendirmesini de sayın okuyucunun takdirine bırakıyoruz.
1980 model öncesi tüm araçlar egzoz ölçümünden muaftır. Diğer tüm araçlar için ise egzoz gazı emisyon ölçümleri TÜVTURK dışında pek çok servis tarafından da yapılmakta olup firmamız bu hizmeti yaygın olarak vermeye 2011 yılında başlamıştır. Maalesef bizim dışımızdaki kurumlara bakıldığında işlerini iyi yapanların yanı sıra birçoğunun da egzoz gazı ölçümü hizmeti değil, ‘egzoz pulu satışı’ yaptığı görülmektedir. Araç muayenesinin doğrudan bir parçası olmayan egzoz emisyon ölçümü hizmetinde TÜVTURK’un payı araç parkının sadece % 10’udur. Tüm bunlar değerlendirildiğinde, geri kalan % 90’ının da sorumluluğunun bize yüklenmesinin doğru olmadığı aşikârdır.”

Haberin Devamı

TEV burstan sonra yurt işine de girdi

Haberin Devamı

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) 54 bin öğrenci okuyor, bunların % 80’ini dışarıdan gelenler oluşturuyor. Geçen yıl açılan Avrasya isimli bir de vakıf üniversitesi var. Bu bakımdan yurt ihtiyacı büyük.
Türk Eğitim Vakfı (TEV) en mutlu gününü yaşadı dün. Balçova’da belediyenin yaptığı bir binayı tamamlayarak işletiyor, burada 372 kişi okuyor. Dün Trabzon’da açılışı yapılan kız öğrenci yurdu ise TEV’in bizzat mülkiyetini aldığı ilk örnek. 250 kişi barınacak, beş yıldızlı bir otel gibi... Yurtta iki engelli odası da bulunuyor, 24 saat özel güvenlik ekibi görev yapacak. TEV, başarılı, maddi desteğe ihtiyacı olan gençlere eğitim bursu veriyor. Burs almak için, 4 üzerinden en az 2.5 genel başarı oranını tutturmak gerekiyor. Ücreti 420 lira...
Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ve vakıf yöneticileri, CHP milletvekili Volkan Canalioğlu, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ile yapıldı yurdun açılışı. Önceki gün Forum AVM’de imzaladığı CD’lerin gelirini TEV’e bağışlayan sanatçı Volkan Konak’ın da açılışa katılması büyük sempati yarattı.
TEV’in Trabzon Şubesi Başkanı ve Vehbi Koç’un dostu Hasan Melek böyle bir yurdu kazandırdıkları için TEV’e teşekkürlerini sundu. 1980 sonrasında dört yıl belediye başkanlığı yapan Melek, binanın yaklaşık 8 milyon TL’ye mal olduğunu açıkladı.
Trabzon Kent Konseyi eski başkanı ve Trabzon Belediyesi meclis üyesi işadamı Nusret Onur Trabzon’da TEV’in önemli bağışcılarından. Sanırız, Trabzon’un en şık giyinen işadamlarından... TEV Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal açılışta, “TEV’e yapılan her bağış, umut dolu aydınlık bir geleceğe duyulan inançtır” dedi.
TEV’in 14 şubesi var Türkiye’de... Yılda 9.500 öğrenciye burs veren başka bir vakıf yok, dünyada da örneği yok.

Haberin Devamı

Struma yazısına teşekkür yağdı

DÜNKÜ ‘Struma gemisi için kim özür dilesin!’ yazısına birçok okurumuz teşekkürlerini iletti. CHP Ankara Milletvekili Gülsüm Bilgehan “CHP yöneticilerine söyledim, bu yazıyı, bütün il ve ilçe yöneticilerine dağıtmalıyız, dedim. II. Dünya Savaşı sırasında İnönü hükümetinde ülkenin hangi sıkıntıların içinden geçtiği bundan güzel anlatılamazdı. O yazıyı yazan okurunuza da özellikle teşekkür ederim.”
Eski Washington Büyükelçisi ve CHP’de iki dönem milletvekilliği yapan Şükrü Elekdağ da şunları söyledi:
“Okurunuz çok önemli bir şey yapmış, yazısı içerikli ve üzerinde çok çalışıldığını gösteriyor. Türkiye’de bunlar bilinmiyor ne yazık ki... Bir de Sayın İshak Alaton’a da bir şeyler söylemek istiyorum: Alaton eskiden böyle değildi. Ben 1989’da emekli olduktan sonra kendisiyle birçok kez bir arada oldum. Türkiye’nin tezlerini destekliyordu. Sonra nedense değişti. Bir ara Baykal’la görüşmek istedi, ancak Baykal kabul etmedi. Benim de kendisine bir tavsiyem var: Birtakım grupların oyuncağı olmayı bıraksın ve ortağı olan rahmetli Üzeyir Garih’in ölümünün arkasındaki olayları araştırsın, asıl önemli olan şey budur kendince.”

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’a, Afyon’da patlamanın olduğu yere TOKİ konutu değil şehitlik yapılmasını önerdiğini... İSTANBUL Belediyesi’nin eski şube ve zabıta müdürlerinden Avni Akpınar’ın, Kadir Topbaş’ın yardımlarıyla girdiği Yakacık Beşir Akınal Huzurevi’ndeki odasından yeni müdür tarafından çıkarılmaya çalışıldığını, bu durumdan Topbaş’ın haberdar olmasını istediğini...

Yazarın Tüm Yazıları