Kunduracıoğlu: De Nigris durumunu biliyordu

Güncelleme Tarihi:

Kunduracıoğlu: De Nigris durumunu biliyordu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 13:21

Bir dönem Gaziantepspor, Ankaragücü ve Ankaraspor'da top koşturan ve son olarak forma giydiği Yunanistan'ın Larissa takımında forma giyerken bugün hayatını kaybeden Meksikalı golcü De Nigris'in sağlık problemi olduğunu bilmesine rağmen futbola devam ettiği ve belki de bile bile ölüme gittiği gündeme geldi.

Haberin Devamı

Meskikalı oynucnunu Türkiye'deki son kulübü olan Ankaraspor'un eski doktoru şimdiki Ankaragücü doktoru Doç.Dr. Spor Hekimliği uzmanı Burak Kunduracıoğlu, sezon başında kendilerinin de Nigris'e uyguladıkları testlerde kalbinde problem tespit ettiklerini belirterek, "'Bu sezon başında De Nigris'in yapılan testlerinde kardiyolojik olarak hem ekokardiyografisinde hem de EKG'sinde ritimle ilgili birtakım bozukluklar vardı. Medicana Hastahanesi'nde yapılan tetkiklerden sonra kardiyolog hocalarımızın bize söylediğine göre kalp kasında bir kalınlaşma mevcuttu. Bu genetik olan bir şeydi. Bize 30 yaş üstü insanlarda ani ölüm riski yarattığını söylediler. Bu gelişmelerden sonra biz De Nigris'e bunları anlattık. De Nigris ise bize 'Meksika'da da böyle sorunlarım vardı fakat milli takım düzeyine kadar çıktım. Benim açımdan bir sıkıntı yok' dedi. Bu rahatsızlık 30 yaş üstü insanlarda ölüm riski yarattığı için önceden bir sıkıntı olmaması daha sonra da olmayacağı anlamına gelmiyordu. Bu bir risk olduğu için tespit edilen her insanda ölüm vakası görülmüyor. Yüzde 5'lerde bir risk oranı olduğu için maalesef De Nigris'in başına geldi. Biz böyle olunca De Nigris'in oynamasına izin vermedik. Yönetimle ve federasyonla da bir yazışma içerisine girdik ve oynamasının kendi sağlığı için zararlı olabileceğini belirttik. Bizde oynamadı ama Yunanistan'da Larissa takımı ile anlaşmış. Muhtemelen orada yapılan testlerde atlanıldı, dikkat edilmedi ya da gözardı edildi ve böyle şanssız, talihsiz bir olay yaşandı. Duyunca çok üzüldük, çünkü 1,5 senedir bizimle birlikte olan ve sevdiğimiz bir futbolcuydu'' dedi.

Ölüm oranının çok düşük bir yüzde oranı olduğunu yineleyen Dr. Burak Kunduracıoğlu, ''De Nigris, önceden de üst düzey spor yaptığını belirtti ve daha sonra da bir sıkıntı doğmayacağını tahmin etti ve oynamaya devam etti. Biz kendisine bunların hepsini anlattık. Bize bir sıkıntı olmayacağını ve Meksika'da da böyle şeylerin söylendiğini, birtakım EKG değişikliklerinin bulunduğunu fakat sporunu yaptığı zaman herhangi birşey olmadığını söyledi. Hatta biz maksimal efor testi yaptık ve orada da bütün değişiklikler görülüyor. Fakat EKG'sinde çok ciddi ilerlemeler olmuyordu. Belki tolere edilebilirdi ama biz risk almak istemedik. Çünkü insan hayatı olduğu için kulüp olarak risk almak istemedik'' diye konuştu.

Haberin Devamı

14 senedir takımlarla çalıştığını vurgulayan Kunduracıoğlu, ''TFF'nin her sezon başında bize gönderdiği formu var ve orada özellikle kardiyolojik muayenenin de üzerinde duruluyor. Ailesinde böylü bir rahatsızlık olup olmadığı kardiyolojik olarak çok önemlidir. EKG'sinin çekilmesi, efor testinin yapılması bizim profesyonel takımlarımızda rutin olarak yapılıyor. Muhtemelen Yunanistan'da da da yapılmıştır diye tahmin ediyorum ama bilmeden de pek fazla konuşmak istemiyorum. Ama bu tip sporcu muayeneleri Türkiye'de gözardı edilebiliyor. Hepimizi çok üzen şeyler bunlar. Profesyonel şekilde spor yapacak olan insanların ciddi şekilde Kardiyolojik muayeneden geçmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Öte yandan sağlık testlerinin yapıldığı Medicana Hastahanesi yetkilileri ise, yapılan testlerde rahatsızlığı ortaya çıkan De Nigris'e rapor vermediklerini, De Nigris'in de kendilerine ''Ben İspanya'da bu raporu aldım ve benim açımdan bir sakıncası yok verebilirsiniz'' demesine rağmen Medicana Hastahanesi olarak futbolcuya riske girmeyerek sağlık taporu vermediklerini ifade ettiler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!