Kumar turizmi turizm kumarı

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Turist sayısındaki düşüşün yarattığı haklı panik ortamını fırsat bilen kumar lobisinin sesi yükseliyor:

- Kumarhaneler kapandı, turist gelmiyor.

Turizm Bakanı bile hemen hemen ikna olmuş, ‘‘Kumarhaneleri sadece turistler için yeniden açalım’’ diyor.

Kumarhaneler açılsa, gerçekten Türkiye turist akınına uğrayacak mı?

Bu soruya olumlu yanıt verebilmek için kaçan turistin büyük bölümünün ülkemize kumar için geldiğini düşünmemiz lazım.

Bakalım, hakikaten öyle mi?

***

Devlet İstatistik Enstitüsü, 1997 yaz sezonuna girerken Türkiye'ye gelen turistin profilini çıkardı... İşte satırbaşları:

1) Genç turist: Türkiye'ye 1996 yılında (kumarhanelerin açık olduğu dönemde) gelen 7 milyon 794 bin turistten yüzde 76.6'sı 50 yaşın altındaydı. Her üç turistten biri 15-30 yaş grubundaydı.

2) Ücretli turist: Yine DİE'ye göre Türkiye'ye 1996'da gelen turistlerin yüzde 44'ü, yani yarıya yakını ücretliydi. Türkiye'yi ziyaret eden her beş turistten sadece birisi işveren konumundaydı.

3) Amaçları tatil: Türkiye'ye gelenlerin yüzde 51'i amaçlarının sadece tatil olduğunu söyledi. (Ticaret, konferans gibi nedenler ayrıca belirtiliyor.) Harcamaların neredeyse tamamı yeme-içme kalemine ayrıldı.

***

Bu turist profiline bakarak, ‘‘Kumarhaneler kapatıldı, o yüzden turist kaçtı’’ hükmüne varmak mümkün mü?

Türkiye'yi ziyaret eden turistin maksadı ve imkânları belli...

Genç ve ülkesindeki standartlara göre orta gelirli kişiler tatil yapmak, kaliteli yemek ve içki tüketmek için Türkiye'ye geliyordu... Bu yıl, Avrupa Tur Operatörleri'nin verilerine göre Yunanistan'a gidiyorlar.

Neden, yoksa kumar için mi?

Hayır, Yunanistan yüzde 14 devalüasyon yaptı, fiyatları Türkiye'ye göre ucuzladı. Bizim orta gelirli turist, Yunanistan'ı seçti.

Turistik yörelerde öğle saatlerinde lokantaları, otel restoranlarını gezen turiste rastlayamazsınız.

Hesabını kuruşuna kadar yapan turist, öğle yemeğine para ödemez, genellikle anlaşmalı fiyatın içinde olan akşam yemeğini bekler.

Şimdi aynı turistin tek kollu canavarda binlerce dolar kaybetme zevkini yaşayamadığı için Türkiye'ye gelmekten vazgeçtiğine inanmamızı bekliyorlar... Haydi canım siz de!

Fikret için devam:

Gaziantep'de baklava aldıkları için toplam 27 yıl ceza alan çocukların öyküsü Fikret Bila'yı isyan ettirmişti. ‘‘Baklava parasını toplayalım, çocuklar serbest kalsın’’ diye yazdı, Genç Radyo'dan Süleyman Yıldız bu yazıyı kampanya haline getirdi. Sonunda Adalet Bakanı bile baklava çetesine haksızlık yapıldığını kabul etti, yasa değişikliği için çalışma başlattı.

Haydi biz Fikret için devam edelim, Fikret bizim için dayansın...

Devam, dayanın.













Yazarın Tüm Yazıları