Kulüpler her şeyi federasyondan bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Kulüpler her şeyi federasyondan bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2012 20:51

Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörü Tolunay Kafkas, “Türk insanı her şeyi devletten, kulüpler de her şeyi federasyondan bekliyor” dedi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce (TSYD) düzenlenen “49. Yıl Sporun Zirvesi Semineri”nde, “Futbolumuz nereye koşmalı?” başlıklı oturumda konuşan Kafkas, Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı ve diğer ekip arkadaşlarıyla beraber milli takımlarda iyi bir birliktelikleri bulunduğunu, bu birliktelik çatısı altında büyük işler yapacaklarını kaydetti.

Başında bulunduğu gelişim direktörlüğü olarak üzerinde durdukları en önemli konunun antrenör gelişimi olduğunun altını çizen Tolunay Kafkas, “Yetkin antrenörler yetişirse, iyi sporcular yetişir. Bizler de antrenör eğitimini belli standartlara oturtup, güçlü bir şekilde bu eğitimi yapacağız” diye konuştu.

Genç futbolcu gelişimine de çok önem verdiklerini vurgulayan Kafkas, şöyle devam etti:
“Bizim önem vermemiz yeterli mi, değil. Kulüplerin de önem vermesi gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun görevi dışında kulüplerin de bu işe eğilmesi, atılım yapması gerekli. Ancak, böyle Türk futbolunun kurtulacağına inanlardanız. Örnek olarak Barcelona. Dünyaca ünlü. 14 genç oyuncusunu altyapıdan çıkarıp oynatan en önemli kulüplerden biri. Birçok önemli projemiz var. Bunlarla ilgili ilerleyen zamanlarda bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Özellikle 2028 yılı projesi var. Bugün 7 yaşında bir çocuğun 2028 yılında (A) Milli Takım'da oynaması ile ilgili ciddi bir proje bu. 14 ayrı bölge oluşturacağız. Buralarda kamplar kurmak istiyoruz. Adımlarımız, atılımlarımız var. Bunların hepsini zamanla paylaşacağız.”

Tolunay Kafkas, şuan milli takımlarda iyi bir birliktelik olduğunu, bu birlikteliğin de Abdullah Avcı'dan kaynaklandığını savunarak, Avcı'nın herkese değer verdiğini, herkesin de tek düşüncesinin milli takımları iyi yerlere getirmek olduğunu söyledi.

Bir gazetecinin, “2028 projesinden bahsettiniz. Bu proje için zaman biraz uzun değil mi?” sorusuna Kafkas, şu yanıtı verdi:
“Ben üç tane sihirli kelime söylüyorum. 'Genç futbolcu gelişimi'. Hatta altını çizerek söylüyorum, çok önemli. Çeşitli nedenlerden dolayı kulüpler, bizler, suçlayıcı konuşma yapmak istemiyorum ama Türkiye'de bu konulara bugüne kadar yeterli derecede eğilinmedi. Arda Turan'lar, Mesut Özil'ler yetiştirmek istiyorsak, uzun vadeli projeye ihtiyaç var. Ama buna da herkesin destek vermesi gerekli. Bu proje, bugün 7 yaşındaki çocuğun 2028 yılında neler yapması gerektiğini anlatan proje. Bütün kulüplerin bu sihirli üç kelimeye inanması ve üzerine gitmesi gerekli. Kulüplerin buna inanarak büyük yatırımlar yapması gerekir ki Almanya'daki, İspanya'daki gibi donanımlı, ciddi, teknik ve taktik açıdan zengin oyuncular yetiştirebilelim. Kulüpler bunu yaparlarsa, kendileri de faydalanırlar.”

Tolunay Kafkas, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu için de projeleri bulunduğunu, proje çerçevesinde bu bölgelerde ciddi tesisleşme hamlesi yapacaklarını, ancak bunun için biraz süreye ihtiyaçları olduğunu bildirdi.
“Doğu illerindeki takımların kendi aralarında bir lig kurma düşüncelerinin bulunduğu” iddialarıyla ilgili yöneltilen bir soruyu ise Kafkas, “Böyle bir şeye kimse izin vermez” diye yanıtladı.
Bir gazetecinin, “Kadın futboluyla ilgili bir projeniz var mı” sorusunu da Kafkas, şöyle cevapladı:
“Kadın futbolu Türkiye'de yerlerde sürünüyor. Kulüp Lisans Talimatı'nda belli bir yıl sonunda Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig kulüplerinin kadın takımı kurmaları isteniyordu. Profesyonel değil amatör. Şuan bir lig oynanıyor ama yetersiz. Bunu geliştirmek için de ciddi çalışmalarımız var. Türk insanı her şeyi devletten, kulüpler de her şeyi federasyondan bekliyor. Biraz üzerine gidilmesi lazım. Bazı kulüpler kadın futbol takımı kurmak istemiyorlar.”
Tolunay Kafkas, Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Gelişim Direktörlüğü olarak Bölgesel Amatör Liglere (BAL) yönelik çalışmalarda bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

(A) Milli Takım Teknik Direktör Yardımcısı Okan Buruk

Oturumda bir diğer konuşmacı olan (A) Milli Takım Teknik Direktör Yardımcısı Okan Buruk ise milli takımda idari görevinin ardından tekrar antrenör olarak görev yapmaya başladığını, futbolu bıraktıktan sonra bir süre genç milli takımlarda çalıştığını anımsattı.

Milli takımdaki yeni oluşumla iyi bir sinerji oluştuğunu kaydeden Buruk, “Şu anda futbol adına, Türk futboluna ne gerekirse onu yapıyoruz. Şu anda istediğim yerdeyim. 'Milli takım dibe vurdu' düşüncesine katılmıyorum. Sadece istediğimiz sonuçları alamadık. Geçen yıl play-off'ta kaybettik. Bunun başarısızlık olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.
Seminere daha önce katılacağı açıklanan AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür ise katılmadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!