Küçük motor karizmayı çizer mi

Güncelleme Tarihi:

Küçük motor karizmayı çizer mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2004 21:59

Bu haftadan itibaren bu sayfada motosiklete yeni başlayan ya da başlamak isteyen motor sevdalılarına özel yazılara da yer vericez... Başlangıç motorları, motorda dikkat edilmesi gerekenler, olmazsa olmaz aksesuvarlar, korumalar, kasklar, sürüş teknikleri, doğrular yanlışlar kısacası ne biliyosam, dilimin döndüğünce yazacağım.

Hep söylüyorum motosiklet serüveninize doğru bir motorla başlangıç yaparsanız bu sevda pek uzun soluklu olur. Ama nedense pek çok motosiklet sevdalısı ‘‘Elalem ne der, küçük motorla karizmayı çizeriz vallaha...’’ düşüncesiyle ve yazık ki pek çok satıcının ‘‘Abi bu motordan üç vakte kalmaz sıkılırsın. Gel sana şöyle aslan gibi bilmem ne verelim...’’ gazlarıyla olmadık cc'li aletlerle başlamaya çalışıyor. Vallaha ben çok gördüm 600'lük racinglerle ya da 900'lük 1000’lik aletlerle motosiklete başlamaya çalışırken bir yerlere patlayan arkadaşları. Bu arkadaşlardan şanslı olanları ‘‘Aklın yolu birdir’’ deyip daha mantıklı motorlara döndüler. Diğerleriyse motor sevdalarını başlamadan bitirdiler. Rica ediyorum siz milletin gazına gelmeyin!...

Öyle hoş, öyle şık ve rahat, hatta karizmatik başlangıç motorları var ki... Yükseklerden uçmayın, her şeyin bir zamanı var...

Bu hafta motosiklete yeni başlayan ya da başlayacak olanları Honda CBX 250 Twister'la tanıştırmak istiyorum. İşte bu fotoğraftaki Twister, Twister bu da motora yeni başlayacak motor sevdalısı. ‘‘Memnun oldum’’ İnanın birbirinizi tanıyınca daha da memnun olacaksınız.. :))

Honda CBX 250 Twister, kullanım rahatlığı, kilo-beygir gücü oranı, yumuşak ve kolay mizaçlı motoruyla motosiklete başlangıç yapmak isteyenler için ideal bir motosiklet. Bu motosikletle, komplike bir iş olan motor hakimiyetini, dönüşlerde, sıkışık trafikte, yokuşta bir motorun verdiği tepkileri ve neler yapmanız neler yapmamanız gerektiğini canınız yanmadan rahatlıkla öğrenebileceğinizi söyleyebilirim. Kaldı ki Twister'la motosiklete güvenli bir başlangıç yaparken, haftasonu ekonomik kısa gezilerde ve trafikte, günlük kullunılabileceğiniz rahat ve güvenli bir yol arkadaşı da edinmiş olacaksınız.

Elbette her motorcu motosiklet serüvenine bu motorla başlıyacak diye bir şey yok. Yani Twister başlangıç motoru olarak tavsiye edebileceğim tek motor değil... Twister başlangıç seviyesinde sizi mutlu edebilecek motorlardan yalnızca bir tanesi.. Yeri geldikçe diğerleriyle de sizi tanıştıracağım.

Federasyon’a motor sevdalısı başkan

Geçtiğimiz yıl TOMSFED'den ayrılarak bağımsızlığını ilan eden gıcır gıcır bir federasyonumuz olduğunu biliyor muydunuz? Federasyon Başkanı Yunus B. Uçar, gencecik bir başkan... Bana kalırsa özellikle soyadı itibarıyla aldığı konuma pek yakıştı.:)) Diğer üyelerse; Hamit Abbasoğlu (İdari Başkan), Süleyman Memnun (Teknik Asbaşkan), Fuat Domaniç, İhsan Topaloğlu, Faruk Berksan, Emrah Soyuer, Zeki Başaran, Ömer Kerman, Hüseyin Küçükkelepçe, Kemal Kantar, Ufuk Özkan, Enver Dodanlı, Sadık Pehlivan.

14 yaşından beri motosikletlerle iç içe olan Başkan'ın yanlış hatırlamıyorsam R1'i var. Yakışır hani..:)


İkitekerlilerin dostluk zirvesi

H.O.G (Harley Davidson Owners Group), National H.O.G Ralli çalışmaları kapsamında bir ilki daha gerçekleştirmeye hazırlanıyormuş. Duyduğuma göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti H.O.G., Super Eva Riders üyeleri ile Güney Kıbrıs Cumhuriyeti H.O.G ve Hells Angels üyeleri Alanya'da buluşup İstanbul'a geleceklermiş... Off ya, o yolda neler yaşanır kim bilir? Bu keyifli organizasyonu düzenleyen sevgili H.O.G.! Yürü be kim tutar seni!:)

Komik anılar

Başınıza gelen komik motosiklet anılarınızı bu sayfadan diğer motosiklet kullanıcılarıyla paylaşmak istemez misiniz? Hadi sarılın klavyelerinize... otoyasam@hurriyet.com.tr ya da ruzgarinkizi@hurriyet.com.tr anılarınızı yollayın, motosiklet sevdanıza ortak olalım....

Geçen haftadan gelen anıları okurken o kadar eğlendim ki sormayın... İşte bu hafta sizin için içlerinden seçtiğim anı:

Anaaa... Baba!

Sevgili Rüzgarın Kızı, köşende ilk günden beri anlattıklarınla beni ve eminim pek çok motorcunun hislerini öyle güzel anlatıyorsun ki... Her okuduğumda ‘‘tıpkı ben’’ diyorum. Yaklaşık 6 yıldır motosiklet kullanıyorum. Tüm motosiklet kullananların ailesi gibi benim ailem de ilk günden beri karşı çıkıyor bu sevdama... Ama senin de dediğin gibi kim ne yaparsa yapsın bu sevgi bir kere başlarsa bitmiyor.

Bundan 4 yıl önceydi. Babama motosikletimi (iki senedir scooter'a biniyordum ona bile çok kızıyorlardı ama kabullenmişlerdi.) değiştirmek istediğimden bahsettim. O kadar sakin bir adamın nasıl bir volkanik dağa dönüştüğünü görmenizi isterdim. O kadar sinirlendi ki annemin bir iki vazo-biblo vs. ev süsü arada güme gitti. ‘‘Bu sukutır dedin, Yavaş motor, tehlikesiz dedin, iki senedir sesimizi çıkarmıyoz. Biz yumuşak durdukça tabi tepemize çıkacak bu... Eğer o dediğin motordan alırsan, seni onun üstünde görürsem kendi ellerimle yapışırım gırtlağına... Yok benim öyle bir evladım derim’’ dedi ve evden çıktı o gece... Ben günlerce karın ağrılarıyla kaporasını bile verdiğim motoruma nasıl kavuşacağımı düşündüm. Sonunda ne yapıp edip paramı birleştirdim, babamın söylediklerini unutmaya çalışarak kendime bir Bandit aldım. Tabi ailem bundan bihaber... Evden scooter'la çıkıp arkadaşımın garajına koyduğum Bandit'i alıp devam ediyordum yoluma, akşam da tam tersini yapıyordum. Bir gün trafikte her motorcunun başına gelen cinsten ama beni oldukça zor durumda bırakan bir olay yaşadım. Ben sol şeritte normal giderken, yanımda aynı hızla orta şeritten giden otomobilin biri aniden önüme kırdı. Saniyelerle, durumu zar zor kurtarırken sağına geçtiğim otomobilin sağ koltuğunda oturanla epey laf dalaşı yaptık. Bir takım küfürler de havada dolaştı. (Bunu söylemeden geçemiyeceğim, herkes, otomobil kullanıcıları da dahil. trafikte küfür ediyor bu motorculara has bir durum değil lütfen öyle algılanmasın) Otomobilin plakasını aldım ve yoluma devam ettim. Ama öyle sinirlenmişim ki, yaklaşık yarım saat sonra aynı otomobili tesadüfen, bir cadde de sağa park etmiş görünce tekrar dellendim. Gizli hain planlar kurup caddenin boş bir anında sağ ön lastiğini indirdim ve yazdığım ağır bir yazıyı da camlarına iliştirdim.

Akşam babam eve girdiğinde daha paltosunu asarken başladı söylenmeye; ‘‘Bir de büyük motor alcam diyosun! Vallaha canını okurum senin! Bugün senin gibi bir serseri yüzünden neler geldi başımıza...’’ anlatmaya devam ettiğinde benim beynimden aşağı kaynar sular indi. Meğer babam o gün bir arkadaşının otomobilini kullanmak zorunda kalmış ve bilin bakalım o otomobil hangi otomobilmiş! Ben babamla olay esnasında yüzyüze gelmediğime dua mı edeyim, kendi öz babamın, indirdiğim lastik yüzünden zor durumda kalmış olmasına üzüleyim mi bilemedim!

Nejat Sevdigitti/ Yeşilköy
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!