Küçük bir test: Türk romanından aklınızda kaç kahraman kaldı?

SİZDEN bir ricam var. Lütfen bu yazıyı okumadan önce kendinize küçük bir test yapın ve Türk romanından aklınızda kalan kahramanları bir yere yazın.

Yerleşmiş deyimle bir elin beş parmağını geçmeyecek, biraz kendinizi zorlayın, benim gibi yapın, 20'yi zor bulacaksınız.

Amerika'da yayınlanan Book Dergisi (March/April, s.38) 55 kişiye şu soruyu yöneltmiş:

‘‘1990 yılından beri aklınızda kalan 100 en iyi roman karakteri kimdir?’’

Listede benim okuduğum, bizim okurlarımızın tanıdığı birçok yazarın kitabı var. Ancak ülkemizde tanınmamış adlar da bulunuyor.

100 karakterlik liste, F.Scott Fitzgerald'in Muhteşem Gatsby'sinde Jay Gatsby ile başlıyor, Saul Bellow'un Augie March'ın Serüvenleri kitabının genç fırsatçısı Augie March ile bitiyor.

Çok bilinen, listedeki ünlü eserlerden birkaçını aldım:

James Joyce'un Ulysses'inden Leopold Bloom, Sir Arthur Conan Doyle'dan Sherlock Holmes, romanı ve filmi bizde de çok tanınan Bülbülü Öldermek'in sağcı avukatı Atticus Finch, Boris Pasternak'ın unutulmaz romanı Dr.Jivago'nun Yuri Jivago'su, Franz Kafka'nın Değişim'indeki büyük bir böceğe dönüşen Grefor Samsa, Vladimir Nabokov'un bir başka ünlü yazar Graham Greene'in en iyi roman dediği Lolita'dan Lolita, Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyıllık Yalnızlık'ındaki Albay Aureliano Buendia. Yazarın büyükbabası bu Kolombiyalı Albay'ın serüvenlerini anlatırmış, Marquez de ondan çok esinlenmiş.

Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway'inden Clarissa Dalloway, John Le Carre'nin George Smiley'i, Margaret Mitchell'in sinemaya da aktarılan ünlü romanı Rüzgár Gibi Geçti'den Scarlet O'Hara, Joseph Conrad'ın Karanlığın Yüreği'nden Kurtz, Günter Grass'ın Teneke Trampet'inden Oskar Mazareth, Marcel Proust'un Geçmiş Zamanın Peşinde'sinden Marcel, Dashiell Hammett'in Malta Şahin'inden Sam Spade, Antoine de Saint-Exupery'nin Küçük Prens'inden Küçük Prens, George Orwell'in 1984'ünden Büyük Birader, Albert Camus'nün Yabancı'sından Meursault, Ernest Hemingway'in Güneş de Doğar'ından Jake Barnes, Ian Fleming'den James Bond, William Faulkner'ın Ses ve Öfke'sinden Benjy, Edgar Rice Burroughs'dan Tarzan, John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar'ından Lennie Small, Truman Capotte'un Tiffany'de Sabah Kahvaltısı'nın ünlü call girl'ü Holly Golightly, Charles Bukowski'nin Henri Chinaski'si.

* * *

LİSTE
incelendiğinde elbette ekleme ve çıkarmalar yapılabilir.

Sözgelimi Fransız edebiyatı iki kişi, İtalyan edebiyatı bir kişi ile temsil ediliyor. Alman edebiyatından kimseye rastlanmıyor.

Ben burada Thomas Mann'ın Venedikte Ölüm'ünün ünlü kahramanı Prof. Eschenbach'ı aradım.

Ve bu kahramanlara zaman, yıl sınırlamasını bir türlü kabul edemem.

Nedense biz polisiye, mizah, macera romanlarının kahramanlarını geniş açıdan roman kahramanı listesine koymuyoruz.

Çünkü daima bir zevk kısıtlamasından yanayız.

Oysa listeyi incelediğimde kahramanlar arasında gördüğünüz gibi polisiye, casus roman kahramanları James Bond, George Smiley, Tom Ripley, Nick ve Nora Charles ver. Harry Potter gözükmüyor.

Anlaşılıyor ki, akılda kalan roman kahramanlarının bir bölümü de desteği sinemadan alıyor.

YARIN: Türk romanlarından kahramanlar.
Yazarın Tüm Yazıları