Krizi biz yaratmadık faturasını ödemeyiz

Güncelleme Tarihi:

Krizi biz yaratmadık faturasını ödemeyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2008 00:00

DİSK ve KESK tarafından düzenlenen miting için illerden yola çıkacak yaklaşık 500 otobüsün belirlenen 4 noktada toplanmasının ardından şehre birlikte giriş yapılacak. Sıhhiye Meydanı’nda başlangıç saati 13.00 olarak planlanan mitingde, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi birer konuşma yapacak. Ayrıca mitinge destek veren kuruluşlardan bazılarının yöneticileri de katılımcıları selamlayacak.

DİSK ve KESK tarafından "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" temasıyla yarın gerçekleştirilecek "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi" için tüm yurttan işçiler bugün 500 otobüsle Ankara’ya gelecek.

Konfederasyonlar, miting için gerekli hazırlıkları büyük ölçüde tamamladı. Konfederasyon yöneticilerinin yaptıkları görüşmeler sonunda, çeşitli siyasi parti, meslek ve sivil toplum örgütleri ile sanatçılar mitinge katılacaklarını açıkladı.

Sıhhiye Meydanı’nda

Miting için illerden yola çıkacak yaklaşık 500 otobüsün belirlenen 4 noktada toplanmasının ardından şehre birlikte giriş yapılacak. Bazı katılımcılar ise trenle ve kendi imkanlarını kullanarak Ankara’ya gelecek. Katılımcılar saat 09.00’dan itibaren Hipodrom’da toplanacak. Sıhhiye Meydanı’nda başlangıç saati 13.00 olarak planlanan mitingde, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi birer konuşma yapacak. Ayrıca mitinge destek veren kuruluşlardan bazılarının yöneticileri de katılımcıları selamlayacak.

5 bin polis görevli

Türk-İş Genel Merkezi, DİSK ve KESK’in mitinge katılım davetine henüz olumlu bir yanıt vermedi. Buna karşın Türk-İş’e bağlı bazı sendikalar ve şubeleri mitinge katılacak. Türk-İş Genel Sekreteri ve Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, üyeleriyle miting alanında olacak. Çoğunluğunu Türk-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu da mitinge destek verecek. Miting için yaklaşık 5 bin polis görev yapacak.

SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, içinde bulunulan kriz sürecinde önceki kriz dönemlerinde olduğu gibi toplumsal eşitsizlik, işsizlik ve yolsuzluğun artacağını, sosyal ilişkilerin bozulacağını öne sürdü. Yorgun, şöyle konuştu:

Kriz fırsatçıları var

"Krizi fırsata çevirmek isteyenler, sağlık hakkından vazgeçeceğimizi sanıyorlarsa yanılıyor. Sağlık hakkımızdan ve insanca yaşama hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz demek için yürüyoruz. Krizi biz yaratmadık, faturasını da biz ödemeyeceğiz. Bu nedenle emeğin ve halkın taleplerini savunmak üzere on binleri 29 Kasımda Ankara’da buluşmaya çağırıyoruz."

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, ücretlileri, emekçileri, küçük üreticileri, çiftçileri, esnafı ve yoksulları gözetmeyen ekonomi politikalarının iflas ettiğini savunarak, "Neoliberal ekonomi balonu patladı" dedi.

Uras’tan ’katılın’ çağrısı

Uras, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, vatandaşları, KESK ve DİSK’in bugün Ankara’da düzenleyeceği mitinge katılmaya çağırarak, partisinin il ve ilçe örgütlerinin de imza kampanyası başlattığını söyledi. Krizin faturasını krizi yaratanların ödemesi gerektiğini ifade eden Uras, "bugün krizin sonuçları karşısında boyun eğme zamanı değil. Boynumuzu dik tutma, taleplerimize sahip çıkma, haklarımızı kaybetmemek ve geliştirmek için sesimizi yükseltme zamanıdır" dedi.

Bu da bizim paketimiz

KESK Genel Başkanı Sami Evren, kendilerine gelen talepler dikkate alındığında mitinge katılımın beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğinin görüldüğünü söyledi.

Mitinge Türk-İş bünyesinden önemli bir katılım olacağına dikkati çeken Evren, kurumsal anlamda oluşumunda güçlükler çekilen Emek Platformu’nun miting alanında kendini göstereceğini ifade etti. Evren, "Bu miting, kriz sonrası emek cephesinin ilk ciddi uyarısı ve ihtarı olacaktır. Bunun arkası gelecektir. Muhtemelen Türk-İş’in de içinde olduğu daha büyük adımların önünü açacak. Çünkü önümüzdeki günlerde işten çıkarmalar çok daha can yakıcı bir hal alacak. Asgari ücret görüşmeleri de önceki yıllardaki gibi rahat geçmeyecek" dedi. Mitingi bir nevi toplu sözleşmeye benzeten Evren, "Hükümet bir paket hazırlıyor, biz de bir paket açıklayacağız. Burada emekçilerin yoksul halkın taleplerini sıralayacağız. Bir anlamda halkı ilgilendiren toplu sözleşme masası Sıhhiye Meydanı’nda kurulacak. Kamu çalışanı, işçisi, emeklisi, öğrencisi, ev hanımı hep beraber taleplerini açıklayacak. Hükümeti halkın taleplerini karşılamak için bir nevi toplu sözleşmeye çağıracağız" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!