Krem mi, iğne mi

Anti-aging cilt bakımı yaşlanan cildin ihtiyaçlarına göre çok çeşitli seçenekler sunuyor. Kremlerden serumlara, botokstan dolgu maddelerine kadar pek çok ürün piyasada bulunabiliyor.

Hergün biraz daha gelişen içerikleriyle kremler iğne uygulamalarına alternatif olmaya başladı. Ancak kremlerin medikal estetik yöntemleri kadar etkili olup olmadığı konusunda uzmanlar fikir ayrılığı yaşıyorlar. Webmd’deki bir yayında Mount Sinai Tıp Fakültesi dermatoloji bölüm başkanı Marsha Gordon kremlerin tıbbi işlemlerle aynı sonuçlara ulaşması durumunda kozmetik değil ilaç kategorisinde yer alması gerektiğini savunuyor. Bir kremi denemeye veya satın almaya karar verirken aklınızda bu noktayı tutmanız gerektiğini belirtiyor.

PEPTİDLER BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR

Şu anda cilt kremleri içinde en ilgi gören kırışıklık karşıtı madde peptid kombinasyonları. İlk başlarda yara iyileşmesinde kollajen sentezini artırarak etki göstermeleri için kullanılan peptidler, sonraları cilt yaşlanması sürecinde azalan kollajen miktarını artıracağı düşüncesiyle kırışıklık kremlerinde de kullanılmaya başlandı. Bu özellikleriyle peptidler medikal estetik yöntemleriyle yarışıyor. Bu ürünlerden Argirelin’in botoksa benzer bir etki yarattığı belirtiliyor. Botoks, sinirden kasa iletilen elektriksel akımı sırasında salınan bir proteini parçalayıp, kas aktivitesini geçici olarak azaltıyor veya yok ediyor. Argirelin ise bu proteini parçalamak yerine hücreye bağlanmasını önlüyor. Sonuçta botoksa benzeyen ama daha az çarpıcı bir sonuç elde ediliyor. Üçlü, dörtlü peptid karışımları ile alınan sonuçlar daha iyi. Son zamanlarda ön plana çıkan peptid-yeşil çay-deniz yosunu gibi kombinasyonlar da faydalı gibi görünüyor.

DOKTORUNUZA DANIŞIN

Anti-aging kremlerin firma yetkilileri kendilerini iğne tedavilerine hazır hissetmeyen kişilerin bu kremlerden yararlanabileceğini belirtiyor. Oysa uzmanlar bu kremlerin etkisinin asla iğne tedavileri kadar çarpıcı olamayacağını söylüyor. Görülen o ki, anti-aging cilt ürünleri ve tedavileri arasındaki bu mücadele devam edecek. Eğer cildinizdeki yaşlanma belirtilerinden memnun değilseniz mutlaka doktorunuza danışın, yardım alın. Cildinizin ihtiyaçlarına göre uygun tedavi seçeneklerini, beklentilerinizi doktorunuzla mutlaka paylaşın. Krem seçenekleri kadar iğne tedavilerini de birlikte değerlendirin. Böylece hem doğru tedaviyi alacak, hem de karşılaşabileceğiniz riskleri azaltmış olacaksınız.

Bayramda neler yiyelim nelere dikkat edelim

Ramazan boyunca beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişimler metabolizmanızda da birtakım farklılıklar meydana getirdi. Azalan öğün saatleri, fazlasıyla çeşitlenen öğünler, ramazana özel tatların (güllaç, pide gibi) sık sık tadılması kimi zaman kilo değişimlerine neden olurken kimi zaman da aynı kiloda fakat hareketsizliğin de neden olduğu yağ dokusu artışlarını ortaya çıkardı. Bununla birlikte bayramda eski yemek yeme düzeninin geri gelmesi ile birlikte öğün saatleri ve içeriği bu üç günlük dönemde bedeniniz açısından bir karmaşaya neden olabilir. Ayrıca bayrama özel tatların süslediği sofralarda da, ikram edilen tabaklarda da yiyecek içecek tüketimlerinde aşırılıklara aman dikkat!

1. Ramazandan sonra nasıl olsa kilo verilecek düşüncesi ile sakın kontrolü elden bırakmayın.

2. Bayram sabahı ailece yapacağınız bir kahvaltı günün belki de en önemli öğünlerinden biri. Kahvaltı yapmadan sakın güne başlamayın.

3. Bir öğünde fazla miktarda ve çok çeşitli besin tüketiminden kaçının.

4. Ziyaretlerde ikram edilen çay, kahve, meyve suyu gibi içeceklerin artışı su tüketiminizi azaltan bir etken olabilir. Su içmeyi ihmal etmeyin.

5. Sofranızda artan karbonhidratlı besinleri (börek, tatlı, dolmalar) sebze ve meyve tüketiminizi azaltmasın, kabızlık şikayetleriniz başlarsa bilin ki posa alımınız düşmüştür.

6. İkram edilen şeker, çikolata, hamur işleri, tatlıların hepsinden tatmak bedeninizi oldukça yorar, tüketeceğiniz miktar konusunda kendinize mutlaka günlük sınır koyun.

7. Ailece açık hava yürüyüşlerini ihmal etmeyin. Zaman zaman fazla alınan kalorinin kilonuzda artışa neden olmadan harcanması için fiziksel aktivite en iyi tercihtir, unutmayın!

Kendinize sadece ilk gün izin verin

Diyetimi bozmamak için bayramda neler yapmalıyım? Tatlı yiyebilir miyim?

Bu sorunuza ayrıntılı cevap verebilmek için kaç kalorilik ve nasıl bir diyet yapıyorsunuz bilmem gerekiyor. Ayrıca ne zamandır diyet yapıyorsunuz bu da benim için önemli. Peki, ne önemi var? Eğer aylardır diyet programını sürdürüyor ve olması gereken yani ayda 2 ile 4 kilo kaybını sağlayabiliyorsanız bu bayramı biraz daha rahat geçirebilirsiniz.

Büyük kısıtlamalar yapmak yerine 4 günlük bayramda size sunulan yemeklerin tadına bakarak kendinizi ödüllendirebilirisiniz. Bayramdan sonra yine beslenme programınıza dönüş yaptığınızda eğer vücut ağırlığında bir fazlalık gördüyseniz bile hemen kendinizi toparlayacaksınız. Eğer daha işin başındaysanız kendinize sadece ilk gün izin verin, tabii ki kalori hesabı yaparak. Menüde tatlı varsa diyetinizdeki karbonhidrat ve yağ içeren yiyeceklerinizden azaltarak tatlınızı yiyebilir ve kilo kaybının sürmesi için bayramda bol bol yürüyüş yapabilirisiniz.

Bayram tatlıları kaç kalori;

Baklava
40g (1 Dilim ) 130 kalori

Tulumba tatlısı 40g (2 Adet ) 120 kalori

Kadayıf 25g (1 Kibrit kutusu) 100 kalori

Şekerpare 40g (1 adet) 130 kalori

Kalburabastı
40g (1 adet) 125 kalori

Kaloriler size az gelebilir, lütfen miktarlarını tekrar okuyun.

B vitaminleri cildinize sağlık katar (2)

B kompleksinde birçok vitamin yer alır ve her biri sağlıklı bir cilt sağlamak için eşsiz görevler üstlenir. Dün başladığımız bu önemli vitamin grubunun cilt yararlarına bugün kaldığımız yerden devam ediyoruz. B7 vitamini saça ve tırnaklara faydalıdır, dolayısıyla birçok kozmetik ürün içinde bulunur. Biotin destekleri ince, kırılgan tırnak ve saçlara iyi gelir. Ayrıca tıpta allopesi denilen saç dökülmesi sorununa faydalıdır. Bu vitaminin eksikliğinde saç dökülmesi, cilt kuruluğu, cilt soyulması, ağız kenarında "cheilit" adı verilen çatlamalar, dilde "glossit" adı verilen iltihap, şişlik ve ağrı durumu görülebilir.

B5 vitamininin yara iyileşmesini hızlandırdığı, yara bölgesine hücre göçünü ve hızını artırdığı belirlenmiştir. B12 vitamini diğer B vitaminleri gibi cilt hücrelerinde enerji üretimini artırır. B kompleksindeki vitaminlerin her biri cilt için sayısız yarar sağlar.

Doktorunuza danışmadan herhangi bir B kompleksi desteği almamayı ve B vitamininden zengin olan yulaf, buğday gibi tam tahıllar, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagillerden faydalanmayı unutmayın.

Prostata balkabağı

Orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde prostat irileşmesine neden olan birçok sebep var. Ve bu sebeplerin ilk sırasında erkeklik hormonu testosteron bulunuyor. Prostat irileşmesinin tedavisinde kullanılan reçeteli ilaçların çoğu erkeklik hormonu testosteronun prostat hücrelerinin çoğalmasını tetikleyen dihidrotestosterona dönüşmesini engelleyerek etkili oluyor. Hastalara göre bu ilaçlar cinsel güç ve istekte azalmaya yol açabiliyor. Bazı bitkilerin prostat irileşmesinde destek olarak kullanılabileceği uzun süredir biliniyor. Bunların en ünlüleri cüce palmiye olarak bilinen serona repens ile balkabağıdır.
Yazarın Tüm Yazıları