Kraliçe hapse giriyor, yerine bakacak kraliçeler aranıyor

Amerikan yaşam tarzının kraliçesi Martha Stewart önümüzdeki haziran ayının sonlarından itibaren inzivaya çekiliyor. 10-16 ayını orada geçirecek.

TV şovları, dergiler, köşe yazılarıyla kadınlara mükemmel yaşamın reçetelerini dikte eden, her türlü ev ürününü satan Martha, yirmi yılda kurduğu imparatorluğun tahtını, tacını terk etmek zorunda. Hisse satışında içeriden bilgi sızdırdığı gerekçesiyle açılan soruşturmada yalan söylediği ve adaleti yanıttığı için suçlu bulundu. Cezası 17 Haziran’da kesilecek. İşte bu karar çıktığı andan beri Martha’nın tahtına oturacak kraliçeler aranıyor. Martha’nın uçsuz bucaksız hükümranlık alanına tek bir kişinin sahip çıkması imkansız. Bu yüzden TV yapımcıları, yayıncılar ve yaşam tarzı alanında faaliyet gösterenler, imparatorluktan bir dilim kapıp tahta çıkarabilecekleri birer kraliçe arıyorlar.

Televizyon marifetiyle insanların hayatına giren şöhretli iki kadın düşünün. Bizim Hülya ile Gülben gibi. Hem sivri dilleriyle birbirlerini iğneliyor ama bir yandan da birlikte dostça ekran muhabbetleri yapıyorlar.

Amerika’nın yaşam tarzı divası Martha Stewart ile talk show kraliçesi Oprah Winfrey’in ilişkisi de aynen böyleydi. Bir farkla, onlar Hülya ile Gülben’in şirketleşmiş versiyonuydu.

1990’ların başında Oprah, TV dünyasının bir numaralı hanımefendisiyken, Martha Stewart’ın TV programı peydahlanmıştı. Oprah’nın ‘O’ adlı dergisine karşı onun da aynı kulvarda koşan dergileri vardı.

Amerika’nın medya ve pop kültür uzmanları da bu iki kadının rekabetini yakın takibe almıştı. Syracuse Üniversitesi’nden Prof. Robert J.Thomson, ‘Bu ikisinin evlerindeki dart tahtalarında birbirlerinin resimleri bulunabilir’ diye espri yapıyordu.

Martha ile Oprah’nın ilişkisi hayli gergindi. Bir programda Oprah, kızından bebeklerini bir hizada dizmesini isteyen anneye ‘Lütfen Martha Stewart rolü oynamayı bırakın’ demişti. Martha mükemmelliğin simgesiydi, Oprah ise gönlünce yaşa filozofu.

Ancak dört yıl önce Oprah’nın yapım şirketi, O dergisinde Martha Stewart’la uzun bir söyleşi yayınladı ve Martha sık sık Oprah’nın TV şovunda görünmeye başladı. Martha’nın mükemmellik pozlarını itici bulan Oprah hayranları bu durumu protesto ettiler. Ama olsun. Yapım şirketi Martha hayranlarının da pekálá Oprah seyircisi olabileceğini biliyordu.

ŞİRKET SATILACAK MI

Şimdi Martha bu alanı terk etti. ImClone adlı biyoteknoloji firmasındaki hisselerini, içeriden bilgi sızdırarak sattığı için açılan soruşturmada yalan ifade vermekten suçlu bulundu ve 17 Haziran’da verilecek kararla birlikte 10-16 aylık bir hapis cezasına çarptırılacak.

Karar çıkar çıkmaz Viacom şirketi, CBS ve UPN kanallarında yayınlanan Martha Stewart Living adlı programını geri çekti. Diğer büyük kanalların da programa son vermesi bekleniyor. Böylelikle TV meydanı kraliçe Oprah’ya kalıyor. Söylentilere göre Oprah’nın şirketi yayından kaldırılan programın yerini alacak bir proje hazırlığı içinde.

Ama, Martha Stewart deyince iş sadece televizyonla bitmiyor. Yayın organları ve ev ürünleri de var. New York Times’taki ‘Ask Martha’ (Martha’ya sorun) haftalık danışma köşesini artık ‘Living’ (Yaşam) başlığı altında, Martha’nın şirketindeki diğer yazarlar kaleme alacak. Düğün organizasyonlarıyla ilgili akıl fikir veren ‘Ask Martha Weddings’ (Martha’ya düğün soruları) köşesinin adı da sadece ‘Weddings’ (Düğün) olacak.

Amerikan basınında çıkan haberlerde, yayın ve ev ürünleri alanında Martha’nın tahtına aday olabilecek yığınla isim sıralanıyor. Çünkü Martha’nın dergileri hızla tiraj kaybediyor ve ürünlerinin satış rakamları da düşüyor. Gerçi Savemartha.com sitesinde, Stewart’a destek adına herkes en az bir ürün almaya çağrılıyor ama böyle mükemmellik timsali bir kadının yanlış iş yapıp hapse düşmesi karşısında müşteri kaybı kaçınılmaz.

HAYRANLARI MARTHA’YIASLA TERK ETMEZ

Hatta borsa uzmanlarına göre, Stewart’ın Omnimedia şirketinin artık isim değiştirmesi ya da satışa çıkarılması da kaçınılmaz. Stewart, hakkında dava açılmasıyla birlikte şirketteki başkanlık ve CEO pozisyonunu bırakmıştı. Davada suçlu bulununca Revlon’un yönetim kurulu üyeliğinden de ayrıldı.

New York Times’taki habere göre ev yaşamı ve dekorasyonla ilgili kitaplar yazan, irili ufaklı ürün serileri çıkaran herkes, Martha Stewart davasının sonuçlandığı andan itibaren, TV yapım şirketleri, yatırımcılar, mobilya şirketleri ve Hollywood’dan telefon almaya başladı. Bu fırsatçıların tamamı, Martha’nın tahtına çıkarabileceği parlak bir kraliçe adayı arıyordu.

Örneğin ev dekorasyonuyla ilgili 16 kitap yazan Chris Casson Madden tahtın adaylarından biri. Havludan mobilyaya 1700 parçadan oluşan bir ürün serisiyle piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Restoran sahibi Barbara Smith ve dekorasyon kitapları yazarı Katie Brown da listedeki adaylardan.

New York Times’ın yorumuna göre Martha’nın 20 yılda kurduğu imparatorluğun tamamını işgal etmek mümkün değil. Çünkü tek bir marka ve kişilik altında, onun dekorasyon, bahçe, yemek ve gusto alanındaki becerisiyle yarışacak kimse yok.

Bu nedenle yapımcı ve yayıncılar, dergi editörleri ve ev ürünleri imal edenler ya da yaşam tarzıyla ilgili proje geliştirenler, Martha’nın imparatorluğundan bir dilim kapıp yeni kraliçeler yaratmaya çalışıyor.

Ancak kraliçe adayları Martha Stewart tarzı uçsuz bucaksız bir hükümranlık alanı istemiyor. Her şeye rağmen Martha markasının devam edeceğini ve hapis hayatının da yaşamında bir kesit olarak kalacağını söylüyorlar. Hayranları Martha’yı asla terk etmez düşüncesiyle, hüsranla sonuçlanacak bir taht kavgasına girmek istemiyorlar.

Ama tabii Amerikan medyası Martha’nın yerine kraliçe adayları çıkarmaktan büyük zevk alıyor. Örneğin Time dergisi, Mary Jane Butters adında, Idaho’da organik ürünler çiftliği olan bir girişimciyi ‘Öncü Martha’ ilan etti. Butters, medyanın bu davranışının herkes için son derece küçük düşürücü olduğunu söylüyor.

Yine Time dergisi ve CNN, televizyonda dekorasyon programları yapan Sheila Bridges’i ABD’nin en iyi iç mimarı olarak öne sürüyor ve Martha’nın tahtına aday gösteriyor. Ama o da tahta çıkmak istemiyor.
Yazarın Tüm Yazıları