Kozmik kasada eksik olan belge

GAYET tabii ki bizim yetkililer de Irak konusunda kafa patlatıyorlar.

Yani görünürde bir şey yapıyor gibi değiller ama bizde ádettir, bu işler çaktırmadan kapalı kapılar ardında yapılır.

Amerika savaşa hazırlanırken burnumuzun dibinde olup biteceklere karşı bizim üst düzey yöneticiler neler yapıyorlar diye merak ediyorsanız siz de benim gibi, buna cevabı Hürriyet Gazetesi verdi geçen gün.

Kasada gizli olarak tutulan kozmik Irak belgesini çıkarmışlar dışarıya ve bu belgede devlet politikası olarak yazılmış olan planı uygulamaya başlamışlar.

Belgenin adı bile insana korku veriyor. ‘‘Kozmik’’ onun adı, son derece ciddi bir ad bu, insan kelimeyi telaffuz ederken bile devletin ağırlığını üzerinde hissediyor.

* * *

Bizim devletin böyle hemen her konuda ‘‘kozmik’’ belgeleri bulunuyor, bunu biliyorum.

Dolayısıyla Irak ile de ilgili hedeflerimizin, devlet politikamızın olması da çok normal..

Çok normal de bir konuyu anlamadım.

Deniliyormuş ki bu belgede Türkiye Cumhuriyeti'nin Irak ile ilgili hedefi, demokratik bir Irak oluşturmakmış.

Böyle bir tuhaf hedef neden konuldu kozmik belgeye anlamadım...

Yani Irak demokratik olsa ne olur, olmasa ne. Ve ayrıca ‘‘Demokratik Irak’’ bir oxymoron yani bir arada kullanıldığında anlamsızlaşan iki kelimeden ibaret değil mi?

Demokrasi Irak'a yakışıyor mu ki?

Ve biz işimizi gücümüzü bırakıp orada demokrasi olması için neden uğraşalım ki.

Yani devletimiz böyle bir hedefi bize neden işaret ediyor ki hiç gerek yokken.

Bu kozmik belgeyi ben kaleme almış olsaydım Irak'ın demokrasiden mümkün olduğunca uzak tutulması hedefini devlet politikası olarak oraya yazardım ve bu konuda da ciddiyim ha, espri filan yapmıyorum.

* * *

Neyse, aslında Irak ile ilgili olarak ne düşündüğüm önemli değil.

Aslında başka bir meseleye kafayı takmış durumdayım.

Irak meselesi ortaya çıkınca anlamış olduk ki bizim devletin başka ülkelerde demokrasi olması gibi hedefleri de varmış.

Bunu duyunca insan üzülmeden edemiyor sevgili okurlar.

Düşünsenize o kozmik kasaya Türkiye ile de ilgili bir belge zamanında konulsaydı ve bizim için de tam demokratik olma hedefi zamanında ilan edilseydi resmi politika olarak ne kadar da iyi olurdu değil mi?

Yani kozmik kasamızda böyle bir belge var olsaydı Türkiye ile ilgili bunca zaman kaybetmez, bunca acıyı çekmez ve bazı konularda hálá daha yerimizde sayıp durmazdık.

Değil mi ama?

Bu nedenle devletin kozmik kasasında demokratik Türkiye ile ilgili resmi bir hedef bulunmazken durup dururken Irak ile ilgili böyle bir hedef olduğunun ortaya çıkması en hafif anlatımıyla trajik bir olaydır bence.

Kozmik kasadaki Türkiye ile ilgili hedefler bölümünde bu eksikliğin en kısa sürede giderilmesini diliyorum.

İşin kötü yanı ne biliyor musunuz?

Bildiğim kadarıyla bu kozmik belgeler gayet ciddidir ve ciddiye de alınırlar.

Şimdi ister misiniz Türkiye'nin zorlamasıyla Irak'ta değişim başlasın ve onlar bizden önce tam demokrasiye ulaşsınlar.

Olmaz demeyin olur, çünkü bizim devlet istediğini yapacak güçtedir ve hele kozmik belge söz konusu olduğunda orada belirtilen hedefler önünde durmak söz konusu bile olamaz.

Böyle bir şey de olursa ve onlar bazı hedeflere hem de bizim zorlamamızla önceden ulaşırlarsa bu utançla nasıl yaşarız onu da bilemem artık.

* * *

Sözlerimi bitirirken bir noktaya daha değinmek istiyorum.

Türkiye'de işkence meselesi her ortaya çıktığında bazı yetkililer ‘‘Tamam biliyoruz, bazı sorunlar var ama iyileştirmeler de oluyor’’ türünden açıklamalar yapıyorlar hep.

Avrupa Birliği raporunda da konu yer alınca yine aynı şey oldu.

Allah aşkına şuna cevap versenize: Etraftaki abuk ülkelerle ilgili olarak kasasında kozmik belgeler tutabilen, o abuk ülkelerde demokrasi yaratma hedefini kendisine koyabilen bir devlet kendi içinde işkencenin kökünü nasıl olup da tamamen kazımayı başaramaz.

Böyle bir şey olabilir mi ya!.

Yani benim bilmediğim bir sorun varsa o zaman bir kozmik belge de bu konuda kaleme alın ve ‘‘Türkiye'de işkence kesin olarak yasaktır’’ deyiverin de şu iş çözüme ulaşıversin yahu!

Bu belgeyi kaleme alma konusunda bir mesele varsa o zaman ben bunu yazmayı üstüme seve seve alabilirim ve üstelik de bunun karşılığında para talep etmem.

Çünkü Hürriyet'te çalıştığım için fazladan yazı yazdığımda karşılığında para almamaya zaten alışığım, bir de devlet için yazı yazmışım, ne olacak ki yani.
Yazarın Tüm Yazıları