Kordon’una vurulayım

“Kordon” dergisi, işadamlarımızın elbirliğiyle çıkardığı bir kültürel meslek dergisi.. Dergiyi zevkle okudum ve Alsancak’ta “Park Eğitim”in kordelasını kestim..

Haberin Devamı

SEVİNÇ Pastanesi’ne koşup benim için bırakılmış “Kordon” dergisinin ilk sayısını hemen kaptım. Bir saat kadar önce Park Eğitim Psikolojik Danışmanlık ve Kişisel Eğitim Merkezi’nin açılış kordelasını tam keserken telefonum çalmış ve değerli dost Ömür Şanlı, dergilerinin ilk sayısının basıldığını müjdelemişti. Sevinç Pastanesi’ne acele bırakmasını tembihlemiştim.
Ömür Şanlı’nın başkanlığını yaptığı “İzmir Kordon İş Adamları Derneği”, İzmir’in en güzel simgelerinden olan Kordonboyu’nun sorunlarını gündeme getirmekte ve bu güzel sahilin bozulmaması için emek harcamaktadır.
Bu çalışmalarını bir dergiyle süslemeleri ve dergilerinde Dr. Hakan Tartan, Ekrem Demirtaş, Zekeriye Mutlu, Doç. Dr. Levent Köstem, Saba Tümer, Hanri Benazus, Yrd. Doç. Dr. Beyhan Özdemir ve Sibel Önbaş gibi yürekleri İzmir için çarpan kanaat önderlerine yer vermelerini kutlamak gerek.. (Dernekle ilişki: 0.232.458 58 09)
ERKEK İZMİR
Haydi size, benim Kordon’umu anlatayım. İzmir’in bazı yerleri veya mekanları müthiş dişidir.. Yani feminendir.. Kadınsıdır veya kız büyüsüyle doludur..
Bazı yerleri ise bodozlamasına erkektir. Örneğin Alsancak Stadyumu ve Atatürk Stadyumu, tribünler dolusu erkek egemendir.
Yine Narlıdere erkektir, çünkü orada Ege Ordu Komutanlığı vardır. Konak Meydanı da erkektir, çünkü orada hükümet konağı, belediye gibi erkek egemen yapılar vardır ve Saat Kulesi gibi bir güzel kızı aralarına alıp sıkıştırmışlardır.
Asansör semti yine erkeksidir. Asansör Kulesi bir antik çağ fallusu (erkek üreme organı) gibi dimdik durur.. Kadifekale’nin tarihi dişi, şimdisi ise feodal erkektir. Varoşlarımız da erkek egemendir.
DİŞİ İZMİR
Peki, İzmir’in neresi dişidir? Baştan sona Kordonboyu dişidir, Pasaport sahili dişidir. Boylu boyunca Kemeraltı dişidir. Tümüyle Alsancak, Karşıyaka sahili, Bostanlı kıyıları dişidir. Buraları adımlarken içinize çektiğiniz imbat, çok çekici bir hatun güzelimizin kokusu gibidir.. Mis gibidir, gıdıklayıcıdır, okşayıcıdır, kışkırtıcıdır; çünkü çevreniz baştan sona güzel dişiler galerisidir.
Kordon’u düşünelim.. Gözlerinizi kapatıp biraz düşünün onu.. Az sonra gözbebeğinizin ardında karanlıklar içinde rıhtıma uzanmış bir dilber canlanmıyor mu?.. Eteklerini dalgalar okşamakta, saçlarını rüzgar uçuruyor, günbatımı kızın yarı çıplak gövdesini hızla kızıla döndürmekte. Az sonra güneş batacak.. Lacivert gökyüzünde yıldızların şakıması başlayınca körfezin yakamozları bizim dilbere göz kırpacak.
Tamam.. Açın hemen gözlerinizi, koşun Kordon’a, bir sevgiliyi gözünüze kestirin. Genç olsam, yapmaz isem yuf olsun! Dişi kendini en özgür biçimde Kordon’da bulmaz mı, biz de onların en güzellerini Kordon’da bulmaz mıyız? Herkes birbirini Kordon’da bulur.. Yalan mı?.
BEN KÜÇÜK İKEN
Minik bir veled iken, anam beni akşamları Karşıyaka sahilinde gezintiye çıkarırdı. Uzaktaki karşı sahili, yani Kordon’u işaret edip sorardı:
- Karşı sahil uzaktan neye banziyor Yaşar’cık?.. Yanıtım daima hazırdı:
- Sahile uzanmış bir ablaya anneciğim!
- Bildin kerata, yine bildin!
Biraz daha büyüyünce, tarih öğretmeni annem, o karşıdaki ablanın, İzmir’i kuran “Smyrna” isimli bir Amazon Kraliçesi olduğunu söylerdi.. İnanıverirdim..
O gün bugündür.. Kordon’da, Pasaport kahvelerinde, Punta sahillerinde o Amazon dilberi arar dururum. Varlığını hissederim. Dalgaların setlere vurduğu yerlerde gezinip kıyıya uzandığını anlarım. Onu hep hissederim. Ama hiç göremedim, hiç buluşamadık, zaten onunla karşılaşsam belki büyü bozulacak. Kimbilir böylesi daha iyi.. Onu hep Kordon’da aramalıyım..
PARK EĞİTİM
Bu arada İzmir’imizin kazandığı bir önemli kuruluştan söz etmek istiyorum. Günün birinde gökyüzünde üç melek birleşip, insanlığa hizmet etmek için bir şeyler

Haberin Devamı

KORDON
Kaç yıl aradım seni rıhtımda
Oysa belki yanıbaşımdaydın
Renk renk kavak yelleri başımda
Daraldı yüreğim gizli aşkımdan
Okşadı imbat saçlarımı yıllar boyunca
Nazlı Amazon öpüşüdür bilirim..
Yaşar Aksoy

Haberin Devamı

(Şiir akrostis tarzı yazılmıştır. Mısraların ilk harfleri “Kordon” kelimesini gizler)

“Park Eğitim” hayırlı olsun Özel Deniz Lisesi sahibesi Dr. Berna Bridge, E.Ü. eski Rektörü Prof. Dr. Refet Saygılı, Yaşar Aksoy, Elif Kafesçioğlu Akgüner, Çağla Günay, Ayşegül Gençoğlu, seçkin bir kitle huzurunda “Park Eğitim”i açtılar. (Bu fotoğrafı bana ileten foto muhabiri Efe Bayhan’a teşekkür ederim)

Kordonboyu, tarih boyunca İzmir’in alımlı gerdanlığıdır
Fotoğrafta 1950 başlarında izlediğimiz İzmir Kordonboyu, tarih boyunca şehrin prestij sahili olarak şiirlere, şarkılara ve eşsiz hatıralara konu oldu.. Fotoğrafa bakalım.. 1950’lerde masmaviydi deniz.. İki katlı Sakız biçimi tipik İzmir evleri sahili boydan boya kaplıyordu.. Önde yürüyen fötr şapkalı iki İzmirli’nin tertemiz giysilerine dikkat çekerim. Faytonların ve tramvayların yerine geçen körüklü Voroşilov ikili otobüsleriyle bu nefis fotoğraf, bize Kordon’un üzerine titrememizi vasiyet etmiyor mu?.. (İzmir Ticaret Odası Arşivi)

Yazarın Tüm Yazıları