Köpeklerde kolit

Köpeklerde kalınbağırsağın bakteriler, parazitler veya stres gibi faktörler nedeniyle hastalanması sonucu oluşan yangılara genel olarak kolit adı verilir.

Kolit problemi olan köpeklerde çoğu kez genel durumda bozukluk ve hastalık belirtileri gözlenmeyebilir. Ancak, dışkı yaparken fazla miktarda mukus ve bazen de bir miktar kan görüldüğü durumlarda şüphelenebilirsiniz. Kolitin şiddetli seyrettiği bazı durumlarda kusma da görülebilir.

Bazı köpekler kolit esnasında dışkı yapmak acı verdiği için dışkısını tutabilir ve bunun sonucunda kabızlık ortaya çıkabilir. Kolit olan köpeklerde, ister kabızlık isterse ishal olsun, mutlaka dışkı yapmada bir anormallik dikkati çeker.

Kolit, birçok köpek ırkında görülebilir. Boxer gibi bazı ırkların kalınbağırsak hastalıklarına daha yatkın olduğu konusunda bilimsel şüpheler de var. Bazen kolitle birlikte kalınbağırsak duvarında ülserler de oluşabilir.

Kolit hastalığının hayati bir tehlikesi yok. Ancak hastalık tedavi edilmediğinde veya çok şiddetli seyrederek bağırsak duvarında derin ülserler oluştuğunda durum ciddileşir. Bazı ırklarda, özellikle de Boxer’larda kronik bir hal alarak uzun süreli tedavi gerektirebilir.

Hastalık, veteriner hekiminizin yapacağı genel ve rektal muayene, dışkı muayenesi ve gerekirse biyopsi uygulaması sonucunda kolaylıkla teşhis edilir. Kolite yol açan bakteri ve parazit gibi hastalık etkenlerinin ilaçla tedavisinin yanı sıra veteriner hekiminiz sindirim sisteminde daha az stres oluşturan ve daha kolay sindirilebilen özel bağırsak hastalıklarına uygun diyetler de önerebilir. Hastalık, ilaç tedavilerinin ve uygun beslenmenin ardından ortadan kalkar. Kronik kolitlerde tedavi süresi oldukça uzun bir süreyi kapsayabilir.

Pet butik ve mankeni Ginger

Ginger’s Butik için sahipleri Hande Kitapçı ve Arda Ayçelik, "Pet butiği" diyorlar, çünkü burası bildiğiniz bir pet shop değil. Hayvan kumu, maması veya oyuncak yok. Buraya, köpeklerinizi giydirmek, şampuanlar ve parfümler almak için geliyorsunuz. Yanınızda köpeğiniz olmadan alışverişe geldiğinizde, beğendiğiniz ürünü dükkanın sahibi Hande Kitapçı’nın köpeği Ginger’ın üzerinde deneyerek görebiliyorsunuz.

Türkiye’nin ilk pet butiği olan Ginger’s Butik, Teşvikiye’de açıldı. Butik, resmi açılışını 6 Eylül’de yaptı. Pet butik denmesinin nedeni, burada mama, kum, oyuncak gibi ürünlerin satılmaması. Ginger’s Butik’te köpekler için takı, toka, gözlük, mama kabı, patik, külot, pijama, tişört, yağmurluk, taşıma çantaları ve köpekler için sırt çantaları bulabiliyorsunuz. Hayvanseverler için de ürünler var: Hayvan figürlü tabak, biblo, çaydanlık, vites topuzu, saat ve kahve fincanı...

İstanbulular Ginger’s Butik’i Hande Kitapçı-Arda Ayçelik çiftine borçlu. Köpekleri Ginger’in ihtiyaçlarını karşılamak için yurtdışından internet üzerinden sipariş veriyorlarmış. Ginger’a giydirdikleri kıyafetleri başka köpek sahipleri beğenip nereden aldıklarını sorunca bu işe girmeye karar vermişler. Kullandıkları markalarla bağlantıya geçip, Ginger’s Butiği açmışlar.

Dükkandaki hayvan kıyafetleri en az bebek kıyafetleri kadar özenle seçilmiş ve çok kaliteli. Zaten duvardaki askılara bakınca, ilk başta bebek eşyaları satan bir yerde zannediyorsunuz kendinizi. Ürünlerin yüzde 99’u pamuklu. Bu kıyafetlerin hayvanların tüylerine ve derisine rahatsızlık vermemesi gerekiyor çünkü. Geriye kalan yüzde bire de yağmurluklar giriyor. Sadece onlar polyester.

KEDİLERE SIFIR BEDEN

Butik ne kadar tüm evcil hayvanlara yönelik olsa da, ağırlıkla köpeklere yönelik eşyalar var. Kediler için sadece en küçük boy, yani sıfır beden kıyafetler var. Çünkü kediler temizliklerini kendileri yaptıkları için kıyafete ihtiyaçları kalmıyor. Ama, benim kedim de giyinsin, diyenlerdenseniz, askılı tişörtlerden alabilirsiniz.

Tüm ürünler Amerika ve Avrupa’dan. Uzakdoğu’dan gelen ürünler de var fakat kalite seviyesi diğerlerine göre daha düşük olduğu için fiyatı daha uygun olmasına rağmen çok az sayıda sipariş veriliyor. İşbirliği içinde oldukları yabancı markaların distribütörlük tekliflerine şu anda sıcak bakmayan Arda Ayçelik, şubeleşmeyi düşündüklerini söylüyor.

Sadece kendi istekleri ve beğendiklerini değil müşterilerinin isteklerine de kulak veriyorlar. Ayçelik, "Müşterilerimiz, yurtdışından köpeklerinin bir ihtiyaçlarını getirttiklerinde bize gelip gösteriyorlar, biz de ihtiyaçlarını öğrenip ona göre getiriyoruz" diyor.

Butikte satılan kıyafetlerin en büyük ırklar olan Golden Retreiver, Rottweiler ve Labrador’a uygun bedeni de var, sıfır beden kabul edilen en küçük ırk Pincher’lara da.

CÜSSEYE GÖRE MESAJ

Sert ve cüsseli köpeklere daha çok FBI ve uluslararası restoran zinciri Hard Rock Cafe’den çağrışımla Hard Dog Cafe ve "Hey Boss! Give Me a Big Bone / Hey Patron! Bana büyük bir kemik ver" yazılı tişörtler en çok satılanlar. Bunların dışında "I Am a Virgin / Bakireyim, "Don’t Leave Me Alone / Beni yalnız bırakma, VIP / Very Important Pet yazılılar da mevcut.

GİNGER HER GÜN İŞE GELİYOR

Labrador cinsi Ginger, butiğin sahiplerinin üç yaşındaki köpeği. Butikte önemli bir görevi var, mankenlik. Kıyafetleri gün boyunca değişe değişe giyiyor. Alt kattakiler rahatsız olmasın diye giydiği patikler, koltuklara tüyleri yapışmasın diye giydiği tişört, sadece mankenlik icabı değil, gerçekten ihtiyaç duyulduğu için.

Ünlü müşteriler

Mağazada karşılaştığımız Ece Erken, eskiden Anten isimli Yorkshire Terrier köpeği için aksesuvar ve kıyafetleri yurtdışından getirirmiş. Anten, erkek fakat saçları önüne düştüğü için rahatsız oluyor. Bu yüzden Ece Erken ona bir sürü toka alıyor. Tişört, patik, pijama ve fermuarlı yağmurluklar favorisi. "Eskiden devamlı internetten sipariş vermek zorunda kalırdım. Bu mağazanın açılması çok güzel oldu" diyor. Butiğin müşterileri arasında Cemil İpekçi gibi başka ünlü isimler de var. Barış AKPOLAT
Yazarın Tüm Yazıları