Köpek ve kedinizin karakteri burcunda gizli

Köpeğinizin tuhaf alışkanlıklarını nasıl edindiğini merak ettiniz mi hiç? Ya da küçük kedinizin neden bu kadar hareketli olduğunu?

Evinizde beslediğiniz hayvanın doğum günü bu ve bunun gibi pek çok sorunuza cevap olabilir. Kim bilir belki de cocker cinsi köpeğinizle aynı burçtansınızdır.

Enerji dolular

KOÇ (21.3-20.4): Koç burcu kediler ve köpekler her zaman enerji doludur. İlgiye çok düşkünlerdir ve sevilip okşanmayı severler. Aslında böyle hiperaktif hayvanlarla ilgilenmek sizi biraz zorlayabilir. Özellikle de itaat etmeyi öğretmek konusunda zorlanabilirsiniz.

Son derece sakin

BOĞA (21.4-21.5): Boğa burcu kedi ve köpekler son derece sakin bir yapıya sahiptir. Buna karşılık, üzerlerine gelindiği zaman bir anda değişirler ve asla mücadeleyi bırakmazlar. Bu hayvanlar dışarıda olmayı severler, ama uyumak mı oyun mu derseniz uyumayı seçerler. Yemeyi sevdikleri için kilo problemi yaşayabilirler.

Meraklı hayvanlar

İKİZLER (21.5-20.6): İkizler burcu hayvanlar meraklı, dost canlısı ve enerji doludur. Bu burcun köpekleri çok havlayabilir. Yalnız kalmaktan nefret ederler, eğer imkanınız varsa onlara oyun arkadaşı olması için ikinci bir hayvan almanız iyi olur. Kapınızı her zaman kapatmayı unutmayın, yoksa yeni arkadaşlar bulmak için kaşla göz arasında kaybolurlar. İkizler burcu hayvanları herkesin arkadaşlığından keyif alır.

Onlara bağırmayın

YENGEÇ (21.6-21.7): Bu burcun hayvanları son derece hassastır. Yüksek sesten ya da kendilerine bağırılmasından nefret ederler. Başkalarının varlığından bir anda rahatsız olabilir ve sakin bir ortama çekilmeyi tercih edebilirler. Rutinlerinin değişmesi ya da eve yabancı birinin gelmesi saatlerce ya da günlerce ortadan kaybolmalarına bile neden olabilir. Evi başka hayvanlarla paylaşmayı sevmedikleri gibi, evde yalnız bırakılmaktan da hiç hoşlanmazlar. Bu burçtan olan hayvanınızı evde uzun süre bırakırsanız, evdeki dağınıklığa da hazır olun.

Sanki kraliyet mensubu

ASLAN (22.7-21.8): İşte kral ve kraliçelerin burcu. Bu burcun hayvanları kendilerini kraliyet ailesinden gelmiş gibi hissederler. Lider olarak doğmuşlardır ve kısa sürede kendilerini takip edecek bir grubu toplayabilirler. Bu burçtan hayvanlar çocukları çok severler ve aynı zamanda çok koruyuculardır. Onlara şefkatle davrandığınızda, sizin için canlarını vermekten bile çekinmezler.

Altıncı hissi kuvvetli

BAŞAK (22.8-21.9): Bu burcun hayvanları çok iyi dosttur ve altıncı hisleri oldukça kuvvetlidir. Sizin hasta ya da mutsuz olduğunuzu hemen anlarlar ve sizi rahatlatmak için yanınızdan ayrılmazlar. Yine de bu hayvanlar oldukça utangaçtır ve eve geldiğinizde sizi karşılamak için kapıya koşmazlar.

İlgiden hoşlanır

TERAZİ (22.9-21.10): Terazi burcu kediler ve köpekler uyumlu hayvanlardır ve ilgi görmekten hoşlanırlar. Kendi ilgilerini ise aile fertleri arasında eşit olarak dağıtırlar. Evde yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar. Yemeye ve yumuşak müziğe düşkünlerdir. Önlerine ne koysanız yerler ve biraz da tembelliğe meyillidirler. O yüzden onlara düzenli olarak egzersiz yaptırmayı unutmayın.

Adalet duygusu yüksek

AKREP (22.10-21.11): Adil olmak, Akrep burcu hayvanlarının en önemli özelliklerinden biridir. Kötü davranışları unutmaları ve güven duymaları çok zordur. Bu burcun hayvanları diğer hayvanların gözünü korkutabilir. Yüklü miktarda enerjileri vardır ve bunu harcayabilmek için bayağı koşmaları gerekir. Kavgaya meyilli hayvanlar oldukları için gözünüzün önünden ayırmayın.

Gezmeye bayılırlar

YAY (22.11-21.12): Bu burcun hayvanlarını memnun etmek çok kolaydır. Dışarı çıkmayı severler, bu yüzden onları yeterince gezdirmeyi ihmal etmeyin. Akıllı hayvan olmalarına rağmen, aşırı heyecanlı oldukları zaman unutkanlıkla karşılaşabilirler. Çok sevecen oldukları için ıslak öpücüklerle karşılanmaya alışın.

Daima genç kalırlar

OĞLAK (22.12-21.1): Oğlak hayvanları daima genç kalır. Bu burcun hayvanları yaşlansalar da yavru köpek ya da kedi gibi davranmaya meyillidir. Dayanıklılıkları saatlerce oyun oynamalarını sağlar. Çocuklar için ideal oyun arkadaşıdırlar. Bu hayvanları eğitirken sabırlı olun, yavaş öğrenen bir yapıları vardır.

Akıllı ve kibar

KOVA (22.1-19.2): Bu burcun hayvanları son derece kibardır. Kova burcu bir kedi sadece kendi çıkardığı sesi duymak için miyavlar zaman zaman. Son derece akıllıdırlar, ama oldukça da dağınıktırlar. Onları eğitirken sabırlı olmanız gerekir. Emirlere kolay kolay itaat etmezler ve onları zorladığınız zaman tepki gösterirler. Meraklı olmalarıyla da tanınan bu hayvanlar, her şeye burunlarını sokarlar.

Kavga sevmezler

BALIK (19.2-21.3): Kavgadan nefret eden bu burcun hayvanları huzurlu bir ortama ihtiyaç duyarlar. Sizin ruh hallerinizi dikkate alırlar ve hasta olduğunuzda sizi gözlerler. İçgüdüleri kuvvetli olan bu hayvanlar, sizin ne zaman kızgın ya da üzgün olduğunuzu anlarlar.

SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Köpeklerde kalp büyümesi


7 yaşındaki doberman cinsi erkek köpeğimizde kalp büyümesi olduğunu öğrendik. Bu hastalık ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyoruz.

Kalp dilatasyonu (kalp büyümesi), kalp kasının inceldiği ve zayıfladığı bir kalp kası hastalığıdır. Kalp çeperinin genişlemesiyle karakterize olan bu hastalık sonucunda kalp normalden büyük bir hal alır. Kalpteki bu büyüme ve kalp kaslarındaki incelme ile zayıflama sonucunda, vücuda yeterince kan pompalanmaz ve kalp yetmezliği oluşur. Bu hastalık en çok Doberman, Boxer, Cocker Spaniel ve diğer büyük cins köpeklerde görülür.

Kalp büyümesine kalp kasını etkileyen enfeksiyonlar, kalbi etkileyen bağışıklık sistemi bozuklukları ve bazı besin yetersizlikleri yol açar. Kalbin enerji metabolizması için gerekli olan L-karnitin'in beslenme ile yeterli düzeyde alınamaması, yine bazı köpek cinslerinde Taurin gibi bazı amino asitlerin yetersiz alınmasının da bu hastalığa yol açtığı düşünülüyor. Hastalık ilerledikçe halsizlik, çabuk yorulma, depresyon hali, öksürme, solunum güçlükleri, karın bölgesinde büyüme, iştah ve kilo kaybı gibi belirtiler görülebilir. Veteriner hekiminizin yapacağı fiziksel muayene sırasında kalp ritimlerindeki anormallikler, kalp atışının zayıflaması ve akciğer seslerindeki anormallikler ortaya çıkacaktır. Bunun yanı sıra kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak diğer organlarda harabiyet ve bozukluklara bağlı belirtiler de şekillenebilir.

Kalp dilatasyonu sizin verdiğiniz bilgiler, fiziksel muayene ve kalbin incelenmesi sonucunda veteriner hekiminiz tarafından kolaylıkla tespit edilebilir. Elektrokardiografi ile kalbin analizi, röntgenle göğüs kafesi ve karın bölgesinin görüntülenmesi ve ekokardiografi yöntemleri de teşhise yardımcı olur. Kan ve idrar analizleri ile de kan dolaşımının bozulmasına bağlı olarak vücutta meydana gelen değişiklikler anlaşılacaktır.

Kalp büyümesinde uygulanacak tedavi kalpteki harabiyete ve etkilenen diğer organ sistemlerine göre değişiklikler gösterir. Oksijen tedavisi, serum uygulamaları, solunumu ve kalbin çalışmasını destekleyen ve düzenleyen ilaçlar tedavi seçeneklerinden bazılarıdır. Bunun yanı sıra L-karnitin ve Taurin ilaveleri, bunların eksikliğine bağlı kalp büyümelerinde çok olumlu sonuçlar verebilir. Uygulanacak tedaviler belirtileri hafifletse de, kalp kasında meydana gelen harabiyetler genellikle kalıcıdır ve kalp büyümesi çoğu kez gitgide artan bir hastalık tablosu ortaya çıkarır. Veteriner hekiminiz tarafından düzenli olarak yapılacak kontroller ve analizler, hastalığın tedavi altına alınabilmesi için hayati önem taşır.

Pako pano

Ekim ayında 4-5 günlüğüne gittiğimiz Didim Altınkum'da dişi, yeşil gözlü 4 yaşındaki Ankara kedisi kızımızı kaybettik. Kızımıza şu anda bakan bir aile varsa, kızımızı tekrar gerçek ailesine kavuşturmasını diliyoruz. (0535) 399 77 30.

4 aylık yavru dişi Golden Retriever cinsi köpeğim, İzmir'de Üçyol Osman Öksüz Parkı'nda kayboldu. Kızıl renkli köpeğimizin mavi sırt tasması vardı. Onu gördüyseniz lütfen beni arayın. (0533) 730 57 90.

Kapımın önüme orta boy beyaz bir Kaniş bırakıldı. Arka ayakları üstünde sıçrayıp yaptığı hareketlere bakılırsa usta bir akrobat. Bu sevimli dişi köpeği sahiplenecek bir aile arıyorum. mefram@e-kolay.net

3 aylık biri uzun tüylü tekir, diğeri siyah-beyaz maskeli iki dişi kediye yuva arıyorum. (0532) 411 18 71.

3 aylık dişi, tüm parazit tedavisi yapılmış, karneli, cana yakın, sakin ve oyuncu tekir bebek kediye aile arıyoruz. ikidelikedi@kedilerimiz.com.

Sekiz aylık tuvalet eğitimli, kısırlaştırılmış dişi Rottweiler ücretsiz olarak verilecektir. (0535) 418 76 76.
Yazarın Tüm Yazıları