Köpeğinizle evde egzersiz için bir iskemle, bir lavabo açacağı yeter

Sonbaharın ortasındayız... Her gün yağmur yağıyor, hava erken kararıyor. Köpeğinizle istediğiniz gibi çıkamıyorsunuz sokağa.

Çıksanız bile yağmur yüzünden çabucak dönmeniz gerekiyor ve yapamadığınız yürüyüşler kursağınızda kalıyor... İşte size yağmurlu havalarda sokağa çıkmadan yapabileceğiniz pratik egzersizler. Üstelik bunun için özel donanımlara ihtiyacınız yok. Bir iskemle, uzun saplı bir lavabo açacağı ve bir kova ile eviniz köpeğiniz için macera merkezine dönüştü bile! Köpeğinizin bunlardan keyif almayacağını düşünmeyin, o da en az sizin kadar eğlenecek.

HER İŞE YARAYAN İSKEMLE

Bir iskemlenin bu kadar çok işe yarayacağını eminiz ki hiç fark etmediniz. Bakın neler yapabilirsiniz:

Köpeğiniz çok büyük değilse iskemlenin altından geçebilir ya da sürünebilir.

İskemlenin bacakları arasında slalom geçişler yapabilir. Yine boyuna göre yürüyerek ya da sürünerek.

İskemlenin çevresinde tur attırın.

Küçük ve çevik bir köpek ise, iskemlenin üzerine ve geri zıplayabilir. Bunu birçok kere tekrarlayabilirsiniz.

Sadece ön patilerini iskemlenin üzerine koymayı öğretin. Tabii yemek dilendiği zamanlarda hálá öğrenmediyse!

Bir örtü ile iki veya daha çok iskemlenin üzerini kapatarak bir tünel oluşturun. Köpeğiniz onun içinden geçsin. Karanlıktan korkmuyordur inşallah!

Köpeğinize iskemlenin altına yatmayı öğretin. Hem bu birlikte gittiğiniz kafelerde ve toplu mekanlarda da işe yarar.

Son olarak, iskemleye oturun ve köpeğinizin bütün bunları sırayla yapması için komut verin.

EV EŞYALARINDAN FANTASTİK ENGELLER

Biraz yaratıcı olmaktan zarar gelmez. Evinizde köpeğinizle pratik yaparken kullanabileceğiniz o kadar çok eşya var ki!

n Yere bir kova veya alçak bir tabure koyun ve köpeğinizi üzerinden atlatın.

n Bir kamp minderiniz varsa bir bantla boru şeklinde yapıştırın ve köpeğiniz onun içinden geçsin/sürünsün.

n Lavabo açma pompalarını köpeğinizin slalom yaparak aralarından geçebileceği şekilde yere yapıştırın. Bir evde birden çok lavabo açacağının işi ne derseniz, aynı oyun için içi su dolu şişeler kullanabilirsiniz.

n Kapınızın çerçevesine geçişi kapatacak şekilde gazete yapıştırın ve ortasına köpeğinizin sığacağı kadar bir delik kesin. Köpeğiniz bu delikten geçsin veya içinden zıplasın.

n Çocuklarınız varsa, onların oyun çemberlerini kullanabilirsiniz. Köpeğiniz farklı yüksekliklerde çemberin içinden geçsin/atlasın.

KÖPEKLER DE JİMNASTİK YAPAR

Bu egzersizler için herhangi bir eşyaya ihtiyacınız yok. Sadece siz yeterlisiniz. Evdeki kişilerden birinden de yardım isteyebilirsiniz. O yere oturarak köpeğiniz için engel oluştururken, siz köpeğinizi evin içinde koşturabilir, engellerin çevresinden dolaşmasını sağlayabilirsiniz.

n Yere oturun ve bacaklarınızı altında boşluk oluşacak şekilde dizden kırın. Sonra köpeğinizin buradan geçmesini sağlayın. Köpeğiniz büyük bir ırktansa sırt üstü yatarak, ayaklarınızı bir iskemlenin üstüne koyabilirsiniz.

n Emekleme pozisyonunda durun, köpeğiniz altınızdan geçsin. Büyük köpeklerde sırtınızı kambur yaparak geçeceği boşluğu büyütebilirsiniz.

n Yere oturup bacaklarınızı uzatın. Köpeğiniz üzerinizden atlasın.

n Ayakta durun, bacaklarınızı açın ve köpeğinizin bacaklarınızın arasından geçmesini sağlayın. İleri geri geçebilir veya 8 çizer gibi turlar atabilir.

TAVSİYELER VE KURALLAR

Salonunuz ne kadar büyük ve köpeğiniz ne kadar küçükse, o kadar çok hareket şansınız var demektir. Ama köpeğiniz büyük diye de üzülmeyin. Sadece ona uygun oyunlar seçmeniz gerek.

Salonda uzun mesafeli atlamalar ve zıplamalar mümkün olmayacak, bunu unutmayın. Ayrıca zemininiz parke veya fayans kaplı ise bundan hemen vazgeçin çünkü köpeğiniz kayarak kafasını bir yere vurabilir veya kendini sakatlayabilir.

Köpeğinize ev içi oyunlar sırasında diğer zamanlarda verdiğiniz ödül yiyeceklerinden verebilirsiniz. Böylece bu egzersizlerin kendisi için ‘faydalı’ olduğunu anlar!

Egzersizlerde köpeğinizi zorlamayın, itmeyin ve mümkünse hareketleri yaparken ona dokunmayın. Eğer kandırmak istiyorsanız, onu istediğiniz pozisyona sokmak için ödül yiyeceği ile yapın.

Kafes kuşlarında halkalı kurt enfeksiyonları

Askarid olarak bilinen halkalı kurtlar kuşların sindirim sistemi, solunum sistemi, kalp ve dolaşım sistemi, damarlar, beyin ve merkezi sinir sistemi, göz ve diğer yumuşak dokular gibi birçok organa ve dokuya yerleşebilir.

Yumurta yoluyla bulaşan bu parazitler papağan ve muhabbet kuşlarında daha sık görülür. Ağız yoluyla alınan yumurtalar kuşun ince bağırsaklarında açılır ve içinden çıkan parazitler önce larva ve daha sonra da ergin hale gelirler. Dişi parazitler tarafından bağırsakta yumurtlanan yumurtalar kuşun dışkısı yoluyla aynı şekilde çevreye yayılırlar. Yaşadıkları ortam nemli ise uzun süre canlı kalabilirler.

Askaridler kuşlarda ishal, iştahsızlık, kilo kaybı gibi belirtilerle seyreder. Bazı kuşlarda kusma veya aşırı miktarda dışkı yapma da görülür. Şiddetli ve aşırı miktarda olan parazitler sindirim sisteminde tıkanmaya ve bunun sonucunda kuşun ölümüne yol açabilir.

Hastalığın tedavisinde veteriner hekiminizin önereceği ilaçları kullanmalısınız. Tedavi genellikle 10-14 gün içinde tekrarlanır. Kuşun yaşadığı çevreden yeniden parazit almasını önlemek amacıyla kafesi, suluklarını, oyuncaklarını ve kullandığı tüm malzemeyi dikkatlice temizlemeli veya değiştirmelisiniz. Parazit yumurtaları dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir ama sıcak buhar uygulaması ile yumurtalardan garantili olarak kurtulabilirsiniz.

Kuşunuzun parazit enfeksiyonlarından korunması için düzenli olarak dışkı ve parazit muayenelerini ihmal etmeyin. Ayrıca kafesinde ve yaşam alanındaki hijyenin korunması ve varsa ortamdaki aşırı rutubetin dengelenmesi önerilir.
Yazarın Tüm Yazıları