Konuğunuz şeker hastasıysa

Konuksever bir ulus olduğumuz için evimizden yemek davetlerimiz eksik olmaz. Sağlık sorunları nedeniyle, bazı insanlar yemek konusunda seçici olmak zorundadır.

Eğer ev sahibi gelecek olan konuğunun bu durumunu biliyorsa, yaptığı yemeklerde ona göre bazı düzenlemelere gidebilir. Öncelikle, ekmek sepetinde mutlaka birkaç dilim kepek, çavdar ya da yulaf ekmeği olmalı. İçinde un, patates ya da havuç olmayan bir sebze çorbası ve ızgara ya da haşlama etler, konuğun yemeklerinizden doya doya yemesini sağlayacaktır. Bol salata ve soğanının yağda kavrulmadığı bir zeytinyağlı yemek de uygundur. Tatlandırıcıyla hazırlanmış bir meyve tatlısı yemekten sonra, bir ara öğün olarak ikram edilebilir.

Et, balık, fındık ve yumurta en çok protein içeren besinlerdir. Ancak bu besinler aynı zamanda çabuk kilo almanıza da neden olabilir.

Zümrüt hanımın köfte paçası

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 10 dakika

Malzeme listesi

500 gr. köftelik kıyma

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay bardağı un

Kızartmak için

1 çay bardağı sıvıyağ

Üzeri için

2 su bardağı yoğurt

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı:

Öncelikle, derin bir kapta kıymayı, tuzu ve karabiberi iyice yoğurup, fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Köfteleri, içine un serpilmiş tabağa yerleştirip, unlayın. Bir tavada sıvıyağı kızdırıp, tavayı hafifçe sallayarak köfteleri kızartın. Bir servis tabağına aktarın. Yoğurdu çırpıp, sıcak köftelerin üzerinde gezdirin. Öte yandan, sosu için, Küçük bir tavada kızdırdığınız yağda kırmızı pul biberi 1 dakika pişirip, yoğurtlu köftenin üzerinde gezdirin ve sıcak olarak servise sunun.

Kuru meyveli parfe

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 paket toz krem şanti

2 su bardağı soğuk süt

1 çay bardağı toz şeker

1 su bardağı kuru üzüm (çekirdeksiz)

4-5 adet kuru kayısı (incecik dilimlenmiş)

1 çay bardağı renkli yumuşak şeker (lokum gibi)

Yapılışı:

Öncelikle, kuru üzümleri ve incecik dilimlenmiş kuru kayısıları kaynayan 1 su bardağı suda 10 dakika. bekletip, iyice süzün. Öte yandan, derin bir kapta, toz krem şantiyi, soğuk sütü ve toz şekeri, mikserle, iyice katılaşıp, kar gibi oluncaya kadar, 10-12 dakika. çırpın. Şimdi de kayısılı, üzümlü karışımı çırptığımız krem şantinin içine aktarın. Eğer varsa renkli yumuşak şekerlemeleri veya ince kıyılmış lokumları da bu karışıma ilave edin. Tüm malzemeleri iyice harmanladıktan sonra naylon poşet ya da streç film yaydığınız çukur tasın içine boşaltıp, derin dondurucuda 1 gece bekletin. Çıkarınca 2-3 dakika. bekleyip, servis tabağına ters çevirin. Dilimleyerek servise sunun
Yazarın Tüm Yazıları