Kontrolsüz teknoloji kullanımı bağımlılığa dönüşür

Güncelleme Tarihi:

Kontrolsüz teknoloji kullanımı bağımlılığa dönüşür
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 10:06

Kontrolsüz teknoloji kullanımı bağımlılığa dönüşür

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji bölümü Öğretim Görevlisi Klinik Psikolog Mehmet Dinç, teknoloji kullanımının kontrolünün sağlanması aksi halde bağımlılığa dönüşerek bireye zarar vereceğini söyledi.

Bağımlılığın kişinin kullandığı nesne veya yaptığı eylem üzerinde kontrolü kaybetmesi ve onsuz yaşam sürememeye başlaması olduğunu ifade eden Mehmet Dinç, "Günümüzde çoğu bireyde gördüğümüz internet ve teknoloji kullanım şekli, bağımlılık tanımı ile örtüşmektedir. Eğer bir takım önlemlerle teknoloji ve internet kullanımına tedbir getirmezsek çağımızda her geçen gün artarak devam eden, teknolojik bağımlılığa yakalanmak pek mümkün bir hale geliyor. Teknolojinin; cep telefonları, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarla çok kolay bir biçimde ulaşılabiliyor oluşu, teknolojik bağımlılığa yakalanma riskini daha da arttırıyor. Bu noktada internet bağımlılığını engellemek, doğru internet kullanımı için çocukluktan itibaren dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Dikkat ederken de çocukların teknoloji kullanımı ile ilgili en önemli soru, gelişimleri ile alakalı üç temel özelliğin teknoloji kullanımıyla engellenip engellenmediğidir ki bunlar; çocuğun toplumun yararlı bir üyesi olmaya hazırlanması, çocuğun bireysel olarak kendi geleceğine hazırlanması ve çocuğun zamanını değerlendiriyor olmasıdır. Teknoloji bu üç özelliğe hizmet ettiği kadar ve oranda kullanılmadır" diye konuştu.

Dinç, bağımlılığın önlenmesi için ilk adım olarak çocuklara bir takım alışkanlıkların yüklenmesi gerektiğini vurgulayarak, çocuklarda bağımlılığın önlenmesi ve kontrol edilmesine yönelik alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"İnternetin dilini öğrenin, internette çocuğunuzu kötüden koruyup iyiye yönlendirebilmeniz için öncelikle sizin onları bilmeniz gerekir.

İnterneti alırken kılıfını hazırlayın, bilgisayar ve interneti alır almaz bilgisayarınıza zararlı sitelerden koruma programlarını yükleyin.

İnternet evinizin başköşesinde olsun, internet evin ortak kullanım alanlarında olmasına dikkat edin. Çocuğunuz nerede bilin, çocuğunuzun dışarıda nereye gittiğini bildiğiniz gibi bilgisayarda neler yaptığını, hangi sitelere girdiğini, hangi oyunları oynadığını da bilmelisiniz. Çocuğunuzun fiziksel, zihinsel, psikolojik ve sosyal gelişimi olumsuz etkilenmemesi için internet kullanmasına sınır getirin. İnterneti zaman zaman beraber kullanın ve bu kullanım süresini paylaşım haline dönüştürerek hem çocuğunuzun bildiklerini sizinle paylaşmasını hem de sizin bildiklerinizi onunla paylaşmayı sağlayın."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!