Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Kontrast ifadeler bir arada

Yakın zamanın popüler dekorasyon formüllerinden biri, birbirlerine aykırı dönem, stil ve kültürlerin aynı mekanda buluşturulduğu kontrast düzenlemeler. Böylesi bir stil tercihinin kişisel ve eşsiz yaşam alanları yarattığı bir gerçek; sadece “dengede” kalabilmeyi başarmak gerekiyor.

Yeni dekorasyon formülleri, en yüksek puanı markasızmış gibi görünen, ‘kişisel ipuçları’ taşıyan, rahat ve işlevsel mekân oluşturma denemelerine veriyor. Evlerin ‘showroom’ havasına bürünmesini önleyecek en güçlü anahtar olarak da avucumuza ‘kontrast karışımlar yapabilme’ özgürlüğünü koyuyor.
Nasıl mı? Örneğin sade hatlarıyla dikkat çeken İskandinav yapımı kahve takımına bakınca başka, işlemeli Sèvres porselen takımına bakınca başka bir anlayış görürüz. İlkinde sadelik ve mantık gibi kavramlar ağır basarken, ikincisinde zarafet ve sınıf bilinci hâkimdir. İkisini aynı sofra üzerinde buluşturma becerisi ise, sizin kontrastlarla yaptığınız oyunun başarısını gösterir.
Merceğimizi daha genişletip gündemdeki dekorasyon stillerine baktığımızda da, genellikle iki ana eğilimin türevlerini görürüz. İlki, düzen ve rafineliğin ağır bastığı minimalist düzenlemeler; ikincisi ise tezat düzenlemelerin yapıldığı maksimalist tarzlar.
Düzen ile karmaşıklığın birlikteliğinden doğan güzelliğe yakından bakarsak, bu kez aslolanın başka bir mekansal erdem olduğu ortaya çıkar: Denge.
Eski ile yeni, doğu ile batı, lüks ile mütevazı, gibi kontrastları ustalıkla bir araya getirebilen dekoratörlerin mekanlar, içinde denge unsurunu barındırdığı sürece, bizim stilimiz olmasa da gözümüze hoş görünür. Çünkü asla bir arada var olabileceğini düşünemeyeceğimiz farklı estetik anlayışlarını bir araya getirerek yeni bir dekorasyon dili ortaya çıkarırlar.

Evde kontrastlarla zenginleşen bir tarz oluşturmak için...

Eskinin aksesuvarlarıyla yeninin renk ve formlarını karıştırmak.
Modern mobilyaları folklorik desenlerdeki kumaşlarla kaplamak.
İki-üç adet antika parçayı modern bir dekorasyonun içinde harmanlamak.
El yapımı objeleri cam ve pleksi gibi çağdaş materyallerden yapılmış ünitelerde sergilemek
Sevdiğiniz iki farklı ülke kültürünün izlerini aynı odada birleştirmek

BİR RENK
Mor


Eskiden mora karşı oldukça mesafeli bir tutum izlenirken, eflatun da sadece küçük kızların odasında kullanılırdı. Ancak mor ve eflatun, geçtiğimiz yıldan beri aralarındaki bin bir tonla beraber dekorasyon sahnesinde muhteşem bir performans sergilemekte. Özellikle mor, sadece ihtişam ve asalet rengi olmaktan çıkarak, toprak tonlarının arasına özgürce karışıyor ve özellikle zengin tekstürlü kumaşlarda harikalar yaratıyor.

BİR TASARIM
‘Diamond’

Scic mutfaktan Diamond koleksiyonu, klasik ve modern çizgileri birleştiren parıltılı bir kimliğe sahip. Parlak lâkenin kullanıldığı mutfakta siyah, beyaz, yeşil ve vizon rengi ön plana çıkıyor. Elmasın ışıltısından ilham alınarak tasarlanmış cam tezgâhlar ve Swarovski taşlı aydınlatma elemanları mutfaklara ışıltılı bir çehre kazandırıyor. www.scic.it

BİR STİL
‘Modern retro’

Şehir evleri eski yılların stillerinden, akımlarından ve felsefelerinden ilham alarak modernleşiyor.
Hiçbir şey aynı kalmıyor; formlar ve renkler sürekli değişiyor. Bu kış öngörülen Modern Retro stili ise çok daha yalın, şeffaf ve elegan.
Formlar biraz daha kübikleşiyor. Ve artık bu stilde sanata daha çok yer var: Yağlıboya tablolar, heykeller sıranın başında.
Yazarın Tüm Yazıları