Kongre notları

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

DTP, ‘tay tay’ duruyor artık

Kaderin oyunuydu; ‘‘Kırat orda, Şemsiye burda, Baba yukarda!..’’ DTP dün büyük bir iş başardı. Bir yıl önce kuruldu. Bir yılda belde, ilçe ve il kongrelerini tamamladı. Yeni doğan bebekti, emekleme dönemini bitirdi. Ayaklanıp tay tay durmaya başladı. Büyük Kongrede bebek, vücuduna hakim olup koşacak hale geldi. Asıl performansına bu koşuda bakacağız, ’DYP büyüdü' ya da 'büyümüyor' diye yorum yapabileceğiz.

Kürsünün arkasına üç dev poster asılıydı; Solda Demirel, ortada Atatürk, sağda Cindoruk. Bir merkez partisinin geçmişiyle bugününü geleceğe taşıyan köprüyü simgeleyen üç poster. Orta kısımda, ‘‘Dürüst aile, sağlam gelecek’’ pankartı dikkatimi çekiyor ve Cindoruk anons ediliyordu:

‘‘Bu kongre sözde değil, özde demokratların kongresidir. İşte karşınızda dürüst insan, muhteşem lider, ilkelerinden taviz vermeyen başkan...’’

Sinevizyon gösterisinde, Cindoruk'u tanıtan sahneler heyecan vericiydi. 1951 sonunda Demokrat Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Cindoruk... Perdeye yansıyan karede Celal Bayar, Adnan Menderes ve delikanlı Cindoruk... Bir kare sonra, Yassıada'da idamlara karşı mücadele veren Cindoruk... Adalet Partisi İl Başkanı Cindoruk... Zincirbozan'da Demirel'in ranza arkadaşı Cindoruk... DYP'de emaneti başarıyla burca diken Genel Başkan Cindoruk... Bu emaneti sahibine teslim ederken kendisini tebrik eden Demirel'in kolunda Cindoruk...

TRİBÜNLER NEDEN BOŞALDI?

Kongreye ilgi büyüktü. Ama birşeyi anlayamadım. Cindoruk, konuşmanın en can alıcı bölümünü yaparken tribünler boşaldı. İnsanlar öbek öbek çıktı. Bazılarına sordum, ‘‘Sıcaktan bunaldım, sigara dumanı boğdu’’ dediler. Ama gerçekten anlamış değilim. Dinleyiciler çıktı, delegeler kaldı.

Cindoruk, anlamayanlar için kürsüde adeta davul çalıyordu:

‘‘Biz, mal varlığını yurt dışına kaçırmayanların partisiyiz...’’

DYP'li Nahit Menteşe ve Mehmet Gölhan da dinliyorlardı. Tansu Çiller olmasa, DYP'liler ile DTP'liler arasında fark kalır mıydı?













Yazarın Tüm Yazıları