Kömürü bulan Uzun Mehmet anıldı

Güncelleme Tarihi:

Kömürü bulan Uzun Mehmet anıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 12:54

Kömürü bulan Uzun Mehmet anıldı

Haberin Devamı

Sinan KABATEPE/EREĞLİ (Zonguldak), (DHA) - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde 8 Kasım 1829'da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 187’nci yılında törenle anıldı.
Uzun Mehmet'in yaşadığı Kestaneci Mahallesi'ndeki anıtında düzenlenen törene, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Kestaneci Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer, Uzun Mehmet’in her yıl 8 Kasım’da yapılan törenlerle anıldığını, 21 Haziran'ın da 'Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Uzun Mehmet’i Anma Günü' olarak kutlandığını hatırlatara, "Böylece ikilik yaratılmaktadır. Uzun Mehmet her yıl 8 Kasım' da Kestaneci Mahallesi'nde anılmalıdır. Valilik bu konuda bir düzenleme yapmalıdır" dedi.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, 14 bin norm kadrosu olan ancak 8 bin işçi ile üretime devam eden Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) iş ve işçi güvenliği konusunda sorun yaşadığını söyledi. Zonguldak'ın ve bölgenin varlık nedeninin  taşkömürü olduğunu belirten Demirci, şöyle dedi:
"TTK'ya sahip çıkmak, Zonguldak' a sahip çıkmak, bölgemize ve Türkiye'ye sahip çıkmak demektir. Ülkemizde her yıl 25 milyon tondan fazla taşkömürü tüketiliyor. Biz havza olarak kamu ve özel sektörde yıllık 1 milyon 400 bin ton civarında üretim yapıyoruz. Türkiye her yıl 4-5 milyar doları taşkömürü ithalatı için dışarıya aktarıyor. Oysa ülkemizin taş kömürü ihtiyacının önemli bir bölümünü Zonguldak havzasından karşılamak mümkündür. Yıllık 5 milyon ton kurulu kapasiteye sahip TTK'nın taşkömürü üretimi bir milyon tonun altındadır. Yani TTK tarihinin en az sayıda işçisi ile en düşük üretimini yapıyor. TTK'nın işçi açıkları kurumda iş ve işçi sağlığını riske sokacak noktaya da gelmiştir. Biz sendika olarak her platformda sorun ve çözüm önerilerimizi anlatıyoruz. Bu söylediklerimizin tüm Zonguldak ve bölge halkına ve siyasi iktidara anlatılmasını istiyoruz. Zonguldak TTK'ya son işçi alımının yapıldığı 2009 yılından bu yana göç veriyor. Zonguldak esnafı kepenk kapatıyor. TTK'ya işçi alınması beklentisinin bir an önce sonuçlandırılması için siyasi iktidarın temsilcilerine önemli görevler düşüyor."
Konuşmaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Uzun Mehmet' konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi. Tören toplu fotoğraf çekilmesiyle sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!