Kokoreçin simgesel anlamı

Avrupa Birliği’ne girmekten bahsederken en çok konuştuğumuz konulardan biriydi kokoreç.

Daha doğrusu sokaktaki insanın en çok ilgilendiği şeylerden biriydi, "Avrupa Birliği’ne girersek bir daha kokoreç yiyemeyecek miyiz" sorusu. Sağlık standartları açısından yenmesini doğru bulmayanlar da vardı, "yok efendim kokoreçsiz olmaz" diyenler de. Şarkılar mı yapmadık adına, anketler mi düzenlemedikÉ Yunanistan’ın da Birliğe girerken aynı sorunu yaşadığını biliyor muydunuz peki?Onların çelişkisi daha da enteresan. Ortodokslar Paskalya Günü mutlaka kokoreç yerlermiş ve Avrupa Birliği’ne girilince kokoreç yasaklanmış. Bu yüzden ülkedeki ruhban sınıf "Din elden gidiyor" deyip propaganda yapmış. Bazen yemekler yalnızca yemek olmaktan çıkıp bazı şeylerin temsilcisi de olabiliyor. Ve işte o zaman onlardan vazgeçmek daha da zorlaşıyor.

Dereotlu havuç çorbası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

4 yemek kaşığı zeytinyağı

6 tatlı (kahve) kaşığı un

2 su bardağı et ya da tavuk suyu

2 adet orta boy havuç

4 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

2 demet dereotu

1 su bardağı dolusu kruton (küp küp doğranıp kızartılmış ekmek)

Zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarıp unu ekleyerek kısık ateşte sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Unun rengi hafifçe sararınca, soğuk haldeki et suyunu azar azar ilave edip topaklanmaması için sürekli karıştırın. Kabuklarını kazıyıp yıkadıktan sonra rendelediğiniz havuçları da tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirip sütü de yavaş yavaş ilave edin. Havuçlar yumuşayıncaya kadar, en az 15 dakika kadar pişirin. Kıyılmış dereotu ve tuzu da ekleyerek birkaç dakika daha kaynatın. Sütün kesilmemesi için tuzu en son katmanız gerektiğini unutmayın. Ocaktan aldığınız çorbayı sıcak sıcak servise sunun.İsterseniz, üzerine kırmızı toz ya da pul biber de serpiştirebilir, kruton da ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu çorbayı ölçüler aynı kalmak üzere kabak, brokoli, karnabahar, patates gibi sebzelerle de yapabilirsiniz.

Bademli şokola

4 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi 18 dakika

Malzeme listesi

5 su bardağı süt

1 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı dolusu kakao

2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

1 adet yumurta

125 gr bitter çikolata

1/2 su bardağı toz badem

Süt ve toz şekeri orta boy bir tencerede tel çırpacak veya çatal yardımıyla çırpın. Üzerine kakao ve nişastayı ekleyerek tekrar çırpın. Yumurtayı kırıp tekrar karıştırın. Karışımı kısık ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz, küçük parçalara ayırdığınız çikolatayı ve toz bademi ilave edin. Sürekli karıştırarak kısık ateşte, çikolata parçaları eriyinceye kadar, 8-10 dakika pişirip ocaktan alın. Küçük kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırın. Buzdolabında 2-3 saat bekletip üzerini şekerlemelerle süsledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları