Kodal: Konut kredisi faizleri hızlı düşmez

Güncelleme Tarihi:

Kodal: Konut kredisi faizleri hızlı düşmez
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2006 12:34

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Hakan Kodal, konut kredisi faiz oranlarının artık 2005 yılındaki kadar hızlı düşmeyeceğini belirterek, ”2006 yılı sonuna kadar ancak yüzde 0,85 olur diye düşünüyorum” dedi.

Yapı Kredi Koray'ın başkentte gerçekleştireceği ilk konut projesi olan “Ankara Ankara” projesini tanıtmak için geldiği Ankara'da basın mensuplarıyla sohbet eden Kodal, konut sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Konut kredisi faiz oranlarıyla konut fiyatlarının ters orantılı olduğunu ifade eden Kodal, “Konut kredisi faiz oranlarının aşağıya doğru inmesi, konut fiyatlarının yukarıya çıkması sonucunu doğurur” diye konuştu.

Ekonomik krize de bağlı olarak konut fiyatlarının 1999 yılından başlayıp 2003 yılına kadar aşağıya indiğini ifade eden Kodal, 2004 yılından sonra da konut fiyatlarında adeta bir “fırlama” yaşandığını söyledi.
Fiyatlardaki bu sert çıkışın konut fiyatlarının söz konusu yıllardaki durağanlığından kaynaklandığını vurgulayan Kodal, “Şimdi konut fiyatları yüksek geliyor ama değil, zamanla artması gereken fiyatlar birden arttı. Bu fiyatlara da alışmak için zaman gerekiyor” dedi.

KONUT KREDİSİ NASIL ALINMALI?

Konut kredisi alacaklara da önerilerde bulunan Kodal, şöyle konuştu: “Konut kredisine giriyorsanız, öncelikle cebinizde 1-1,5 senelik bir yatırımınız bulunsun. Bunu yaparsanız 5-10 yıllık krediye girebilirsiniz. Konut kredisinin sadece faiz oranına bakmayın, bankanın alacağı masraflar da çok önemli. Alacağınız konutun kiralanabilirliği ve satılabilirliği çok önemli. Şehir merkezinden alacağınız evlerin fiyatlarının artık son noktaya geldiğini unatmayın. Bayanlar genelde merkezden ister, bayanlara kanmayın. İleride rant yapacak yeni semtleri araştırın. Alacağınız konutun bulunduğu yerin ulaşımına da dikkat edin.”

TOKİ dahil konut kredilerinin ve fiyatlarının şu anda orta gelirin üzerindeki gruba hitap ettiğine de işaret eden Kodal, orta altı için konut kredisi faiz oranlarının daha da aşağıya inmesi gerektiğini söyledi.
Gayrimenkul sektörüne yabancı sermayenin ilgisi konusunda da düşüncelerini bildiren Kodal, “ideali bizim kendi içimizden bu potansiyeli değerlendirmemiz ama yabancı sermayenin gelmesi iyidir. İlk yatırımlarda büyük bir hayal kırıklığı olmazsa, bence daha da gelirler. Şu anda İstanbul'a geliyorlar, bence Güney'e de inecekler” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!