Koçyiğit iddiayı yalanladı

Güncelleme Tarihi:

Koçyiğit iddiayı yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 10:36

Koçyiğit iddiayı yalanladı

Haberin Devamı

 

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) - HALEN İzmir'de tutuklu eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Kurmay Başkanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit'in darbe teşebbüsünün yaşandığı gece kendisini arayan dönemin Antalya 3'üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya'ya sıkıyönetim direktiflerine uyulması talimatını verdiği öne sürüldü. Koçyiğit, bu iddiayı yalanladı.
15 Temmuz darbe teşebbüsünün yaşandığı gece Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nun konutunda bulunan dönemin Antalya 3'üncü Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya, Antalya Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül ile darbecilerin sözde Antalya Sıkıyönetim Komutanlığı'na atadığı Burdur eski 58'inci Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz'ün yargılandığı davanın görülmesine  Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Sanıklardan Mustafa Kaya, 15 Temmuz gecesi Antalya Valisi'nin yanına gitmeden önce telefonla aradığı eski Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Kurmay Başkanı Tümgeneral Hamza Koçyiğit'in kendisine 'Sıkıyönetim direktiflerini uygulayın' dediğini, ancak kendisinin bu talimatı yerine getirmediğini iddia etti.
Bunun üzerine halen İzmir 2 Nolu F tipi kapalı cezaevinde tutuklu bulunan Hamza Koçyiğit tanık olarak dinlendi. Tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS adı verilen sesli görüntülü bilişim sistemiyle Antalya 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşmasına katılan Koçyiğit, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün yaşandığı gece Mustafa Kaya ile bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi. Bu görüşmenin Mustafa Kaya'nın araması sonucu gerçekleştiğini anlatan Koçyiğit, “Antalya 3'üncü Piyade Tugay Komutanlığı, EDOK'a bağlı kolordu komutanlığına bağlı bir birliktir. Mustafa Kaya 15 Temmuz gecesi saat 23.30'dan sonra beni askeri telefondan aradı. Yayımlanan sıkıyönetim direktifiyle görevden alındığını söyledi. Kaya, bana bunu kabul etmediğini belirterek görevinin başında olduğunu söyledi. Ben de kendisine darbe emirlerinin uygulanmayacağını söyledim. Bu görevlendirme emrini kabul etmediğimizi, darbeyi önlemek için  gerekli tedbirlerin alınmasını söyledim. Mustafa Kaya beni aradığında sözde 'Sıkıyönetim direktiflerinin gereğini yapın' emrini vermedim" dedi. 
TUGAYIN CEPHANELİĞİ, GARAJI KİLİTLENDİ
15 Temmuz'da Antalya 3'üncü Piyade Alay Komutanlığı'nda istihbarat ve disiplin subayı olarak görev yapan Albay Ebubekir Oğuz Utku ise Koçyiğit'in aksini söyledi. Şu anda Mardin Kızıltepe 4'üncü Hudut Alayı Komutan Yardımcısı olarak görev yapan Albay Utku, darbe teşebbüsünün olduğu gece Antalya'da tugay karargahında Mustafa Kaya'nın odasında Komutan Yardımcısı Mehmet Ateş, İlkay Çamkerten ve Hasan Turgut ile darbe teşebbüsünün yorumunu yaptıklarını söyledi. Albay Utku, “Ortada saçma sapan bir emir duruyordu. Herkes şaşkındı. Mustafa Kaya sıralı komutanlarla telefon görüşmesi yapmaya çalışıyordu. Mustafa Kaya Hamza Koçyiğit ile görüştüğünü, kendisine sıkıyönetim direktiflerine uyulmasını söylediğini anlattı. Suratı asıktı. Mustafa Kaya, Hamza Koçyiğit'in bu sözlerini  gerekli mercilere ileteceğini söyledi. Mehmet Ateş, 'Hamza Koçyiğit nasıl öyle bir şey söyler' dedi. Mustafa Kaya, zaten sıkıyönetim direktiflerine de uymadı. Hatta ben gelmeden önce Mustafea Kaya, tugaydaki cephaneliğin kapatılması, benzinliğin ve garajın kilitlenmesini, mühimmatın emniyete alınması talimatını vermiş. Talimat üzerine bu emir de yerine getirilmiş. Mustafa Kaya'nın darbecier lehine herhangi bir eylemi olmadı. Olsaydı zaten bundan benim haberim olurdu" dedi.  
Mahkemede tanık beyanlarından sonra sanıklar tahliyelerihi talep etti. Yapılan müzakereden sonra sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!