Koçoğlu: Kamu Ihale Kanunu eskiyi aratıyor

Güncelleme Tarihi:

Koçoğlu: Kamu Ihale Kanunu eskiyi aratıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2011 00:00

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Kamu İhale Kanunu’nun yaklaşık 10 yıl önce “çok iyi bir hevesle” çıkarıldığını ifade ederek, başta aşırı düşük teklif olmak üzere bazı uygulamaları eleştirdi ve “Gelinen nokta, maalesef eskiyi aratmaya başladı” dedi.

Haberin Devamı

İNTES tarafından “Kamu İhale Mevzuatında Yapılan Son Değişiklikler”  konulu çözüm arama konferansı düzenlendi. Konferansın açılış konuşmasını yapan İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, 4734 sayılı  Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun yayımlanmasının  üzerinden neredeyse 10 yıl geçtiğine işaret ederek, “çok iyi bir hevesle” yola  çıkıldığını, Avrupa Birliği’ne uyumun ve mühendisliğin daha fazla ön plana  çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.
Yasada sıkıntılar var
“Fakat gelinen nokta maalesef eskiyi aratmaya başladı, çoktan başladı,  şu anda da bunun acılarını çekiyoruz. Kimler çekiyor? Gerçekten kurumsallaşmaya  heves etmiş, sektörde uzun yıllar emek vermiş, bir sürü işler yapmış başarmış,  bitirmiş firmalarda artık iş alamama gibi bir endişe var. Endişe dışında şu anda  böyle bir fiiliyat da var” diyen Koçoğlu, yasanın uygulanmasıyla ilgili  sıkıntılar yaşandığını kaydetti.
Kamu İhale Kurumunun denge yaratmaya çalıştığını dile getiren Koçoğlu,  “Ancak tabii ne yapsanız bazı yerler kanuna takılıyor, bazı yerler alışkanlığa  takılıyor. Takıla takıla bizler de iş alamama takıntısına takılmaya başladık”  dedi.
Koçoğlu, kendileri açısından uygulamadaki ana sorunu, kırmızı noktayı;  aşırı düşük teklifler ve aşırı düşük sorgulamasının oluşturduğunu belirterek,  uygulamadan sektöre yeni girmiş, hiçbir tecrübesi bulunmayan belli bir kesim  dışında kimsenin memnun olmadığını, sistemde bir değişikliğe gitmek gerektiğini  kaydetti.
Bugün artık işi yapmanın değil, işi almanın esas hale geldiğini dile  getiren Koçoğlu, ne kadar işin nasıl yapıldığına ilişkin de bir envanter  çalışması hazırlayacaklarını söyledi. Koçoğlu, “Artık bu aşırı düşük teklifler, son derece kangren oldu. Buna  hal yolu, çıkış yolu bulalım. ‘Ortalama’ dışında biz bir çıkış yolu bulamadık”  dedi.

Haberin Devamı

Şeffaflıkta önemli adım

Kamu İhale Kurumu Başkan Vekili Kazım Özkan da  Yapım İşleri İhalelerine  yönelik ikincil mevzuatta yapılan ve yayımlanma aşamasında olan değişiklikler hakkında bilgi verdi.
Değişikliklerin Ağustos ayında yürürlüğe gireceğini belirten Özkan,  geçmiş dönemde yaşanan sorunlar dikkate alınarak, Yapım İşlerinde Benzer İş  Grupları Tebliği’nin yeniden ele alındığını ve benzer iş gruplarının yeniden  belirlendiğini ifade etti.
Özkan, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan  değişiklikler kapsamında, iş hacmini gösteren belgelere ilişkin kriterlerin  değiştiğini, iş ortaklıklarına ait iş deneyim belgelerinin kullanımı konusunda  değişiklik yapıldığını, konsorsiyum ortaklarına iş durum belgesi düzenlemesinin  koşullarının belirlendiğini anlattı. Özkan, ayrıca iş belgelerinin kullanımında  belgenin süresinin hesabında hak etme tarihinin konusunun düzenlendiğini ve  anahtar teknik personele ilişkin düzenlemede değişiklik yapıldığını kaydetti.
Alt yüklenici kullanımına ilişkin anlayış değişikliğine de gidildiğini ve  buna ilişkin hükümlerin düzenlendiğini dile getiren Özkan, ihale kararının sonuç  bildirimine, ihale komisyon kararının da eklenme zorunluluğu getirilerek  şeffaflık konusunda önemli bir adım atıldığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!