Koçoğlu: İnşaat sektörü ameliyat masasında her an can verebilir

Güncelleme Tarihi:

Koçoğlu: İnşaat sektörü ameliyat masasında her an can verebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 00:00

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Şükrü Koçoğlu, "İnşaat sektörünün ameliyat masasında. Ya can verecek, ya da nefes almaya devam edecek. Nefes almaya devam etmesi; Hükümet’in bir an önce inşaat sektörünün ihtiyacı olan fiyat farkı kararnamesini çıkararak, kamuya iş yapan firmalara bu farkı ödemesine bağlı" dedi.

Koçoğlu, başta akaryakıt zammı olmak üzere, girdi maliyetlerindeki aşırı fiyat artışlarına dikkat çekti. Yılbaşından bugüne kadar beş ayda, temel girdilerden biri olan demire yüzde 75 oranında zam geldiğini anlatan Koçoğlu, şu görüşleri dile getirdi:

İflaslar gelecek

Hükümetimiz mutlaka ve özellikle demir ve çeliğe gelen zammı; fiyat farkı kararnamesi ile kamuya iş yapanlara ödemelidir. Bu farklar kısa zamanda ödenmezse; zincirleme şirket batmaları ile birlikte devam eden işler çıkmaza girebilir. İdareden müteahhite, taşerondan bakkala ve işçiye kadar büyük mağdur zinciri oluşacaktır.

TOKİ Başkanı bile

Kamunun çok sıkı bekçisi TOKİ Başkanı Sayın Erdoğan Bayraktar bile, ısrarla ve özellikle demir-çelik ürünlerine gelen zam farkının ödenmesini söylüyor. Aksi halde, TOKİ’nin başarılı çalışmaları hüsranla sonuçlanacak. Dar gelirlilerin ev umudu olan TOKİ, bu umutları söndürmüş olacak.

Herkes müteahhit

Müteahhitliğin tanımı ve bu sektöre girişin şartları acilen oluşturulmalı. Bir masa bir sandalye ve bir minibüsle ’Seyyar Müteahhitlik’ yapanlarla, istihdam yöneten, mühendisliği önde tutan inşaat sanayicileri aynı platformda kıyaslanmasına son verilmeli. 4734 sayılı İhale Kanunu revizyonunda, bu hususlar dikkatli biçimde düzenlenmeli. Bir işten 33 kişi deneyim belgesi almamalı. İşi yapan firma ile işe uzaktan bakan kişi aynı belge ve haklara sahip olmamalı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!