Kocaoğlu: Kültürpark satılamaz, birilerine peşkeş çekilemez

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu: Kültürpark satılamaz, birilerine peşkeş çekilemez
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 18:54

Kocaoğlu: Kültürpark satılamaz, birilerine peşkeş çekilemez

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası'nın (İTO) yeni binasında yapılan meclis toplantısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Yunanistan Konsolosu Argyro Papoulia, konuk oldu. Mecliste işadamlarına konuşan Yunanistan Konsolosu, işbirliği önerisinde bulunup "Ege'nin her iki yakasında çok işbirliği yapılacak alanlar var. Turizm ve ihracatta iki ülke arasında ortaklıklar kurulabilir. Gelir durumu yüksek olan turistlere ortak turizm paketleri hazırlayabilirler" dedi.

Kocaoğlu da, Kültürpark konusundaki tartışmalarla ilgili olarak  "Kültürparkı satmıyoruz. Satacak da bir delikanlı yok. Kültürpark satılamaz, birilerine peşkeş çekilemez" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Yunanistan Konsolosu Argyro Papoulia, İTO'nun meclis toplantısına konuk oldu. 10 Kasım'da yapılan üniversiteler arası basketbol turnuvasında birinci olan İzmir Ekonomi Üniversitesi takımına İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ödüllerini verdi. Kocaoğlu, işadamlarına yaptığı konuşmada İTO'nun yeni binasının kısa zamanda bittiğini, Kordon'da bir simge olduğunu, 132 yıllık İTO'ya yakıştığını ifade etti.

"TRAMVAYDA 2.5 AYLIK SÜRE KALDI"

Tramvay ve metro çalışmaları hakkında bilgi veren Kocaoğlu, tramvayda deneme seferlerine ocak ayı içerisinde başlanacağını,  şubat ayında yolcu taşınacağını, 2.5 aylık süre kaldığını belirterek, "24 kilometre Kordon'dan Yalı'ya kadar süren çalışmalar yaparsanız, mutlaka hemşerilerinizden eleştiri alıyorsunuz. Sıkıntılar yaşanıyor. Tüm hemşerilerimizden af diliyorum. Aralık ayının 25'inde Narlıdere Kaymakamlığı'na kadar uzanan 8 kilometrelik metro hattının ihalesini yapacağız. 2018 yılında 13.5 kilometrelik Buca metrosunun ihalesine çıkmış olacağız. Şu anda 165 kilometre raylı sistemimiz var. 11 kilometrede çalışıyorduk. 70 bin kişi taşıyorduk. Şu anda 700 bin kişi taşıyoruz. Yılbaşından itibaren 800 ile 850 bin kişiye ulaşacak. Tüm yolcuyu düşündüğümüzde yüzde 30 civarında raylı sistemle taşıyoruz" dedi.

"İNCİRALTI BİR AN ÖNCE PLANLANMALI"

Kocaoğlu, bir taraftan borç öderken bir taraftan yatırımlar yaptıklarını, tarım, ekonomi, sanayiyi geliştirdiklerini, 2018 yılında İzmir fuarcılığında büyük sıçrama yaşanacağını vurgulayarak, "Hizmet sektöründe İzmir'de ayağa kalkmamız gerekmektedir. Gizli bir gücümüz var, biliyoruz ayağa kaldıramadığımız hizmet ve turizm sektörü gibi iki önemli alanımız var. İnciraltı'nda sağlık turizm alanı ayrı bir zenginlik olacaktır. Başbakan'la konuştuk. Taslak hazırladık. Başbakan'a verdik onun biran önce İnciraltı'nın planlanması hiçbir para harcamadan İzmir'in ekonomisinin en az İzmir'in milli hasılatın önümüzdeki 5- 6 yıl içinde yüzde 20 oranında büyümesi demektir. Böyle bir kaldıracı, sağlık sektöründen başka bir alanda yapmak mümkün değildir. İzmir kalkınmak için her türlü olanakları olan bir kenttir" dedi.

KENT EKMEĞE ZAM SİNYALİ

Meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, fırıncılık yapan bir meclis üyesinin belediyenin işlettiği Kent Ekmek'te fiyat artışı istemesi üzerine, zam sinyali verdi. Kocaoğlu, "Benim rekabet etme durumum yok. Dar bir çerçevede satış yapıyoruz. Alsancak'ta ekmeğe karışmıyorum. Ekmeğin onun hikayesini en iyi siz biliyorsunuz. Bizim niyetimiz ekmek satmak değildi. Dar gelirli vatandaşın yaşadığı yerde ucuz ekmek satılmasını istedik. Bunun sonrasında biz satışa başladık. Ama sizin bu talebinizi değerlendireceğiz" dedi.

"KUCAĞIMDA BİR BOMBA. BEN DE BU CENAZEYİ KURTARMAYA ÇALIŞIYORUM"

Kültürpark konusundaki eleştirilere de değinen Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültürparkı satmıyoruz. Satacak da bir delikanlı yok. Kültürpark satılamaz, birilerine peşkeş çekilemez. Bizim yaptığımız proje, hem yeşili arttırmak hem de fonksiyon katmak. İşlevsel hale getirmek üzerine yapılan çalışmadır. Karşı çıkanların mikserlik yapanların amacının ne olduğunu bilmiyorum ama sonucunu biliyorum. İzmir'e büyük zarar verdiler. O projede şimdiye kadar belirli bir yol alınacaktı şimdi uğraşıyoruz. Mutlaka kısa zamanda çözüm bulacağız biliyorum. Basmane Çukuru'nu Folkart aldı. Basmane Çukuru yıllardır orada duruyor. Övünmek hiç hoşuma gitmez ama yapılan anlaşmada belediyenin hissesi yüzde 12'ydi. Gittik Kemal Zorlu'yla konuştuk. Hisselerimizi karşılıklı anlaşarak yüzde 30'a çıkardık. Belediyecilik tarihinde böyle bir şey yok. Önce ver, sonra git al. Adam gitti TMSF'den yüzde 70 hissesini aldı. Bize binamızı yapacak verecek. Bunun fuarla ne ilgisi var. Oranın imarını ben yapmadım. Kucağımda bir bomba. Ben de bu cenazeyi kurtarmaya çalışıyorum. İnşallah başlar biter. Onun kalkması bile çok büyük değer katar. Fuar dediğim gibi projelerimiz devam ediyor. Ha! Gecikecek, ne yapalım. Kültürpark konusunda spekülasyon yapan arkadaşlar bu kente zarar veriyorlar."

"BU SENE BAŞVURAN TÜRK VATANDAŞLARININ YÜZDE 94'Ü VİZE ALMIŞTIR"

Yunan Konsolosu Argyro Papoulia, iş insanlarından farklı olarak diplomatların başarılı olması için üç dört yıllık süreleri bulunduğunu belirterek, vizelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Ben de İzmir'de, yetkililerle birlikte yetkili mercilerle yöneticilerle saygıyla ilişki kurmaya çalıştım. Türk vatandaşlarına verilen vize sayısının 100 bini aşmış olmasını görmekten mutluluk duyduk. Vize alanların sayısı 2017 yılında 60 bini geçecektir. 2016 ve 2017 yıllarında iki yıllık süreç, 2013 ile 2016 yıllık döneme göre çok daha yükselecektir. Türk vatandaşlarına açık kapı politikası uygulamaktayız. Başvuruların yüzde 98'i olumlu karşılıyoruz. Yüzde 2 reddediliyor. Bu sene başvuran Türk vatandaşlarının yüzde 94'ü vize almıştır."

Yunanistan'ı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısının artmasının yanında Batı illerini ziyarete eden Yunanistanlılar'ın sayısının artmasını istediğini vurgulayan Argyro Papoulia, "Yunanistanlılarda İzmir'i, Efes'i ve Ayvalık'ı ziyaret etmek istiyorlar. Ege'nin her iki yakasının ortak çıkarları var. Daha çok işbirliği yapılacak alanlar var. Özellikle turizm ve ihracatta iki ülke arasında ortaklıklar kurulabilir. Gelir durumu yüksek olan turistlere ortak turizm paketleri hazırlayabilirler. Gezegenin bu güzel köşesinde sorun yoktur. Ziyaretçilerin tüm taleplerini karşılamaktadır, tarih, inanç, sağlık ve spor turizm alanlarında" dedi.

Taylan YILDIRIM / İZMİR (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!