KKTC Ankara’ya ‘Bizi rahat bırakın’ dedi

KKTC, uzun bir süreden beri Türkiye gündeminde neredeyse hiç yok. Türkiye basını, adada neler olup olmadığını çok fazla bilmiyor. Herhangi bir skandal olmadıkça da, Türkiye basınında yer bulmuyor.

Haberin Devamı

KKTC’de Pazar günü seçimler yapıldı. Aslında, tamamen bir partinin ‘iç sorunları’ ve bu sorunların iyi yönetilememesi nedeniyle yapılan ‘erken seçim’, umarım ülkeye ‘istikrar’ getirir.

Başbakan İrsen Küçük ve partisi UBP’nin ‘yenilgisi’ ile sonuçlanan seçimlerde birinci parti, CTP-BG oldu. UBP yenilgisinin bence birkaç nedeni var.

1) Parti içindeki ‘başkanlık’ çekişmesi ve bu iç çekişmenin ülke yönetiminin önüne geçmesi halkta bıkkınlık yarattı.

2) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu bu çekişmede ‘taraf’ oldu. UBP’nin kurucusu ve ‘onur başkanı’ Cumhurbaşkanı’nın bu müdahalesi, UBP’ye olan seçmen kitlesini azalttı.

3) Ankara’nın, İrsen Küçük’ü destekleyen tavrı da, halkı bu partiden soğuttu.

Eroğlu-Erdoğan soğukluğu

Bundan tam 1,5 ay önce, birkaç gazeteci Lefkoşa’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir görüşme yaptık. Eroğlu, o gün dobra dobra bize içini döktü. Başbakan Erdoğan ile bir yıldan fazla bir süreden beri görüşmediklerini, aralarında ‘kendinin bilemediği’ bir soğukluk olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Benim bir kavgam yok. Kendimde bir suç da görmüyorum. Yalnız buradan Ankara’ya değişik raporlar gidiyor. Ben buradaki Büyükelçi’ye ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’a “Benim hakkımda size gelen raporlar yanlıştır. İsterseniz gelin oturalım konuşalım” dediğini söyledi.
Eroğlu ayrıca, “Türkiye’nin her dediği olmazsa para kesilecek gibi bir düşünce içine insanları sokmak bana göre psikolojik bazı sıkıntılar yaratır” diyerek, Ankara’nın ‘para baskısı’yla ilgili sitemini de dile getirdi.

Ankara siyasetini değiştirmeli

Sonuçta, Anavatan ile Yavruvatan’ın liderleri görüşmüyor. Anavatan’ın desteklediği parti ve Başkanı’na, Yavruvatan’ın lideri karşı çıkıyor ve karşısında başka birini destekliyor.

Seçim sonuçları ise Erdoğan’ın değil, Eroğlu’nun istediği gibi oluyor.

Şimdi ise CTP’nin ağırlıkta olduğu bir ‘koalisyon’ kurulacak. Ankara şimdi bu koalisyonun içinde UBP’nin de yer almasını istiyor ama, Serdar Denktaş’ın partisi DP, seçimlerden güçlenerek çıktı ve koalisyonun ikinci ortağı olması muhtemel. Bu durumda UBP tamamen ‘devre dışı’ kalacak. Yani artık adaya Ankara’nın müdahalesi, KKTC halkında ters tepiyor. Bu seçimler onu da gösterdi. Ankara’nın desteklediği parti büyük oy kaybetti. Desteklediği İrsen Küçük meclise bile giremedi.

Haberin Devamı

Bu seçimler, Ankara’nın artık ‘Yavruvatan’ politikasını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini, iç siyasetine müdahale etmeden, halkın iradesine saygı duyarak, Rumlar ile Ekim ayında başlayacak olan müzakerelere odaklanması gerektiğini de gösterdi.

Yazarın Tüm Yazıları