Kızlar özgürce meslek seçsin diye

KIZLAR için şöyle bir kısıtlama ve sınırlama söz konusudur, ne yazık ki!

Haberin Devamı

Gerek aile arasında, gerekse sosyal alanda “kadına yakışan meslekler” diye bir sınıflama yaparız, sanki onun dışındaki meslekler kadınlara uygun değilmiş gibi...
Üniversite çağına geldikleri zaman bütün kadınların başına gelir hatta, hemen öğretmenlik çıkıverir önlerine...
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği bu belli meslekleri seçme baskısını ortadan kaldırmak için yeni bir proje sunuyor. Derneğin, ilköğretim öğrencilerine yönelik başlattığı bir proje bu. Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği projede Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Pursaklar ilçesinde belirlediği okullarda örnek bir çalışma yürütülüyor. “Benim Madam Curie’m” projesi, kız çocukların meslek seçerken toplumsal cinsiyet rollerine uygun yönlendirmeler yerine, yetenekleri ve hayalleri doğrultusunda eğitime yönlenmelerini amaçlıyor. Uçan Süpürgeliler; kadınların yalnızca öğretmen, hemşire, avukat değil, bilim ve teknoloji alanında da çalışabileceğini, bunun için erkek egemen engellerin ortadan kalkması gerektiğini söylüyor.
Projenin adı neden Madam Curie?
Bilimkadınlarının öncülerinden Polonyalı kimyager ve fizikçi Marie Curie, “Yaşam hiçbirimiz için kolay değil. Bir şeyleri başarmak için, yetenekli olduğumuza inanarak buna ulaşmak için usanmadan çabalamalıyız” diyor. Uçan Süpürge ise şunları söylüyor: “Bu projeye adını veren Marie Curie’yi, bu öncü kadının açtığı yolda yürüyen nice bilimkadınının bugünün kız çocuklarına örnek olması için sembol olarak seçtik.”
Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi kapsamında sivil toplum örgütleriyle işbirliği çerçevesinde uygulanacak olan “Benim Madam Curie’m” projesiyle; demokratik yurttaşlık ve insan haklarının gelişmesinin önündeki en büyük engel olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

***

HANGİ bilimkadınları çocuklara rol model olacak, bu örnekler çocuklara nasıl tanıtılacak?
“Benim Madam Curie’m” projesi kapsamında dört bilimkadınını anlatan dört animasyon film hazırlandı. Astrofiziği Türkiye’ye getiren kadın astrofizikçi Dilhan Eryurt, Madam Curie’nin de öğrencisi olan ilk kadın kimyagerimiz Remziye Hisar, patolojinin gelişmesini sağlayan ve kendi adıyla anılan bir yöntem geliştiren patalog Kamile Şevki Mutlu ve sosyal bilimler alanında hocaların hocası siyaset bilimci Nermin Abadan Unat’ın bilim dünyasına katkılarını ve kendi alanlarında var olabilmek için verdikleri mücadeleyi anlatan bu filmler Pursaklar’daki ilköğretim okullarında eğitim materyali olarak kullanılacak.
Bu proje ile ilköğretimdeki çocuklara yeteneklerine uygun meslek seçmeleri sağlanacağı için, desteklenmesi gereken bir girişim. Umuyorum ki, bu projenin içeriği ile aileler de kızlarına belli meslekleri seçmeleri için baskıda bulunmayacak, yeteneklerine uygun olmayan, sevmedikleri bir meslekte ömür boyu mutsuz olmaları önlenecek.
Hayatımda ailelerin seçtiği meslekte başarılı olmayan birçok insanla tanıştım. Örnek kadınların seçilmesi, gençleri ve kızlarımızın ailelerini özendirmesi açısından doğru bir yöntem.

***

DAHA fazla ayrıntılı bilgi için: Uçan Süpürge Kadın Merkezi: (0312) 427 00 20.
ucanhaber@ucansupurge.org

Yazarın Tüm Yazıları