Kızınıza hematolojik tetkik gerekiyor

KIZIMIN bazı rahatsızlıkları ortaya çıktığı için önce bazı tahliller yapıldı. Bunun ardından kan patolojisi incelendi. Sonucunda 'lenfositozun viral enfeksiyona bağlı olabileceği gibi, erken dönemde KLL gibi bir lenfoprolatif hastalığa bağlı olabileceği' şeklinde bir rapor verildi.

Bu durumla ilgili sizden aydınlatıcı bilgi rica edeceğim.

K.KUYUCU/İSTANBUL

HER
olayı yapılan birkaç tahlille çözmek pek mümkün olmayabiliyor. Kan hücrelerinden lökositlerin (akyuvarların) cinslerine göre oranlarının belirlenmesiyle ilgili tetkikte, lenfosit denilen türdeki hücrelerin arttığı gözlenmiş. Ancak bunun nedeni hakkında bu kadar bilgiyle bir şey söylenemez. Bazen, hastalık etkenlerine, örneğin virüslere karşı savunma reaksiyonu olarak doğal bir artış olabileceği gibi, kan hücrelerinin kendi hastalıklarına da bağlı olabilir. Kan hücrelerinin kendi hastalıklarını tanımlayabilmek için, çoğu zaman kemik iliğinden örnek alarak inceleme yapmak gerekir. Bu tür tetkiklerin yapılması ve kesin teşhis konulması için kızınızı kan hastalıkları uzmanı bir doktora (hematolog) muayene ettirmenizi tavsiye ederim.

Bacak damarlarınız tıkanmış olabilir

BİR süreden beri ayaklarımın altında bir yanma hissi var. Sanki ateşe basıyormuşum gibi yanıyor. Ayrıca sol bacağımın baldır kısmında keçeleşme de oluyor.

N.KARATAŞ/İSTANBVL

MEKTUBUNUZUN
ekinde göndermiş olduğunuz tahlil sonuçlarının incelenmesinde, romatizmal tabloyu düşündürecek bir sonuç yok. Kan yağlarınızdan kolesterol normal olmakla beraber bir diğer yağ olan trigliserid değeriniz yüksek. Ayrıca kan şekeriniz de üst sınıra yakın.

Bu tespitlerden sonra neyinizin olduğu konusuna gelince, muayene yapmadan bir şey söylemek pek mümkün değil. Ayaklarınızdaki yanma öncelikle nöropati denilen sinir hasarını düşündürüyor. Bunun en sık nedeni, şeker hastalığıdır. Şekerinizin üst sınır civarında olması, glikoz tolerans bozukluğu denilen tabloyu düşündürüyor. Bunun anlaşılması için tolku kan şekerinin bakılması ya da daha doğrusu, şeker yükleme de denilen oral glikoz tolerans testi yapılması yararlıdır. Bacağınızın baldır kısmındaki keçeleşme için öncelikle bacak damarlarınız açısından muayene olmalısınız. Bunun normal olarak bulunduğu hallerde, bel fıtığı ihtimaline karşı muayene ve tetkik yaptırmak gerekebilir.
Yazarın Tüm Yazıları