Kızım, kadın doktorundan korkuyor

Güzin ABLA
Haberin Devamı

Kadıköy’den B. S.

Güzin abla, ben 16 yaşında bir genç kız annesiyim. Kızımın bir süredir akıntı sorunu var. Ayrıca adetleri de düzenli değil. Bu nedenle onu bir kadın doktoruna götürmek istiyorum. Ama kızım bu konuya şiddetle karşı çıkıyor. Oysa uygar bir dünyada, genç kız da olsa bir kadın hastalığı sorunu olan birinin mutlaka jinekologa gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu kızıma anlatıyorum ama söz dinlemiyor. Kadın doktorunun onu muayene etmesi ihtimaliyle çıldırıyor. Benim jinekologum aynı zamanda onun doğumun yaptıran bir erkek uzmandır. Özellikle ona gitmekten çok utanıyor. Acaba bir kadın uzmana mı götürsem? Bana önerebileceğiniz biir var mı?

***

Önce böyle uygar bir anne olduğun için seni kutlarım. Kızının jinekolog korkusunu ise doğal karşılamalısın. Pek çok genç kızda bu korku, bu ilk muayene endişesi görülür. Genç bir kızın bilmediği, tanımadığı bir muayeneden çekinmesi çok doğal. Ancak dediğin gibi eğer bir sorunu varsa, akıntısı ve adet düzensizliği görülüyorsa bunun bir uzman tarafından mutlaka ele alınması ve gerekiyorsa tedavi edilmesi şarttır. Küçük kızın, bu ilk muayenenin belki de vajinal olacağından ve kızlık zarına zarar geleceğinden de korkuyor olabilir. Ancak ona şunu hatırlat; şimdi ultrasonografi aleti sayesinde artık üstten muayene ile teşhis konabiliyor. Eğer gerçekten babası yaşında bir erkek doktora muayene olmaktan çekiniyorsa onu iyi bir kadın hekime götürebilirsin. Muayene sırasında, senden de utanabilir. Bu nedenle onu uzmanla baş başa bırakmalısın. Kadıköy yakasında sana önerebileceğim çok iyi bir kadın doğum uzmanı var. Dr. Tülay Top, kızına gereken ilgiyi gösterebilir. (Tel: 0216 338 00 56)

Cinsel konuları açık konuşalım

Adet görmek hastalık değildir

Genellikle kadınlarımızda adet günlerinin bir hastalık hali olarak kabul edildiğini biliriz. Hatta kadının bugünlerde kendini pis, kirli, dokunulmaz hissettiği de bir gerçektir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Aksine kadının düzenli ve dengeli adet görmesi sağlıklı olduğunu gösterir. Ancak aşırı kanamaya neden olmamak için bu günlerde kadının kendini ağır işlerde yormaması gerekir. Bugünlerde kadının yıkanmasında hiçbir sakınca yoktur. Aksine ne kadar temizliğine özen gösterirse o kadar iyidir. Adet kanının pis olduğu düşüncesi de çok yanlıştır. Bu çok normal bir kandır. Rahim içini kaplayan mukozayla birlikte akıp gitmesi de doğaldır. Ancak temizlik açısından adet döneminde kadının sık sık pet değiştirmesi, tampon kullanıyorsa bunu uzun süre içerde tutmaması gerekir.



Yazarın Tüm Yazıları