Kızılcahmam ve Çamlıdere’de organik bal üretimi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kızılcahmam ve Çamlıdere’de organik bal üretimi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00

Türkiye’de ilk kez uygulanan Organik Bal Üretimi projesi, Çamlıdere’ye bağlı Dört Konak köyünde düzenlenen törenle tanıtıldı. Törende konuşan İl Tarım Müdürü Mustafa İslamoğlu, proje ile köyden kente göçü durdurarak, bölge halkına istihdam sağlayacaklarını söyledi. Proje kapsamında 79 çiftçiye uluslararası sertifikasyona sahip organik kovan ve arıcılık malzemeleri verildi.

ANKARA Arı Yetiştiricileri Birliği, Ankara Valiliği ve İl Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Organik Bal Üretimi" Projesi, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nden sağlanan kaynakla Ankara’nın Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinde hayata geçirildi. Projenin hayata geçirilmesi dolayısıyla Çamlıdere ilçesine bağlı Dört Konak köyünde düzenlenen törende konuşan Ankara İl Tarım Müdürü Mustafa İslamoğlu, projenin Türkiye’de ilk defa uygulandığını vurguladı.

İSTİHDAM SAĞLANACAK

Çamlıdere’de bulunan 65 bin dönümlük arazinin, fiziki ve iklim koşulları nedeniyle ancak 3 bin 600 dönümlük bölümünde tarım yapılabildiğini anlatan İslamoğlu, proje ile köyden kente göçü durdurarak, bölge halkına istihdam sağlayacaklarını kaydetti. Proje kapsamında kendilerine başvuran 79 çiftçiye uluslararası sertifikasyona sahip organik kovan ve arıcılık malzemeleri verildiğini anlatan İslamoğlu, üretilecek balların, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının "Tarladan Sofraya Gıda Güvenliği" projesi kapsamında, son derece değerli olacağını açıkladı. Projenin hayata geçtiği Çamlıdere ve Kızılcahamam bölgesindeki arazilerde zirai tarım olmadığını ve sanayi bölgesi bulunmadığını ifade eden İslamoğlu, şöyle devam etti:

ORGANİK KOVANLAR

"Bu bölge sahip olduğu fiziki koşullan nedeniyle son derece değerli ve doğal. Belirlediğimiz köylerde, arıcılıkla uğraşan çiftçi ailelerinin hepsinin elinde bin 515 adet canlı arı kolonisi var. Bu kovanların tümü tarafımızdan organik kovanlara dönüştürülmüştür. Proje bir sertifikasyon kuruluşu tarafından kontrol edilmektedir. Belirlediğimiz bu havzalardaki amacımız, organik kovan sayısını en az 6 bine çıkararak, bu kırsal alanlarda var olan göçü, geriye çevirmek, istihdam oluşturmak, zengin doğadan elde edilen kaliteli, organik polen ve organik balı, tüm insanlarımıza yedirmektir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!