Kızartma sağlıklıdır ancak...

Bunu ben değil, Yunanlı yemek araştırmacısı Nikos Psilakis söylüyor.

Binlerce yıldır mutfaklarında kullandıkları zeytinyağını, tabiatın onlara verdiği eşi benzeri bulunmaz, muhteşem bir armağanı olarak gören Yunan toplumu, kızartma yağı olarak da hep zeytinyağını kullanıyor. Çünkü 200-250 derece gibi yüksek sıcaklığa dayanabilen ve bu sıcaklıkta bile yapısı bozulmayan tek yağ zeytinyağıdır. Hatta aynı zeytinyağında 3-5 kez kızartma yaparsanız bile, yağın vitaminlerinin %50-30 oranında değişmeden kalacağını iddia ediyorlar. Bir başka ilginç nokta ise; zeytinyağında kızaran yiyeceklerin, diğer bitkisel yağ kızartmasından daha az yağ emeceği iddiaları. Dolayısıyla zeytinyağında yapılan kızartma; daha az kalori, daha çok vitamin demektir.

İnce Noktalar

İsterseniz şuruplu tatlılar için hazırlayacağınız şerbeti; 1 su bardağı toz şeker, 1/2 su bardağı bal, 1 su bardağı su ve 2 yemek kaşığı limon suyuyla hazırlayın.

HAFİF VE KEYİFLİ

Kabak püreli tavuk

Yapılışı:

Öncelikle kabakları iyice yıkayıp, kabuklarını soymadan sadece saplarını kesip, birer santimlik kalınlıkta halka halka doğrayalım. Orta boy bir tencereye 2 bardak ılık su koyup, doğranmış kabakları içine aktarıp, 1 çay kaşığı tuz ilavesiyle haşlanmaya bırakalım. Sonra da iyice yumuşayan kabakları ocaktan alıp, suyunu süzdürüp, bir mutfak robotunda püre oluncaya kadar çekelim. Şimdi teflon bir tencereye zeytinyağını ve unu birlikte koyup, bir tahta kaşıkla, orta ateşin üzerinde, un hafifçe sararana dek, 1-2 dakika kadar kavuralım. Hemen üzerine püre edilmiş kabakları, tuz, karabiber ve sütü ekleyip, sık sık karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye dek 5-6 dakika pişirelim. Öte yandan bir tavaya sıvıyağı koyup, kızdıralım. Hafifçe dövüp, incelttiğimiz tavuk göğüslerinin her iki tarafına tuz ve karabiber serpip, kızgın yağda önlü arkalı kızartalım. Şimdi servis tabağına kabak püreyi yayalım. Üzerine kızarmış tavukları yerleştirelim. Kırmızı köz biberle dekor yaparak servise sunalım. Isterseniz maydanozu çok az sıvıyağda kavurarak dekorunuzu daha da renklendirebilirsiniz.

4 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk göğsü (hafifçe dövebilirsiniz)

4 adet orta boy kabak (dolmalık, yeşil kabak)

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı un

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz, karabiber, acı pul biber

Kızartmak için

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Süslemek için

2-3 adet közlenmiş kırmızı biber (konserve olabilir)

Taze peynirli salata

Yapılışı:

Öncelikle rokaları ya da ıspanak yapraklarını iyice yıkadıktan sonra süzdürüp, iri parçalar halinde doğrayalım. Mümkünse elinizle parçalayın ki, vitamin kaybı daha az olsun. Öte yandan domatesleri yarım ay şeklinde, kalın dilimler halinde doğrayalım. Bir taraftan da, taze tuzsuz peynir ya da mozzerella peynirini de yarım ay şeklinde doğrayarak hazırlayalım. Şimdi bir salata tabağını önümüze alarak, en alta yıkanmış, süzülmüş ve doğranmış roka ya da ıspanak yapraklarını dizelim. Üzerine domates ve peynir dilimlerini yerleştirelim. Kenarlara tuzlu galeta ya da krakerleri oturtalım. Artık sos için bir kasenin içinde; zeytinyağı, limon suyu, tuz ve fesleğeni karıştırıp, iyice çırpalım. En sonunda bu sosu salatanın üzerine gezdirerek servise sunalım.

4 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi

150-200 gr taze tuzsuz peynir (veya mozzerella peyniri)

2 demet roka (veya ıspanak yaprakları)

3 adet orta boy domates

4-5 adet çubuk kraker

Sos için

1 kahve fincanı sızma zeytinyağı

1 adet limon suyu

1 tatlı kaşığı toz fesleğen (veya taze fesleğen)

1 çay kaşığı tuz
Yazarın Tüm Yazıları