Kıyma makinesi

CHP Genel Merkezi, Şişli İlçe Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, yurtiçi gezilerinde ‘rüzgarlanması’ üzerine ilk tedirginliğini ortaya koydu.

Bir süredir Genel Merkez’in talimatı doğrultusunda yayınlanması beklenen ilk tepki CHP İstanbul İl Başkanı Şinasi Öktem imzasıyla kamuoyuna duyuruldu. Sarıgül’ün genel başkanlık yarışında desteklemediğini açıklanan bildiriye Adalar

hariç 31 ilçe başkanının imza verdiği görüldü. Bu bildirinin bir benzerinin de il başkanları tarafından yayınlanacağı bildiriliyor.

Bildiride ‘Bir belediye başkanının, kamu görevlisi olarak taşıdığı sorumluluğu bir kenara bırakarak, belediye hizmetleri için ayırması gereken zamanı, kaynağı, partiçi mücadeleye harcaması etik değildir’ deniliyor. Başta Baykal olmak üzere parti yönetiminin sürekli iç hesaplaşmaya çekilmesin AKP hükümetine karşı verilen ve daha da verilecek olan mücadeleyi ikinci plana düşürmeye Sarıgül’ün hakkı olmadığı vurgulanıyor.

Bildiriyi hemen yanıtlayan Sarıgül ise tatil günlerinde Türkiye’yi dolaştığını, görevini aksatmadığını, CHP’nin artık tek başına iktidar olması gerektiğini söylüyor. Genel Merkeze açıkca bayrak açan, tabandan destek görmese bu mücadeleye girmeyeceğini belirten Sarıgül, ‘Benim mücadelem şudur; partimle uzlaşma istiyorum. Açılımcı ve katılımcı olacağım. Sosyal demokrasi anlayışını halka indireceğim. Mayası temiz olan arkamdan gelsin’ diye iddiasını ortaya koyuyor.

Genel Merkez’in baskısına karşın birçok milletvekili ve delegenin Sarıgül’le temas halinde olduğu biliniyor.

Genel Merkez yönetimi ise Sarıgül’ü her ne kadar ‘ciddiye almaz’ görünse de, yaptığı gezilerde tabandan Sarıgül’e destek verilmesi karşısında tedirginliğini bu tür bildirilerle gösteriyor.

Sarıgül’ün, 10 Ekim’de Trakya gezisine çıkacağı öğrenildi.

CHP KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR

CHP’
de gözler, milletvekilleri Ahmet Ketenci, Mehmet Tomanbay ve Hasan Aydın’ın ihraç talebini görüşecek Yüksek Disiplin Kurulu’na çevrilirken, Ertuğrul Günay’ın durumu için Ankara’dan İsmail Çoluk şunları yazıyor:

CHP yönetimi parti suçu işleyenler için kıyma makinasının düğmesine basmış durumda. Bu kıyma makinasine girenlerin bir tanesi de Sayın Ertuğrul Günay... Bu yönetim, CHP tüzüğünün ilkelerine uymuyor ve partiyi eritiyor. Kesin ihraç talebi ile İl Disiplin Kurulu’na sevkedilmesini protesto ediyorum’ diyor.

TEKİRDAĞ KONGRE İSTİYOR

Örgütlerde görülmeye başlanan kongre istemlerine karşı yaşanan bir gelişmeyi Tekirdağ’dan bir grup partili anlatıyor:

CHP Tekirdağ Belediye Başkanlığını, İl Başkanı Aydın Kurban’ın basiretsiz, Genel Merkez’in dar kadrocu anlayışının temsilcisi olarak AKP’ye kaptırdık. Kurban partide Genel Merkez’e karşı bir hareket başlayınca 63 kişiyi partiden attırmak istedi ancak İl Disiplin Kurulu bu talebi reddetti. Bunun üzerine bizler, kongreye gidilmesi için 370 delegeden 198’nin imzasını topladık. İl Başkanı imzalarımızı kabul etmeyince Genel Merkez’e gönderdik. Genel Merkez de ‘gereği yapılmak üzere’ imzaları yeniden Tekirdağ’a gönderdi. İl örgütü şaşkın; Tekirdağ Milletvekili Erdoğan Kaplan (ilk başta 28’ler hareketi içindeydi) ile Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, yasal olarak mümkün olmasa da imzaları geri aldırmak üzere delegelere baskı yapmaya başladılar. Bunun bir taban hareketi olduğunu görmezlikten geliniyor. İl başkanı hesap vermekten kaçamaz. Kongre kararı vermezse yargıya gideceğiz aynı Kurultay’a yapılan itiraz gibi... Lüleburgaz’da kongre kararı alınırken Tekirdağ’da neden korkuluyor. Amasra’da kongre kararının mahkemece alındığı neden dikkatlerden kaçırılıyor?’

CHP’de sıcak günler başlıyor.

Yunanlılara helal olsun

İSTANBUL Şehir Tiyatroları’ndan emekli sanatçı Yalçın Akçay konuşuyor:

Akıllara sığmayacak bir 2004 olimpiyat açılışı yaptılar. Yunanlılara bir helal olsun daha bizim Karagöz’ü ne güzel sundular. Yunanlıların tasvirleri, haraketleri, sahnesi ve saz heyeti muhteşemdi.

1990’da Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Devlet Geleneksel Türk Tiyatrosu Topluluğu’ kuruldu. Geçen 14 yıl içinde en az 14 kere 8 veya 10 sanatkar kadrosu talebinde bulundum; sonuç sıfır. Ustalar birer birer hakkın rahmetine kavuşuyor. Ben 70’ine geliyorum. Bir iki genç yetişti. Hiç olmazsa onlara sahip çıkılsın. Bu topluluğa kadro tahsisini gerçekleştirenler tarihe geçecektir.

Faso fiso

VAN ortaçağın başına buyruk kent devletleri gibi Türkiye Cumhuriyetinin sınırları içerisinde değil sanki. Vatandaş olarak tedirginim çünkü olmadık yerlerde fazlasıyla görünen devleti asıl olması gereken yerde göremiyorum.Van’daki karakol baskını devletin varlık ve yokluğu sınavıdır. Toplumun her kesimi olarak, bu olayın açıklığa kavuşturulmasını, daha demokratik, özgür bir gelecek adına izlemeliyiz. Van ikinci Susurluk’tur ve hükümet Susurluk’a fasa fiso diyenlerin akıbetini unutmamalıdır. Düzgün DEMİRER

Frene GPRS

BEN bir elektronik mühendisiyim. TIR filolarında olan ve TIR’ın nerede olduğunu gösteren GPS-GPRS sistemleri var ve fiyatı 500 É lar civarındadır. Bu demiryollarına birisi söylesin bunlardan takarlarsa merkezdeki kontrolör trenlerin birbirlerine ne kadar yakın olduğunu anında görür ve sistemi direk durdurur. Bunun için sahaya bir şeyler takmaya gerek yok. Neden acizlik, bu konularda çözüm üretecek adamları yok mu?

Herhangi bir elektronik mühendisi bunu bilir. Cengiz GÜLER

MESAJ PANOSU

FATİH’
teki birçok türbeden mimari özelliği bakımından Fatih Hüsrevpaşa Türbesi farklıdır. İstanbul Fethi’ne katılan askerlerin mezarları yanında ayrıca türbede yatan Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa, Suriye’de uzun yıllar Valilik yapmış bir devlet adamıdır. Türbenin etrafına çöp ve moloz dökülüyor; Fatih Belediyesi’ni ikaz etmeme rağmen temizlik yapılmıyor. İstanbul Türbeler ve Müzeler Müdürlüğü ödenek yok, bakım yapamayız, diyor.

Fahri SARRAFOĞLU

GÜNÜN SÖZÜ

‘Yabancı ilaç tekelleri, 50 seneden bu yana Türk insanının sağlığını sömürüyor. Fiyatlar konusunda otorite (Sağlık Bakanlığı) zaafı vardır.

(Çağdaş Eczacılar Derneği Genel Başkanı Rıfat Güney)
Yazarın Tüm Yazıları