Yarının Kadın Yıldızları’nın bir hayali var

Güncelleme Tarihi:

Yarının Kadın Yıldızları’nın bir hayali var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2018 13:20

23 Mayıs-12 Haziran arasında klasik müziğin dünyaca ünlü isimlerini ağırlayacak 46. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl son derece anlamlı bir proje başlattı: Yarının Kadın Yıldızları. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) desteğiyle hayata geçirilen projeye izleyiciler de 28 Mayıs’taki konser için bilet alarak destek olabilecek. Proje kapsamında jüri tarafından seçilen 14 üstün yetenekli kadın müzisyenin gelecek hayallerini dinledik.

Haberin Devamı

KENDİME AİT BİR ARP İSTİYORUM
Alara Acar/arp
1995 yılında İzmir’de doğdu. Arp eğitimine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda başladı. 2014’ten bu yana Almanya’nın Weimar şehrinde Hochschule für Musik Franz Liszt Weimar’da eğitim görüyor.
Gelecek hayali: “Öncelikle İKSV’ye çok teşekkür ederim. Yurtdışında okuyan birçok müzisyen arkadaşım gibi ben de maalesef devlet desteği alamamaktayım. Müzisyen olarak en büyük hayalim kendime ait bir arpımın olması ve dilediğim kadar çalışabilmek. Öğrenciliğim bittiğinde arpsız kalacağım gerçeği beni çok endişelendiriyor. Sevdiğim müzisyen arkadaşlarımla uzun soluklu bir oda müziği topluluğu içinde çalmak, birlikte Türkiye’de ve yurtdışında konserler vermek de en büyük hayallerim arasında. Benim için müzik paylaştıkça ve birlikte emek verdikçe güzel ve heyecan verici.

Haberin Devamı

KENDİ MÜZİĞİNİN PEŞİNDE
Aslı Su Kurtuluş/flüt
1997’de Bursa’da doğdu. Nice Konservatuarı’nda D.E.M programında Sibel Pensel ile flüt eğitimine devam ediyor.
Gelecek hayali: “Hayalim barok müziğinden kontanparan müziğine uzanan klasik batı müziğini harmanlayıp kendi müziğimi ortaya çıkarmak ve bunu en iyi şekilde diğer insanlara sunabilmek. Yarının Kadın Yıldızlar Destek Fonu bu yolda yürümeme finansal açıdan büyük katkı sağladı ve bunun için TSKB’ye çok teşekkür ederim.”

MÜZİK EĞİTİMİ ÇOK UZUN BİR YOL
Deniz Ayşe Birdal, viyolonsel
1996 İstanbul doğumlu. 13 yaşında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda ilk çello derslerine başladı. Galatasaray Lisesi’ne ve yarı zamanlı konservatuar eğitimine devam etti. 2012’de Mozarteum’un Leopold-Mozart Üstün Yetenekli Gençler Enstitüsü’ne tam not ile kabul edildi. 2013 yılından beri lisans öğrenimine Prof. Julius Berger devam ediyor.
Gelecek hayali: “Yedi yıldır yurtdışında müzik eğitimi alıyorum. Avusturya, Fransa ve Almanya’da. Gelecek hayalim, bilinen repertuarın dışında kendi bestelerini ve emprovizasyonlarını da çalan; insana dair, doğaya dair, varoluşa dair hissettiklerini, düşündüklerini besteleriyle ve kendine ait sesiyle duyurabilen bir sanatçı olabilmek. Müzik eğitimi çok uzun bir yol. Bu ve bunun gibi projeler çok, çok kıymetli.”

Haberin Devamı

Yarının Kadın Yıldızları’nın bir hayali var


ÖĞRENDİKLERİMİ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTERİM
Denizsu Polat, viyola
1998 Ankara doğumlu. Hacettepe Devlet Konservatuarı’ndan sonra Salzburg Mozarteum’da eğitimine devam ediyor. 2018 Anton Rubinstein Viyola Yarışması’nda finale kaldı.
Gelecek hayali: “Benim en büyük hayalim eğitimi bu üniversitede sürdürebilmekti, bundan sonraki en büyük hayalim de öğrendiklerimi gelecek nesillere aktarmak ve ülkemi dünyada en iyi şekilde temsil etmek. Bugüne kadar beni destekleyen herkese çok teşekkür ederim.”

MÜZİK EĞİTİMİ SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTERİM
Ezgi Göktürk, piyano
1997, İskendurun’da doğdu. 2016’da Helsinki University of Arts Sibelius Academy’e Erasmus öğrencisi olarak kabul edildi. Lisans eğitimine de orada devam etmek için okulun sınavlarına girdi, birincilikle kazandı. Halen eğitimini burada sürdürüyor.
Gelecek hayali: “En büyük hayalim iyi bir müzisyen olmak. Ayrıca iyi bir pedagog olmak ve bunu Türkiye’de müzik öğretmek isteyen bütün müzisyenlere yaymak istiyorum. Türkiye’de müzik alanındaki eğitim sistemiyle ilgili büyük değişiklikler yapmak istiyorum ve Yarının Kadın Yıldızları projesi ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın destekleri sayesinde gözlem açısından olabileceğim en iyi yerlerden biri olan Helsinki’de okuyorum.”

Haberin Devamı

SAHNEDE ASLINDA HEP YALNIZIZ
Ezgi Sarıkçıoğlu, keman
1994 yılında Adana’da doğdu. 10 yaşında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’na girdi. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan Doç. Sevil Ulucan Weinstein’ın keman sınıfı, lisans bölümünden birincilikle mezun oldu. Eğitimine Londra’daki Royal College of Music’in Master of Performance programında, Prof. Itzhak Rashkovski’nin sınıfında devam ediyor. 
Gelecek hayali: “Küçük bir çocukken uzaklardan buralara (Londra) gelip yalnız başıma mücadele vereceğimi hiç düşünmemiştim. Sahnede aslında hep yalnızız. Bizimle beraber olan tek şey ise inancımız, azmimiz ve umudumuz. Hayat sahnesinde bir kadın olarak verdiğim bu mücadelede kendimi ve ülkemi en iyi şekilde temsil edeceğimi biliyorum. Beni yalnız bırakmayan İKSV’ye ve beni bu ödüle layık bulanlara teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

BU BURS BENİM İÇİN DÖNÜM NOKTASI
Ezgi Su Apaydın, keman
1997 yılında Adana’da doğdu. Keman eğitimine altı yaşında Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladı, 2015’te Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Lisesi’nden mezun oldu. Almanya’nın Essen kentinde bulunan Folkwang Sanat Üniversitesi’nde, Prof. Mintcho Mintchev’in sınıfına başvuran 150 kişi arasından birinci seçilip lisans eğitimine başladı, şu an üçüncü sınıfta. 2017’de Ankara’da düzenlenen I. Suna Kan Keman Yarışması’nda üçüncülük ve ‘Türk Eserini En İyi Seslendirme’ ödülünün sahibi.
Gelecek hayali: “Gelecekle ilgili hayalim: Türkiye’nin adını bütün dünyaya sanatımla duyurmak. Prof. Minço Minçev’in öğrencisi olarak okuduğum Essen Sanat Akademisi’nden mezun olup, dünyaca ünlü başka bir hocanın sınıfında master yapmak. Prestijli yarışmalara katılmak. Şu ana kadar eğitimimi ailemin büyük fedakârlıklarıyla devam ettirdim, fakat son ekonomik gelişmeler sebebiyle büyük bir çıkmaza girdik. Üç yıl kullandığım kemanın parasını dahi ödeyemedik. Kazandığım bu burs benim için gerçekten dönüm noktası. Bana tekrar hayallerimi gerçekleştireceğime dair umut verdi.”

Haberin Devamı

KONTRBAS İLE MÜZİK HAYATIM FARKLI BİR YOLA GİRDİ
Gizem Sözeri, kontrbas
1996 Ereğli doğumlu. Müzik hayatına küçük yaşta kemanla başladı. 2007’de Hacettepe Devlet Konservatuvarı Kontrbas Sanat Dalı’na seçildi. Kontrbas ile müzik hayatının farklı bir yola girdiğini söylüyor ve “Erkeklerin daha avantajlı olabileceği bu enstrümanda çok daha fazla çaba ve fedakârlık gerektirdiğini bilerek çalışmalarıma devam ediyorum” diyor. 
Gelecek hayali: “Bir Türk kızı olarak dünyanın her yerinde müziğimi yaparak insanların beğenisini kazanmak, memnuniyetlerini kalbimde hissetmek daha sonrasında ise ülkemin çocuklarının yeteneklerini keşfedip onları yetiştirmek bu hisleri onlara da yaşatmak en büyük hayalim. Beni hayallerime bir adım daha yaklaştıran İKSV ve TSKB’ye teşekkür ederim.”

ÖĞRENDİKLERİMİ GENÇLERLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM
Gülin Ataklı, obua
1998 İstanbul doğumlu. İş Sanat’ın Meriç Soylu anısına düzenlediği Parlayan Yıldızlar serisinde resital verdi, Meriç Soylu Ödülü’nü almaya hak kazandı. Lisans eğitimine Hochschule für Musik und Theater Münih’te Prof. François Leleux’nün sınıfında devam ediyor. 
Gelecek hayali: “Beni en çok heyecanlandıran en büyük hayalim lisans eğitimimi Almanya’da gerçekleştirmekti. Geleceğim için hayaller kurduğum zaman kendimi dünya sahnelerinde aktif olarak konserler veren bir orkestracı ve solist olarak görüyorum. Çünkü müziğin içinde olmaktan ve onu yaratmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Özellikle Almanya’da bulunan köklü orkestralardan birinde çalışabilmeyi ve müziği keşfetmeye devam etmeyi çok istiyorum. Ülkemi ve kültürümüzü başarıyla temsil etmeyi aynı zamanda da öğrendiklerimi ileriki zamanlarda yeni yetişen gençlerle paylaşabileceğim bir platform oluşturmayı hedefliyorum.”

ARPLA YAPILABİLECEK MÜZİĞİN SINIRLARI ÇOK GENİŞ
Güneş Hızlılar, arp
1995 İstanbul doğumlu. Henüz 22 yaşında olmasına rağmen önemli müzik otoriteleri tarafından “Derin müzikal bir zekaya sahip, bugünkü arp dünyasının en büyük yeteneklerden biri” olarak tanımlanıyor. 2015 yılı itibariyle eğitimine burslu olarak Mozarteum University of Salzburg’da Prof. Stephen Fitzpatrick’in sınıfında devam ediyor. 
Gelecek hayali: “Geleceğe dair hedefim, arp enstrümanıyla yapılabilecek müziğin sınırlarının aslında ne kadar geniş olduğunu göstermek, bu enstrümanın da konser programlarında piyano ya da keman kadar sıklıkla yer almasını sağlamak. Ülkemi yurtdışında başarıyla temsil etmek ve tüm dünyada konserler vermeyi hedefliyorum. Gelecekte de deneyimlerimi genç nesil ile paylaşmak, onlara da motivasyon kaynağı olmak istiyorum. Yarının Kadın Yıldızları’ndan biri olarak seçilmek benim için büyük bir onur. İKSV ve TKSB, bizleri hayallerimize bir adım daha yaklaştırıyor.”

İYİ BİR ODA MÜZİĞİ SANATÇISI OLMAK İSTİYORUM
İdil Yunkuş, keman
2002 Mersin doğumlu. Ulusal Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın başkemancısı olan Yunkuş, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladığı eğitimini halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Çiğdem İyicil ile sürdürüyor.
Gelecek hayali: “Gelecekte iyi bir oda müziği sanatçısı olup ülkemi en iyi şekilde temsil etmek istiyorum. Her zaman yanımda olan aileme beni yetiştiren öğretmenlerime ve bize inanarak bana ve arkadaşlarıma bu imkânları sağlayan İKSV’ye en içten teşekkürlerimi sunarım.”

MÜZİK HEP İÇİMDE
Ramona Kemmer, piyano
2001 İstanbul doğumlu. Alman Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi olan Ramona, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda Prof. Eser Bilgeman Şakir’in öğrencisi olarak yarı zamanlı sertifika programında müzik eğitimine devam ediyor.
Gelecek hayali: “Benim hayalim insanlar, hayvanlar ve tüm canlılar için faydalı çalışmalar yapmak. İleride her ne yaparsam yapayım müzik hep benimle olacak, çünkü müzik hep içimde. Müziğin fizik, matematik ve edebiyat ile birlikte yürümesi gerektiğini düşünüyorum. Müziği çalmanın ötesinde müziğin içindeki derin anlamı yakalamak benim için çok önemli. Bu sebeple, hayalim aynı zamanda müzik ve kültür tarihi üzerine kapsamlı bilgi sahibi olmak. Bu sene Salzburg Mozarteum’da ustalık sınıfına katılacağım. Bu konuda beni destekleyen İKSV ve TSKB’ye çok teşekkür ediyorum.”

HAYALİM MÜZİĞİMİ HERKESLE PAYLAŞMAK
Sesim Bezdüz, keman
1997 Mersin doğumlu. Keman eğitimine altı yaşında, Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladı. Babası opera sanatçısı Bülent Bezdüz. Eğitimine Brüksel Kraliyet Konservatuvarı’nda Prof. Veronique Bogaerts ve Frédéric d’ Ursell ile devam ediyor. 
Gelecek hayali: “Hayalim ilerde iyi bir solist olmak ve müziğimi herkesle paylaşabilmek. Bu projeye dahil olduğum için gerçekten çok mutluyum. İKSV’ye ve gençlere destek olan tüm kurumları yürekten kutluyorum.”

İYİNİN VE UMUDUN BİR PARÇASI OLABİLMEK
Ülker Tümer, viyolonsel
1998 Adana doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda Dilbağ Tokay’ın viyolonsel sınıfında lise eğitimini tamamladı. Üniversite eğitimini Jean Guihen Queyras ile Freiburg Musik Hochschule’de sürdürüyor. 44’üncü İstanbul Müzik Festivali’nde ‘4CELLOS’ ekibiyle sahne aldı.
Gelecek hayali: “Küçük yaşta gelecekte beni nelerin beklediğinden habersiz seçtiğim bu uzun ve meşakkatli yolun, Türkiye’de kadın ve genç bir sanatçı olarak, iyinin ve umudun bir parçası olabilmek adına bir şans olduğunu bugün İKSV sayesinde daha iyi anlıyorum. Beğendiğim ve ilham veren müzisyenlerle birlikte müzik yapabilmek, aynı zamanda solo kariyerimde olabildiğince ilerleyerek yurt içi ve yurt dışında konserlerde yer alabilmek, kendimi her yönden geliştirerek Türkiye’ye gelip birikimlerimi paylaşmak, aktarmak ve Türkiye’nin aydınlık geleceğinde rol oynamak en önemli hedeflerim arasında.”

SEÇİCİ KURUL: İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak (başkan), keman sanatçısı Hakan Şensoy, piyanist Muhiddin Dürrüoğlu, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav. 

Yarının Kadın Yıldızları konseri, Türkiye’nin ilk ‘harika çocuğu’ usta piyanist İdil Biret’in de katılımıyla 28 Mayıs Pazartesi akşamı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekliştirilecek. Bilet fiyatları 500 ile 30 (öğrenci) TL arasında değişen konserin tüm geliri projeye aktarılacak. Konserden önce yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde, Trakya Tıp Fakültesi öğrencisi ve kök hücre araştırmacısı İnci Kadribegiç ile Yale öğrencisi ve Nobel’e İlk Adım Fizik Ödülü sahibi Zeynep Karacan kişisel başarı hikâyelerini anlatacak.

BAKMADAN GEÇME!