Türkiye’nin ilk yeraltı müzesi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk yeraltı müzesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2018 23:26

Türkiye’nin ilk yeraltı müzesi Kapadokya’da kuruluyor. 57 bin metrekare alanı olan müzenin kayalarını oyma işlemi tamamlandı. 2019 yılı Aralık ayında bitirilmesi planlanan müze sergileme sistemi ile de bir ilk olacak.

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı son dönemde pek çok özel müzeye imza attı. Hatay Mozaik Müzesi, Urfa Arkeoloji Müzesi, Zeugma Müzesi, Troya Müzesi ülke turizmine artı değer kazandırıyor. Önümüzdeki yıl açılması planlanan Kapadokya Müzesi de pek çok ilki bir arada barındırıyor. Bölge müzesi olarak doğal kayalardan oyulma yeraltı müzesi inşaatına geçtiğimiz yıl başlandı. Kültürel varlıklar olarak kabul edilen doğal peri bacaları arasında hizmet verecek olan ‘Kapadokya Müzesi’, Erciyes, Hasan Dağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lavların oluşturduğu tüf kayalar oyularak yapılıyor. Betonarme yapının kullanılmadığı doğal yapısı ile dünyada bir ilk olacak müze 7 bin metrekare kapalı, 50 bin metrekare açık alana sahip olacak. Üzerinde endemik tür bitkilerin olduğu 1870 metrekare çatı alanı olacak. 436 metrekare konferans salonu, 1400 metrekare sergi alanı, 700 metrekare eser depolama alanı ile 3678 metrekare otopark alanı bulunacak.

Haberin Devamı

DEMİR, ÇİMENTO YOK

Demir, çimento gibi modern inşaat malzemeleri kullanılmadan oluşturulan müzenin sıcaklığı ortalama 21 derece olacak. Bu nedenle eserleri sıcak / soğuk dengesine karşılık müze içinde sıcaklık düzenleyici klimalar, iklimlendirme ve nemlendirme cihazlarına ihtiyaç duyulmayacak. Kapadokya Müzesi’nde, neolitik dönemlerden itibaren Anadolu coğrafyasında yer alan medeniyetlerin Osmanlı son dönemine kadar ölü defin ritüelleri, mezar hediyeleri, mezar taşları ve lahitler, canlandırmalı sunumlar eşliğinde sergilenecek. Tabiat tarihi seksiyonunda 12 milyon yıl öncesine ait fosillerin yanı sıra inançlar, ritüeller, değişik canlı türleri ve Kapadokya bölgesi özel seksiyonu yer alacak.

SENEYE AÇILIYOR

Müze yetkilileri doğal yapısı, konumu ve sergileme mekanları ile dikkat çekici olacak müze için şunları söyledi: “Bölgenin müze konusundaki eksikliğini giderecek bir proje. Bölgemizde özel ve resmi müzelerimiz var.
Kapadokya açık hava müzesi ziyaretçileri oldukça etkiliyor. Yeni müze konsepti ile dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. Önümüzdeki yıl sonunda müzeyi ziyarete açabileceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!