Türk sinemasının 'Yunus Emre'siydi

Güncelleme Tarihi:

Türk sinemasının Yunus Emresiydi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 22:55

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden oyuncu ve yapımcı Hakan Balamir bugün toprağa veriliyor. ‘Yunus Emre’, ‘14 Numara’ ve ‘Gramofon Avrat’ gibi filmlerin ödüllü oyuncusu 72 yaşındaydı.

Haberin Devamı

TÜRK sineması en karizmatik isimlerinden birini, oyuncu ve yapımcı Hakan Balamir’i kaybetti. Balamir önceki gün İstanbul’da vefat etti. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) nedeniyle tedavi gören sanatçı 72 yaşındaydı. Balamir bugün Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

1945 yılında İstanbul’da dünyaya dünyaya gelen Hakan Balamir sinema kariyerine 1972 yapım ‘Bir Aşk, Bir Ölüm’ filmiyle başladı. 1974 yılında başrolde oynadığı ‘Yunus Emre’ adlı sinema filmindeki rolü ile ‘11. Antalya Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı. 1975 yılında Yaşar Kemal’in aynı adlı romanından uyarlanan Memduh Ün’ün yönettiği ‘Ağrı Dağı Efsanesi’ adlı filmde Fatma Girik ve Hayati Hamzaoğlu ile birlikte oynadı. 1977 yılının sonunda İngiltere’ye giderek Londra’da sinema okulunda okudu. 1982 yılında Ömer Kavur’un yönettiği ‘Göl’ filminde Müjde Ar ile birlikte oynadı. Sinema Oyuncuları Derneği’ni kurarak başkanlığını yaptı.

1985 yılında ‘Hakan Film’i kurarak yapımcılığa başladı. Aynı yıl yapımcılığını üstlendiği ve yönetmenliğini Sinan Çetin’in yaptığı ‘14 Numara’ adlı sinema filmindeki ‘Arap’ karakteri ile 22. Antalya Film Festivali’nde ikinci kez ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü kazandı. Kariyeri boyunca Lütfi Akad, Atıf Yılmaz, Süreyya Duru ve Memduh Ün gibi yönetmenlerle çalışan sanatçının rol aldığı filmler arasında ‘Üç Halka 25’, ‘Rumuz Goncagül’, ‘Gramofon Avrat’ ve ‘Dilan’ bulunuyor.

Türk sinemasının Yunus Emresiydi

SEVENLERİ YASTA
Türkan Şoray: “Bir meslektaşımı daha kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim. Hakan Balamir, benim çok değerli bir dostumdu. Birlikte, ‘Namus Borcu’, ‘Mahpus’, ‘Rumuz Goncagül’, ‘Yüreğimde Yare Var’ ve ‘Gramofon Avrat’ filmlerini çevirdik. Çok güçlü bir aktördü. Allah’tan rahmet diliyorum.”

Filiz Akın: “Üzgünüm, dönem arkadaşlarımızdan bir ustayı daha kaybettik. Güzel filmler bıraktı ardında. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.”

Fatma Girik: “Hakan Balamir ile fazla tanışıklığımız yoktu ama onunla iki tane filmde birlikte çalışmıştık. Memduh Ün’ün ‘Ağrı Dağı Efsanesi’ filmi ve Atıf Yılmaz’ın ‘Kuma’ filmi. İyi bir insandı. Kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Ailesine başsağlığı diliyorum.”

Hülya Koçyiğit: “Değerli arkadaşım Hakan Balamir’i kaybetmiş olmanın üzüntüsü içerisindeyim. Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine sabırlar diliyorum. Işıklarla uyu arkadaşım.”

Perihan Savaş: “Ben Hakan Balamir’le hiç çalışmadım ama birlikte çok vakit geçirdik. Antalya Film Festivali’nde, aynı sene o en iyi erkek oyuncu ödülünü almıştı, ben en iyi kadın oyuncu ödülünü almıştım. Özel, işine saygılı çok güzel bir insandı. Son zamanlarda sinemaya küstüğü için uzak durdu. Keşke sinemaya küsmeseydi diye düşünüyorum şimdi. Çok üzüldüm.”

İbrahim Tatlıses: “En az 10 yıldır bu değerli üstattan bahsedilmiyor, yani hatırlanmak için illâ ölmek mi lazım... Allah hiç kimseyi kimsesiz bırakmasın. Şöhretken pof pof pof, hafif bir sendelenmeye gör, işte ne oluyorsa o zaman oluyor arkadaş. Bu mudur yani? Ah benim yakışıklı ağabeyim ah. Mekânın cennet olsun Hakan Balamir.”

BAKANDAN MESAJ
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da Hakan Balamir’in vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bakan Avcı mesajında “Türk sinemasının değerli ismi Hakan Balamir, usta oyunculuğuyla sinema tarihimizde ve kültürel hafızamızda özel bir yere sahiptir. Oyunculuğunun yanı sıra yapımcı olarak da Türk sinemasına kıymetli katkılarda bulunan Balamir, her zaman saygıyla, özlemle yâd edilecektir. Merhuma rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine, sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

BAKMADAN GEÇME!