Tarihi istasyon müzikhol oldu

Güncelleme Tarihi:

Tarihi istasyon müzikhol oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2018 22:12

2. Abdülhamit döneminde yaptırılan Hicaz Demiryolu’nun son durağı olan Medine İstasyonu, yıllarca kaderine terk edildikten sonra şimdi açık hava müzikholüne çevrildi. Mekânda Batı müziği eşliğinde animasyon gösterileri izlemek mümkün.

Haberin Devamı

SULTAN 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan ve döneminde her yıl binlerce kişiyi hac yolculuğuna çıkaran Hicaz Demiryolu’nun en önemli duraklarından biri Medine’ydi. Türkiye’nin tüm girişimlerine rağmen yeniden açılmasına izin verilmeyen Hicaz Demiryolu’nun aynı zamanda son durağı olan Medine İstasyonu, yıllarca kaderine terk edildikten sonra şimdi açık hava müzikholüne çevrildi. Her yıl yüzbinlerce Müslüman’ın ziyaret ettiği Medine’deki Mescid-i Nebevi’ye sadece bir kilometre uzaklıktaki istasyonun bahçesinden müzik ve eğlence sesleri yükseliyor.

İstasyon geçtiğimiz yıllarda restore edilerek müze olarak hizmete açıldı. Bir dönem Türk hacı ve umrecilerin ziyaret ettiği tren istasyonu, artık hacıların ‘ziyaret edilecek mekânlar’ listesinde yok. İstasyon şimdilerde çay bahçesi ve açık hava müzikholü olarak hizmet veriyor. Mekâna giriş kişi başı 10 riyal. Türk parasıyla yaklaşık 20 lira. Girişte Arapça Şirket-i Hicaz yazısı sizi karşılıyor. Girişte müze biletini kadın personel kesiyor. Satış reyonlarının arkasında yüzlerini göstermeseler de kadınlar çalışıyor. İçeride çocuklar için oyun alanları ve tarihi vagonlardan çevrilmiş büfeler var. Açık hava müzikholünü ziyaret edenler, akşam çay ve nargile keyfi içip, Batı müziği eşliğinde animasyon gösterilerini izliyor. Eski vagon ve lokomotifler restore edilerek oturma mekânları oluşturulmuş. Bazı vagonlardan yiyecek-içecek servisi yapılan mekânda alkol satılmıyor. İçeride ilginç meyve kokteyllerinin sunulduğu bar bile var.

Haberin Devamı

Tarihi istasyon müzikhol oldu

SON SEFERİNDE KUTSAL EMANETLERİ TAŞIMIŞTI

Hicaz Demiryolu, Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler tarafından defalarca bombalanmıştı. Medine müdafaası sırasında karşı karşıya geldiği İngiliz ajanı Lawrence tarafından ‘Çöl Kaplanı’ olarak anılan Garnizon Komutanı Fahrettin Paşa, 23 Mayıs 1916-7 Ocak 1919 arasında askerleriyle birlikte Medine’yi 2 yıl 8 ay savunabildi. Medine’deki kutsal emanetlerin yağma edileceğini anlayan Fahrettin Paşa, kutsal emanetleri trenle İstanbul’a gönderdi. İşte bu sefer, Medine’den İstanbul’a yapılan son tren seferi oldu.

BAKMADAN GEÇME!