Saraçhane’de sergilenecek

Güncelleme Tarihi:

Saraçhane’de sergilenecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2020 07:00

Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’ye yaptırdığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Londra’daki müzayededen satın alınan orijinal tablosu, Saraçhane’deki Başkanlık Binası’nda sergilenecek.

Haberin Devamı

Tablonun Türkiye’ye getiriliş hikâyesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, söz konusu tablonun satışa çıkacağını duymasıyla başladı. Müzayedede İBB’yi, Başkan Danışmanı ve Kurum Sözcüsü Murat Ongun ile Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka temsil etti. Ongun ve Alkanalka, müzayedeye telefonla katıldı. 226 eserin açık artırmaya çıkarıldığı müzayedenin en dikkat çekici parçalarından olan yapıt, 250 bin sterlinden açık artırmaya sunuldu. Müzayedede, 6-7 alıcı, 550 bin sterline kadar çıktı. Bu rakamdan sonra sahne, İBB ve adı açıklanmayan bir alıcıya kaldı. Tarihi tablo için yapılan artırmanın galibi, 770 bin sterlin bandına kadar çıkan İBB oldu. Böylece; Türkiye ve İstanbul için tarihi öneme sahip tablo, uzun yıllar sonra yeniden anavatanına dönmüş oldu. Müzayedeye İBB adına katılan Ongun, tablonun ilk etapta, tüm İstanbulluların görebilmesi için, Saraçhane’deki başkanlık binasında halka açılacağını belirtti. Eserin birkaç gün içinde İstanbul’a ulaşacağı bilgisini paylaşan Ongun, tablonun uzun vadede nerede sergileneceğine ise daha sonra karar verileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘İSTANBUL’A YAKIŞIRDI’

Tarihi tabloyu İstanbul’a kazandıran İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da duygularını şöyle paylaştı: “Fatih Sultan Mehmet’e ait bir tablonun yakıştığı yer, elbet İstanbul’dur. Yakışan; İstanbul halkının, hatta bütün dünyanın gelip, o muhteşem komutanı, padişahı görmek isteyeceği bir alanda ziyaret etmesidir. Bu noktada; satışa çıktığını duyunca çok heyecan duydum ve hemen arkadaşlarıma, süreci incelemeleri için talimat vermiştim. Satışın, belediyemize ait bir şekilde sonuçlanması, beni çok mutlu etti. Çok onur duydum. Böyle bir hediyenin İstanbul’a kazandırılması, beni çok çok mutlu etmiştir. Hayırlı olsun İstanbul halkına. İstanbul halkına ait bir eserdir o artık. İnşallah nice yüz yıllar İstanbul’da yaşamaya devam edecek.”

BAKMADAN GEÇME!