Oyunbaz ve keşif meraklısı ikili

Güncelleme Tarihi:

Oyunbaz ve keşif meraklısı ikili
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 16:13

‘Ufak Ufak Bilim’ altbaşlığıyla yayımlanan dört kitaplık ‘Bebo ve Bice’nin Keşifleri’ serisi, çocukların merak duygularını harekete geçirerek bilimle tanışmalarına kapı aralıyor.

Haberin Devamı

‘Ufak Ufak Bilim’ altbaşlığıyla yayımlanan dört kitaplık ‘Bebo ve Bice’nin Keşifleri’ serisi, çocukların merak duygularını harekete geçirerek bilimle tanışmalarına kapı aralıyor.
Eğlenceli karakterleri, yalın dili ve her öykü içine yerleştirilmiş basit deneyleriyle okulöncesi döneme de hitap eden seri, gözlem yapmanın ve yaşayarak öğrenmenin önemine dikkat çekiyor.
Öyleyse Bebo ve Bice ile tanışalım. Bebo pembe bir solucan; elinden düşürmediği büyüteciyle her an gözlem yapmaya hazır kendileri. Bice ise mavi bir pire; turuncu saçları ve kocaman gözlüklerinden şıp diye tanıyıverirsiniz onu. Aslında renklerinin önemi yok ama cinsiyetlere atfedilen pembe-mavi klişesinin tersine çevrilmiş olduğunu belirtelim. Her bir öyküde farklı farklı karakterler bu oyunbaz ve keşif meraklısı ikiliye eşlik ediyor. Bice korsancılık oynarken gölette mahsur kaldığında onu kurtarmaya çalışan Bebo’nun yardımına uykucu örümcek Teo yetişiyor. Ve harika bir mancınık yapıyorlar. Geçtikleri köprü yıkılınca uçurumun başında kalakalan kafadarlara çekirge Zigi katılıyor. Üstelik bir çırpıda karşı kıyıya zıplayabilecekken arkadaşlarını yalnız bırakmıyor ve köprü inşa etmelerine yardım ediyor. Bu köprü de dahil hikâyelerdeki tüm deneyler her evde bulunabilecek basit malzemelerle yapılabiliyor. Ama deneylerdeki asıl dikkate değer nokta, örneğin çocuklara minyatür bir köprü inşa ettirmekten ziyade köprüyü ayakta tutan temel mantığı fark ettirebilmeleri.
Bebo ve Bice arkadaşları Rino’yu hasta yatağında eğlendirmeye çalışırken de sarı balkabağını turuncuya dönüştürmek için uğraşırken de çözümlere hep gözlemleyerek ve deneyerek ulaşıyorlar. Bilimin sadece laboratuvarlarda yapılan birtakım deneyler değil yaşamın bir parçası olduğunu anlatan hikâyeler çocukların bilime olan ilgisini artırıyor. Gündelik hayatta karşılaşılabilecek sorunlara bilimsel yaklaşımın yolunu açarken çocukların problem çözme yeteneklerini ve merak duygularını geliştiriyor.

EYVAH RENKLER KARIŞTI!
EYVAH RENKLER KARIŞTI!
BİZE BİR MANCINIK LAZIM!
KAŞIĞIMIN ÜSTÜNDE BALONCUK VAR!
BİZE BİR KÖPRÜ LAZIM!
Kolektif
Resimleyen: Francesco Zito
Çeviren: Kemal Atakay
Domingo Yayınevi, 2018
Her bir kitap 36 sayfa, 14 TL.

YAŞASIN FARKLILIKLAR!
Rengârenk kırkyama fil Elmer’ın yaratıcısı David McKee yine bir savaş ve barış bildirisiyle çocuklara sesleniyor. İronik üslubu ve güçlü çizimleriyle, çocuklara anlatılması güç konuların üstesinden kolaylıkla gelebilen yazar, farklılıkların güzelliğini savaşın yıkıcılığı üzerinden sergiliyor. Kitabın açılışında lafı hiç dolandırmadan ‘Yaşasın farklılıklar!’ diyen sanatçı aksi takdirde olacakları yalın ve derin bir felsefi anlatımla sunuyor. Deyim yerindeyse, “karar sizin” diyor okurlara.
Bir zamanlar yeryüzündeki tüm filler siyah ya da beyazdır. Bütün canlıları sevmelerine rağmen birbirlerinden nefret eden filler günün birinde dişe diş, hortuma hortum bir savaşa girişirler. Daha önce kuşların ve kelebeklerin konduğu, tokalaşmaya ve sarılmaya yarayan hortumlar şimdi topa, tüfeğe, yumruğa dönüşmüş, düşmana doğrultulmuştur. Bir kazananı olmayan savaş tüm siyah ve beyaz filler ölünceye dek sürer. Dünyada tek bir filin bile görülmediği savaş, sonrası yılları tüm hayvanların barış içinde yaşadığı cıvıl cıvıl çizimlerle anlatmış McKee. Fakat o da nesi? Savaştan kaçan barış yanlısı fillerin torunları yıllar sonra ormanın derinliklerinden çıkageliyor. Ama korkmayın, bu filler ne siyah ne de beyaz. Savaş, barış, farklılıklar, şiddet, önyargılar gibi hassas konulardaki kült eserleriyle tanınan David McKee okurları bir kez daha bu konularda düşünmeye ve sorgulamaya davet ediyor.

DİŞE DİŞ 
David McKee
Çeviren: Ümit Mutlu
Uçanbalık, 2018
32 sayfa, 28 TL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!