Online’ım, öyleyse varım!

Güncelleme Tarihi:

Online’ım, öyleyse varım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2017 16:04

Gazeteci ve akademisyen Alfred Hermida, ödüllü kitabı ‘Herkese Söyle: Sosyal Medya’da Neden Paylaşımda Bulunuruz’da hem sosyal medyanın nasıl işlediğini anlatıyor hem de bizi kendi paylaşma dürtümüzün kaynağına doğru bir yolculuğa çıkarıyor.

Haberin Devamı

Kafka Kitap’ın medya çalışmalarına odaklı serisi Alternatif Medya ve Toplumsal Hareketler, 11’inci kitabını yayımladı. Serinin, ‘Herkese Söyle’ başlığını taşıyan son kitabı; yazarına, 2015’te Kanada’nın saygın kitap ödüllerinden Ulusal İş Dünyası Kitap Ödülü’nü kazandırmış olan ödüllü bir eser aynı zamanda... Dijital medya, internet haberciliği ve gazetecilik alanının öncü isimlerinden kabul edilen Alfred Hermida, British Columbia Üniversitesi’nin lisansüstü gazetecilik okulunun öğretim görevlileri arasında. Yazarın en belirgin özelliği ise akademik birikimini gazeteci diliyle her kesime taşıyabilmesi... Böylece, çocukların sosyal medyadaki varlığından paniğe kapılan ebeveynlere de sosyal medyayı nasıl daha verimli kullanacağını çözmeye uğraşan iş dünyasına da söyleyecekleri var Hermida’nın son kitabında. Hem de en sade ve en anlaşılır biçimiyle...
İnternet ve sosyal medya ortaya çıktığı andan bu yana, birçok insan bu teknolojilerin insan doğasını nasıl bozduğu üzerine konuşuyor. Sosyal medyayla alakalı en küçük bir kötü haber bile, kaynağı o olsun ya da olmasın, onun başımıza nasıl felaketler getirdiğini göstermek için kullanılıyor. Oysa sürekli göz ardı edilen önemli bir noktaya dikkat çekiyor Hermida: Paylaşmak, özellikle de bilgiyi paylaşmak ve yaymak, insan doğasının en önemli özelliklerinden birisi ve sahip olduğumuz iyi şeylerin çoğunu da bu özelliğimize borçluyuz.
İşte gazeteci ve akademisyen Alfred Hermida’nın kitabı ‘Herkese Söyle: Sosyal Medyada Neden Paylaşımda Bulunuruz’ da sosyal medyayı tam olarak bu noktadan ele alıyor. Ve sadece ebeveynlere, profesyonellere ya da akademisyenlere değil, tüm sosyal medya kullanıcılarına sesleniyor yazar. Kendisi de herkese söylemek, öğretmek istiyor bildiklerini. Sosyal medyaya karşı önyargılarımızı yıkmayı amaçlıyor ve onun aslında bizim doğamızın bir parçasının temsili olduğunu gösteriyor. Sosyal medyanın televizyon dünyasından sinemaya, halkla ilişkiler ve reklamcılığa, gazetecilikten aktivizme ve günlük iletişimimize kadar birçok farklı alanda getirdiği iyi ve kötü değişikliklerden örnekler sunuluyor. Sosyal medyanın nasıl işlediğini anlatıyor ama aynı zamanda bizi kendi paylaşma dürtümüzün kaynağına doğru da bir yolculuğa çıkarıyor. Neden paylaşıyoruz sorusunun cevabını bulmamızı sağlıyor.
GEZEGENİN SİNİR SİSTEMİ
‘Herkese Söyle’, sosyal medyanın 2014 yılına kadarki kısa bir tarihi olarak da okunabilir. Kitapta internet ve sosyal medyanın tüm dünyayı bağlayabilme gücünü zamanla nasıl edindiği anlatılıyor. Gezegenimizin sinir sistemi olma yolunda hızla ilerleyen sosyal medya ile yaşanılan sorunların, çoğu zaman yeni bir teknolojiye alışma sancılarından kaynaklandığı tartışılıyor. Her yeni iletişim teknolojisi ile bu süreçten geçtiğimizi ve her seferinde de onu nasıl başarılı bir şekilde kontrol altına alabildiğimizi örneklerle anlatan Hermida, biraz da içimizi ferahlatıp geleceğe güvenle bakabilmemizi sağlıyor. Ama içi boş bir güven değil bu! Bilmekten, bilerek kullanabilmekten kaynaklanan bir özgüvenin neticesi olarak... Son bölümde önerdiği yöntemler de bunun bir parçası. Hermida sadece sorunları açıklamıyor, o sorunların üstesinden başarıyla nasıl gelebileceğimizi de öğretiyor.
Bir gazeteci ve akademisyen titizliğiyle hazırlanmış ve ele aldığı alanlarda uzmanların görüşlerine yer veren, tüm bunları hepimizin rahatça okuyabileceği bir dilde anlatan ‘Herkese Söyle’, her gün kullandığımız bu yeni iletişim aracını ve içimizdeki paylaşma dürtüsünü daha iyi anlamak isteyenlerin okuması gereken bir eser. Sosyal medyadan korkmamızı veya ondan uzak durmamızı söyleyen sesler arasında, Hermida bizi sosyal medya üzerine sakince düşünmeye, sabırla öğrenmeye ve bilgiyle kullanmaya davet ediyor.

Haberin Devamı

Online’ım, öyleyse varım

HERKESE SÖYLE:
SOSYAL MEDYA’DA
NEDEN PAYLAŞIMDA BULUNURUZ
Alfred Hermida
Çev.: Ahmet A. Sabancı
Kafka Kitap, 2017
216 sayfa, 20 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!