‘Nâzım’ın Ormanı’nda ağaç olmak ister misiniz?

Güncelleme Tarihi:

‘Nâzım’ın Ormanı’nda ağaç olmak ister misiniz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2018 21:56

Güncel sanatçı Sinan Bökesoy’un Nazım Hikmet’in “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ ve bir orman gibi kardeşçesine” dizilerinden ilham alan interaktif sanat projesi ‘Nâzım’ın Ormanı’, App Store’da katılımcıların kullanımına açıldı.

Haberin Devamı

Sanatorium Galerisi’nin katkılarıyla önce App Store üzerinden ‘NaziminOrmani’ ismiyle bir mobil uygulama olarak sunulan proje, sonrasında kamusal alanlara yerleştirilecek ‘artırılmış gerçeklik’ eserleri ve Sanatorium’da düzenlenecek sergi/performans projesiyle devam edecek.

‘NaziminOrmani’ adlı mobil uygulama, Nâzım Hikmet’in ünlü ‘Bu Memleket Bizim’ şiirindeki “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür/ ve bir orman gibi kardeşçesine” dizelerini kişisel bir manifesto olarak benimseyen kişilerin, katılımcı olarak dahil olabildiği sanal bir alan sunuyor. Uygulama, katılımcıların bu dizeleri okuyarak aldıkları ses kayıtlarını, seçtikleri bir ağacı bulundukları konuma ekleyerek kolektif bir ormana dönüştürüyor. Bu üç boyutlu ağaç-ses-heykel oluşumuna orman doğasının sesleri ve soundtrack elemanları da katılarak kendi ekolojisini yaratıyor. Gerçek dünyada bir ütopya olarak kalan bu fikir, uygulama aracılığıyla fiziksel bir görünüme bürünüyor.

BAKMADAN GEÇME!