Lezzet Abi iyi ki o filmi görmüş!

Güncelleme Tarihi:

Lezzet Abi iyi ki o filmi görmüş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2022 08:24

‘Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’, sinema yazarı Uğur Vardan'ın (namı diğer 'Lezzet Abi’) çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı ilk kitabı. Herkesin bir maratona benzettiği şu hayatta kendine tutturduğu patikanın dönemeçlerini sıcacık öykülerle anlatıyor çocuklara.

Haberin Devamı

Sinema ve spor yazarı, gazeteci Uğur Vardan ya da arkadaşlarının taktığı, hepimizin bildiği adıyla Lezzet Abi. Daha çocukluğunda, oynadığı bir oyunu, izlediği filmi, maçı ya da bir kitabı anlatırken hoşuna giden şeyleri ‘lezzetli’, beğenmediklerini ‘biraz lezzetsiz’ diye tarif eden Vardan’ın farkında olmadan ağzından çıkan bu kelime zamanla adına dönüşmüş.
Çelişki Bilmez Lezzet’in Geçmiş Zaman Maceraları’ Lezzet Abi’nin çocukluk anılarından yola çıkarak yazdığı ilk kitabı. Herkesin bir maratona benzettiği şu hayatta kendine tutturduğu patikanın dönemeçlerini sıcacık öykülerle anlatıyor çocuklara. Patikanın yolunu, kitabını ithaf ettiği, annesi Meliha Hanım’ın ‘en az dört çuvala sığabilecek öğütleriyle’ döşüyor. Tutarlı olmak, yalan söylememek, kendinden istenenleri mantık süzgecinden geçirmek, dürüst ve aynı zamanda esprili olmak. Kitabın ilk öyküsü ‘Saç Çizgisi’, Lezzet’in çocuklukta yeşeren sorumluluk bilincini vurgulamakla kalmıyor, her yaştan okuru kıkır kıkır güldürecek bir mizah anlayışıyla yüklü aynı zamanda. Saçının kesileceği yeri kaybetmemek için parmağı alnında, yani annesinin gösterdiği işaret yerinde, dakikalarca berberi bekleyen, o halde sokak sokak gezen bir çocuk düşünün!

Haberin Devamı

Lezzet Abi iyi ki o filmi görmüş

İkinci öykünün adı önemli, ‘Ama Ben O Filmi Gördüm’! Her ne kadar biraz hayal kırıklığı barındırsa da, okuduktan sonra “Lezzet iyi ki o filmi görmüş” demekten kendinizi alamayacaksınız. Kendisinin sinema eleştirmenliğine uzanan yolu sinema sevgisiyle beraber o filmi görmüş olmaktan da geçmiş zira. Tadına doyum olmayan yazıları sayesinde kim bilir kaç şahane film gördük...
Lezzet için patili dostlarının yeri ayrı. Bızdık, Kadife, Şeker ve Karaböcek de çocukluğunda aynı evi paylaştıkları dört kedisi. Ama öykü ‘Arkadaşım Fa, Arkadaşım Re, Arkadaşım Fare’ adını taşıyor muzipçe. Bahçeli bir eve taşındıkları için kedileri adına da sevinecek kadar iyi kalpli bir çocuğun kedi sevgisiyle açılıp bir fındık faresiyle kurduğu kısacık ama iz bırakan arkadaşlığına uzanıyor. Ve dostuna mutlu bir yaşam dileyip üzerine en sevdiği formasını geçirerek sahaya koşuyor Lezzet, maça 15 dakika var. Bilenler bilir ki Lezzet’in hayatında futbol tutkusunun da sinemadan kalır yanı yoktur. Bu tutku ‘Ve Top Direkte Patladı’da buluyor ifadesini. Sevinci, cesareti, heyecanı, hüznü ama en önemlisi vazgeçmemeyi anlatıyor Lezzet burada. “Kazanamamak kaybetmek değildir” diyor bir bakıma, mühim olan yaşadığın her şeyden damıtıp yürüyecek bir patika yaratmaktır kendine.

Haberin Devamı

Lezzet Abi iyi ki o filmi görmüş
ÇELİŞKİ BİLMEZ LEZZET’İN
GEÇMİŞ ZAMAN MACERALARI
Uğur Vardan
Resimleyen: Dilem Serbest
Çınar Yayınları, 2022
80 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!