Krallar da özür diler!

Güncelleme Tarihi:

Krallar da özür diler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2017 15:23

Gerektiğinde özür dileyebilmek birçok yetişkin için olduğu gibi çocuklar için de zor olabilir. Ama asıl zor olan empati yapabilmeleri ve aynı davranışı tekrarlamamak adına sorumluluk alabilmeleri... ‘Uykusu Kaçan Kral’ bu noktalarda yardıma koşan bir kitap...

Haberin Devamı

Kırdığımız tek bir kalple huzur ağacımız yapraklarını dökmeye, için için kendini yemeye başlar. Biliriz ki kaçarı yok, ille de o özür dilenecek ve o gönül alınacak. Hatta bir kral olsanız bile. İnanmazsanız Kral Mışıl’ın hikâyesine buyurun. Kral Mışıl ki bugüne kadar uykusunu hiçbir şey kaçırmamış. Cibinlik Ülkesi’nin başını yastığa koyar koymaz mışıl mışıl uykuya dalan kralı. Ta ki bir gün Dük Yerebatan’la karşılaşana kadar. Dük’ün arkasından söylediği kırıcı bir sözden sonra Kral Mışıl’a uyku haram olmuş. Ninniler, iksirler, koyun saymalar, krallığın en geveze kişisine upuzun masallar anlattırmalar. Hiçbiri fayda etmeyince hafiften delirmeye de başlamış. Öyle ki işi dibinde vızıldayan bir sineği zindana attırmaya kadar vardırmış. Ve sonunda çare saray soytarısı Çıngırak’tan gelmiş: “Gidip özür dilemezsen bir daha uyku yok sana.” Ne koskoca bir kral olması, ne özür dilemeyi bilmemesi fayda etmiş. Çıngırak tutturmuş başka yolu yok diye. Bundan sonrası Kral Mışıl’ın provalarına ve görüp görebileceğiniz en komik özür dileme diyaloglarına sahne oluyor.
Gerektiğinde özür dileyebilmek birçok yetişkin için olduğu gibi çocuklar için de zor olabilir.
Ama asıl zor olan bunun içi boş iki kelimeden öteye geçmesi, empati yapabilmeleri ve aynı davranışı tekrarlamamak adına sorumluluk alabilmeleri. ‘Uykusu Kaçan Kral’ tam da bu noktalarda yardıma koşarak özür dilemeyi külfet olmaktan çıkarıp doğallaştırıyor. Zeynep Alpaslan’ın sevimli öyküsüne Vaghar Aghaei’nin masalsı çizimleri eşlik ediyor.

UYKUSU KAÇAN KRAL

Zeynep Alpaslan
Resimleyen: Vaghar Aghaei
Çınar Yayınları, 2017
32 sayfa, 15 TL.

Krallar da özür diler
 


Her seferinde farklı bir masal anlatan kitap

Bir kitap düşünün ki kapağını her açtığınızda farklı bir masal sizleri bekliyor olacak. Üstelik bunu üç milyar kez tekrarlasanız bile. Yapmanız gereken tek şey hayal gücünüzü yanınıza alıp ‘Masal Yolu’na koyulmak. Bu yolda kimlerle tanışacağınıza, nereye gideceğinize, neler yapacağınıza sadece siz karar veriyorsunuz. Masalımız okurun bir başkarakter seçmesiyle başlıyor. Astronot maymun, ayakkabı sevdalısı ahtapot, prenses ya da vampir kedi. Farklı karakterler arasından seçtiğiniz kahramanla birlikte maceralarla dolu bir yolculuğa çıkmaya hazır olun. Yola bir uzay gemisiyle, atla ya da çift başlı bir ejderhayla devam edebilirsiniz. Karşınıza bir robot ya da cadı çıkabilir. Issız adaya da düşebilirsiniz, konuşan ormana da. Vardığınız yerde uzaylılar, cüceler ya da zombiler tarafından karşılanabilirsiniz. Büyüler, hazineler, gizemli odalar. Bir masalı eğlenceli kılan her şey yolunuzun üstünde.
Tüm gidişat seçimlerinize göre değişerek her defasında bambaşka bir masal yaratmanıza olanak sağlıyor.
Her sayfanın kenarındaki “Hangisini seçtin, adı ne, onu tarif edebilir misin, sesi nasıl?..” gibi kısa sorular ise masallarınızı detaylandırmanıza yardımcı oluyor.
‘Masal Yolu’ her yaştan çocuğun hayal gücünü harekete geçirerek okumayı eğlenceli bir yaratım sürecine ve oyuna dönüştürüyor. Ödüllü illüstratör Madalena Matoso ise bu harikalar yolunu sıradışı çizimleriyle renklendiriyor.

MASAL YOLU

Kate Baker
Resimleyen: Madalena Matoso
Çev.: Oğuzhan Aydın
Redhouse Kidz, 2017
32 sayfa, 21 TL.

Krallar da özür diler


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!