Kitaptan sahneye uzanan yol

Güncelleme Tarihi:

Kitaptan sahneye uzanan yol
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2019 17:20

Tiyatronun en çok beslendiği alan hiç kuşkusuz edebi metinler. Hem Türkiye’de hem de dünyada kültleşmiş, milyonlarca okura değmiş roman öykü, hatta şiirler sahnede yeniden doğuyor. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü yaklaşırken şu anda izleyebileceğiniz 15 edebiyat uyarlaması tiyatro oyununu bir araya getirdik. Tiyatro eleştirmenleri Asu Maro, Bahar Çuhadar, Gülin Dede ve Yavuz Pak uyarlamaları değerlendirdi.

Haberin Devamı

Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali
Yapı Kredi Yayınları / To Be House of Production
‘Kürk Mantolu Madonna’, edebiyatımızın en kıymetli eserlerinden biri ve geniş kitlelerin kalbindeki yeri de her daim baki... Lakin eserin, geçen sezon prömiyer yapan tiyatro uyarlaması için benzer ifadeleri kullanmak kolay değil. Engin Alkan’ın rejisiyle sahnelenen oyun, sahne ve ışık tasarımıyla romanın dünyasını sahneye stilize bir dille taşıyor. Öte yandan oyunculuklar arası uyumsuzluk, anlatıcıyla oyunun ana omurgası arasındaki kopukluk, oyunun geneline yayılan telaş havası gibi temel sebeplerle oyun, romanın sesini yakalamaya hayli uzak kalıyor. (Bahar Çuhadar)
Kürk Mantolu Madonna, 27 Mart, 11, 30 Nisan tarihlerinde UNIQ Hall’da görülebilir.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Haberin Devamı

Anayurt Oteli - Yusuf Atılgan
Can Yayınları / Talimhane Tiyatrosu
Romanın gerilimli atmosferini her detayıyla yeniden kuran bir otel odasında, yıllar yılı yazarı tarafından anlatılmış hikâyesini kendi anlatıyor Zebercet. Beklenen esrarengiz kadını, gelen giden otel müşterilerini, aynı çatı altında yaşadığı, canı isteyince gece koynuna girdiği ortalıkçı kadın Zeynep’i, sinemada bacağını dayadığı on yedi yaşındaki delikanlıyı hep Zebercet’in ağzından tanıyoruz. Halil Babür o derece yetenekli bir oyuncu ki, hepsi, hatta Zebercet tarafından canına kastedilen kedi bile sahnede sesiyle, beden diliyle var oluyor. (Asu Maro)
Kerem Ayan’ın yönetmenliğini üstlendiği ‘Zebercet’ 1-15-19 Nisan tarihlerinde Toy İstanbul’da.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Kul - Seray Şahiner
Can Yayınları / Toy & ID İletişim
Bütün gün canını dişine takıp çalışan, evi geçindirdiği yetmezmiş gibi, yan gelip yatan hayırsız kocasına da para yetiştiren, kalan zamanında da çocuğu olsun diye o yatır senin, bu kilise benim dolaşan Mercan’ın acıklı hikayesini, son derece komik bir üslupla anlatıyor, ‘Kul’. Dolunay Soysert de Seray Şahiner’in kalemine rengini veren mizahın hakkını veriyor. (Asu Maro)
‘Kul’ 6-30 Nisan tarihlerinde Toy İstanbul’da.

Haberin Devamı

Kitaptan sahneye uzanan yol

Tehlikeli Oyunlar - Oğuz Atay
İletişim Yayınları / Seyyar Sahne
470 sayfalık bir romanın; ruhunun incitilmeden oyunlaştırılması büyük yük. Seyyar Sahne, Hikmet Benol’un yüklü dünyasını tek bir oyuncuya, Erdem Şenocak’a emanet ediyor. Şenocak; 130 dakika boyunca Hikmet, Hüsamettin Albay, Nurhayat Hanım ve oğulları Salim ile asker Hidayet, meyhaneden arkadaşlar, Sevgi’nin akrabaları, Fikret, sokaktaki kadınlar vs. oluyor. İki ahşap salıncak eşliğinde edebiyat tarihimizin bu en etkili romanlarından birini hayranlık uyandıran bir beden ve ses performansıyla, enfes bir hikaye aktarıcı olarak sahneye taşıyan Şenocak’ı muhakkak görün... (Bahar Çuhadar)
‘Tehlikeli Oyunlar’, 6 Nisan’da TOY İzmir Ege Perla’da.

Haberin Devamı

Kitaptan sahneye uzanan yol

1984 - George Orwell
Can Yayınları / Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu
Orwell’in ünlü distopik eseri ‘1984’ (Büyük Gözaltı), Rutkay Aziz yönetmenliğinde sahnede. Orwell, birçok rejimin zaman içinde dönüşebileceği nihai bir baskı rejimini, totaliter devlet yapısını eleştiriyordu. Rutkay Aziz, Taner Barlas, Ekin Aksu, Özcan Alpar gibi isimlerin rol aldığı oyun da bugün dünyaya giderek hakim olan otoriter ve totaliter ideolojilere yönelik bir eleştiriyi hedefliyor. (Yavuz Pak)
‘1984 - Büyük Gözaltı’ bugün Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi, 24 Mart’ta Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi, 25 Mart’ta ise Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

Haberin Devamı

Kitaptan sahneye uzanan yol

Dünyanın En Güzel Arabistanı - Turgut Uyar
Yapı Kredi Yayınları / Ekip Tiyatrosu
Turgut Uyar’ın aynı isimli şiirinden uyarlanan oyun, Cem Uslu’nun tek kişilik incelikli performansıyla karşımızda. Mirza Metin’in rejisiyle sahnelenen oyun, seyirciyi şiirin kendi kadar ön plana çıkmış karakteri Yekta’nın dünyasına çağırıyor ve seyircinin/okuyucunun kafasında bu zamana kadar yarattığı Yekta’ya yeniden bakması adına şahane bir fırsat sunuyor. (Gülin Dede Tekin)
‘Dünyanın En Güzel Arabistanı’, 11 - 26 Nisan tarihlerinde Kadıköy Boa Sahne’de.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Haberin Devamı

Sevgili Arsız Ölüm - Latife Tekin
İletişim Yayınları / Tiyatro Hemhal
Hakan Emre Ünal’ın başarılı uyarlamasıyla sahneye taşınan Tiyatro Hemhal’in Dirmit’i, Nezaket Erden’in onlarca kişiyi canlandırdığı güçlü ve ışık saçan oyunculuğu ile son yılların en çok konuşulan oyunlarından biri olmayı başardı. Metnin doğallığı ve sahiciliğine zeval vermeyen oyunda Dirmit kız, kucağında taşıdığı, ‘Kepçe’ adını verdiği çiçeği ve yarattığı hayali dünya ile seyirciye sadeliğin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. (Gülin Dede Tekin)
‘Sevgili Arsız Ölüm’ 30 Mart’ta DasDas Sahne’de, 4 Nisan’da ise Sahne Beşiktaş’ta perde açacak.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Leyla’nın Evi - Zülfü Livaneli
Doğan Kitap / Tiyatro Kare
Tiyatrokare tarafından dokuz yılda yurtiçi ve yurtdışında 1000’den fazla kez sahnelenen oyunun yönetmenliğini Nedim Saban üstleniyor. ‘Leyla’nın Evi’ oyununda, roman ile temsil arasındaki bağ, bir geçiş, bir aktarım, birinin diğerine indirgenmesiyle değil, farklı göstergesel ve simgesel dizgeler arasında anlam bütünlüğün sağlaması ile kuruluyor. (Yavuz Pak)
‘Leyla’nın Evi’ bu akşam Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde, 24 Mart’ta İzmir AKM Tiyatro Salonu’nda, 30 Mart’ta ise Kozyatağı Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Satranç - Stefan Zweig
Can Yayınları / Duende Tiyatro
Duende Tiyatro’nun ‘bedeni odağa alan’ ve ‘beden üzerinden yeni ifade biçimleri’ arayan tiyatro anlayışı, ‘Satranç’a sahnede yepyeni bir yorum kazandırıyor. Oyuncu İpek Taşdan, ifadenin kaynağı olarak bedeni merkezileştiren ve bedensel enerjinin özgürleştirilmesine dayanan oyunculuk tekniğini başarıyla sergiliyor. (Yavuz Pak)
‘Satranç’, 10 Nisan’da Duru Tiyatro’da, 25 Nisan’da ise İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Alice Harikalar Diyarında - Lewis Carroll
İş Bankası Kültür Yayınları / BKM, ZORLU PSM, ID İletişim
Lewis Carroll tarafından yazılan ve bugüne kadar 174 dile çevrilen ‘Alice Harikalar Diyarında’, ‘Alice’ adıyla Serdar Biliş’in yönetmenliğinde sahneleniyor. ‘Alice’ Serenay Sarıkaya, Ezgi Mola, Enis Arıkan, İbrahim Selim ve Şükrü Özyıldız gibi yıldız isimleri bir araya toplayarak son dönemlerin en iddialı müzikali olarak seyirciyle buluşuyor.
‘Alice’ 24 Mart, 1, 8, 17 Nisan’de Zorlu PSM’de.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos
Can Çocuk Yayınları / Tiyatro Bozok
José Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı Şeker Portakalı, günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Filiz Bozok’un uyarlayıp, yönettiği çocuk oyunu ‘Şeker Portakalı’nda Gökhan Soykök, Sevilay Bal gibi isimler oynuyor.
‘Şeker Portakalı’ 23 Mart’ta Barış Manço Kültür Merkezi’nde görülebilir.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Hayvan Çiftliği - George Orwell
Can Yayınları / Altıdan Sonra Tiyatro
George Orwell’ın kaleme aldığı ‘Hayvan Çiftliği’ Yiğit Serdemir yönetmenliğinde Tiyatro D22 ve Altıdan Sonra Tiyatro tarafından sahneye konuyor. Sayısız kere sinemaya ve sahneye uyarlanan ‘Hayvan Çiftliği’nde ürettiklerini çalan, onlara işkence eden, yetmezmiş gibi öldüren insanoğluna başkaldıran çiftik hayvanları, haklarına sahip çıkmaya karar verir.
Berkay Ateş ve Burçin Yel’in başrolü paylaştığı oyun 29 Nisan’da Zorlu PSM’de görülebilir.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Dönüşüm - Franz Kafka
İş Bankası Kültür Yayınları / Altkat Sanat
Kafka’nın, 1915’te yayımlanan ve bugün hala canlı olan ‘Dönüşüm’ adlı öyküsü Altkat Sanat yorumuyla sahnede. Müge Saut’un yönettiği oyun, hayatın gerçeği ile yüzleşmemizi yeniden hatırlatan ‘Dönüşüm’ü günümüze uyarlıyor. Oyun toplumu, ahlakı, insan davranışlarını, gerçeklerin değişkenliğini derinlemesine ele alıyor.
‘Dönüşüm’ 24 Mart, 18, 21, 26 Nisan tarihlerinde Altkat Sanat’ta görülebilir.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Tutunamayanlar - Oğuz Atay
İletişim Yayınları / De tiyatro
İntihar eden arkadaşının geçmişini araştıran Turgut Özben, arkadaşının modern hayata neden tutunamadığını öğrenmeye çalışıyor. Ant Aksan’ın yönettiği oyunda Serhat Barış rol alıyor.
‘Tutunamayanlar’ 16 Nisan’da KATS Sahne’de, 26 Nisan’da Barış Manço Kültür Merkezi’nde seyirci karşısına çıkacak.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Madde 22 - Joseph Heller
İthaki Yayınları / Semaver Kumpanya
2. Dünya Savaşı’nda, İtalya’da konuşlanmış bir Amerikan üssünü anlatan ‘Madde 22’, Işıl Kasapoğlu yönetmenliğinde Semaver Kumpanya’da. Bir kara komedi klasiği olan Madde 22’nin başrolünde Serkan Keskin var.
‘Madde 22’ 27, 29, 30 Mart tarihlerinde Çevre Tiyatrosu’nda görülebilir.

Kitaptan sahneye uzanan yol

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!