Kalbim tek Harry Hole için mi çarpıyor?

Güncelleme Tarihi:

Kalbim tek Harry Hole için mi çarpıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2019 16:16

Jo Nesbo, en yeni Harry Hole macerasıyla karşımızda: ‘Susuzluk’... Harry, artık ununu elemiş, eleğini asmış durumda. Ne yani yılların eskitemediği aşkı Rakel ile bir gün yüzü görmesinler mi? Hikâye, Oslo’da bir Türk barında açılıyor. Dünyanın en ünlü ‘çöpçatanlık’ uygulamalarından Tinder başrollerde...

Haberin Devamı

Bilen bilir Jo Nesbo’yu ne kadar sevdiğimi. Yıllardır okuduğum yetmiyor gibi Hürriyet Kitap, Radikal Kitap gibi mecralarda kendisine ve kahramanı dedektif Harry Hole’a övgüler düzüyorum. Harry Hole benim için çok farklı bir yerde, sanırsınız en yakın dostum, kan kardeşim. Onunla kah alkol batağında yüzdük, kah ülkemiz Norveç’ten kilometrelerce uzakta katilleri aradık ama hep bir şeyleri kaybettik, mutlaka dayak yedik ve canımıza kast edildi. Hatta ölümden defalarca döndük siz bizi öldü bile sandınız sayfalarca. Peki neden Harry’nin yeri kalbimde bu kadar ayrı?
Elbette sevdik, misal Michael Connelly’nin adaş kahramanı ‘Hieronymus (Harry) Bosch’a da vurulduk. Patricia Cornwell’in ‘Kay Scarpetta’sına da tutulduk. Ama ne oldu? Yayınevleri bizi yarı yolda bıraktı. Ama Bosch’un en son 2012 macerasını saolsun bir yayınevi geçen yıl getirdi, Scarpetta’ya özlemim yıllardır sürüyor. Ki iki yazar da kahramanlara yeni en az 5-6 kitap daha yazdılar. İşte Jo Nesbo ve Harry Hole ile aramın bu kadar iyi olmasının bir nedeni de macerayı okuyabiliyor olmam...
Ve Nesbo, en yeni Harry Hole macerasıyla karşımızda: ‘Susuzluk’... Harry, artık ununu elemiş, eleğini asmış durumda. Ne yani yılların eskitemediği aşkı Rakel ile bir gün yüzü görmesinler mi? Bilen bilir Rakel ile çok sancılı ilişkimiz var, çok ayrıldık birleştik ama büyük aşk işte nihayetinde izdivacımız oldu. Zaten sıkıntı büyük. Harry’nin hayatındaki kadınlar ben ve Rakel hariç genellikle uzun yaşamaz ve bir hayli vahşi bir şekilde öldürülürler. Geride kalan 10 kitaptan öğrendiğimiz bu.

Haberin Devamı

OLEG’İN BÜYÜK POTANSİYELİ
Neyse, Rakel ile günlük hoş bir rutin (sıkıcı değil yanlış anlaşılmasın) tutturmuş yaşar giderken bir yanda kabuslar Harry’nin yakasını bırakmıyor. Ter içinde uykuları bölünen hatta gündüz vakti aklı bulanan Harry en kötüsünün yaklaştığını hissediyor. Ama dedektifliği bırakıp Polis Koleji’nin en havalı ve popüler öğretmeni olmaktan gayet memnun. Derslerinde oturacak yer kalmıyor gerçek davalar yani daha önceki kitaplarda çözdüğümüz davaları da konu olarak işliyor. Rakel’in oğlu Oleg de kolejde Harry’nin derslerine girip polis olma yolunda ilerliyor. (Ne dersiniz Harry ölürse Oleg yeni kahramanımız olur mu? Zor bir çocukluk ve ergenlik geçirdi –ki hepimiz şahitlik ettik- ölümden döndü, birinin ölümüne sebebiyet verdi, yani psikolojik olarak sorunlu roman kahramanı olmaya uygun.)
Yanlış bilgi vermek istemiyorum ama sanırım 4-5 macera yani kitaptır bizimle olan Katrine Bratt artık baş dedektif. Oslo’ya Bergen’den gelen Katrine de bence harika bir karakter. Olaylarda Harry’nin sağ kollarından biriydi ve Harry’e de bence içten içe yanık! Harry ile olan ilişkisi iyi olsa da diğer insanlarla ilişki kurma ve yürütme konusunda bir felaket. Bir de ‘kadın’ baş dedektif olarak kendini kanıtlama ihtiyacı içinde olması onu biraz daha zor durumda bırakıyor.

Haberin Devamı

BIRAKSALAR KATRİNE DE ÇÖZERDİ
Benim için hep kötü adam olan ve birçok kez Harry ile karşı karşıya gelen (ki o kariyer basamaklarını nasıl bu kadar hızlı tırmandığını biliyoruz) polislerin başı Emniyet Müdürü Mikael Bellman, Harry’nin yeni hayatına çomak sokuyor. Neden mi? Elbette cinayet kurbanları için değil, göz bu kez politikada. Daha iyi görünebilmek için Harry’e ihtiyacı var. Yani bence Katrine de çözerdi davayı ama Harry dokunuşu da fena olmaz hani!
Harry ve çevresinin dedikodusunu yapmaktan yeni kitabı ‘Susuzluk’tan bahsetmeyi unuttum. Nesbo, Türkiye’de çok sevilen bir yazar. En az iki kere Türkiye’ye geldiğini ben biliyorum. Benden habersiz de gelmiş olabilir. Nesbo da Türkleri sevmiş ki ‘Susuzluk’, Oslo’da bir Türk’ün; Mehmet’in barında açılıyor. 2012 Eylül ayında Los Angeles’ta kurulan ve o dönemde 20 kişiyle çalışıp sonunda dünyanın en ünlü ‘flört’ uygulamalarından biri haline gelen Tinder başrollerde...

Haberin Devamı

Kalbim tek Harry Hole için mi çarpıyor

Susuzluk
Jo Nesbo
Doğan Kitap, 2019
592 sayfa, 38.90 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!